EUR: 322,21 Ft
CHF: 283,04 Ft
2019. április 25., csütörtök
Márk

Egyéb

Egy kutatás szerint a durva füvezés növelheti a pszichózis kockázatát

Növelheti a pszichózis kockázatát a nagyon erős kannabisz napi fogyasztása egy nemzetközi kutatás szerint.

A viszonylag nagy, tizenegy központ részvételével készített tanulmány ismét bizonyította az erős kannabisz napi fogyasztása és a pszichózis kialakulása közötti kapcsolatot.


A megbetegedés kockázata ötszörösére emelkedhet azokhoz képest, akik nem használnak kannabiszt – mondta Marta Di Forti, a londoni King’s College munkatársa, a Lancet Psychiatry című lapban megjelent tanulmány egyik szerzője.

“Olyan 18 és 64 év közötti páciensek adatait vizsgáltuk meg, akik 11 európai és brazil központban jelentkeztek kezdődő pszichózisukkal” – áll a kutatásban. 2010 májusa és 2015 áprilisa között 901 pszichózisos páciens adatait gyűjtötték össze.


A pszichózis fő jellemzője, hogy a páciens elveszíti kapcsolatát a valósággal, lehet, hogy hangokat hall vagy olyan dolgokat lát, amelyek nincsenek jelen. A betegség különbözik attól, amit a drog befolyása alatt át lehet élni.

A kontrollcsoportot 1237 fő alkotta, résztvevőinél nem diagnosztizáltak pszichózist, a tagokat mindig a központ szerinti helyi lakosságból választottak ki.

A kutatásban mások mellett londoni, cambridge-i, amszterdami, párizsi, madridi, barcelonai, bolognai, palermói központok és a brazil Ribeirao Preto-i központ vett részt.

A résztvevőknél feljegyezték, milyen gyakran és milyen kannabiszt fogyasztanak. Ezután a marihuána pszichoaktív alkotóeleme, a tetrahydrocannabinol (THC) mennyiség – tíz százaléknál alacsonyabb vagy magasabb THC-tartalom – alapján két csoportok képeztek a fogyasztókból.

“A napi kannabiszfogyasztóknál nagyobb volt a pszichózis kockázata, mint a nem fogyasztók esetében, nagyjából 3,2-szeresére növekedett a rizikó. Ez az arány csaknem ötszörösére emelkedett a nagyon erős kannabisz napi fogyasztásával” – fejtették ki a kutatók.

Az erős kannabisz napi fogyasztása nélkül a pszichózisos esetek aránya 12,2 százalékkal csökkenne. Amszterdamban például évente százezer főre 37,9 helyett 18,8 új eset jutna, míg Londonban ez a szám 45,7-ről 31,9-re esne vissza.

Kapcsolódó Cikkek

 • Jöhet még egy gyerek?

  Jöhet még egy gyerek?

  A tavalyi siker után idén is tart „egyszerre gyermekemelés” programot a Három királyfi…

 • A föld napját ünnepeltük

  A föld napját ünnepeltük

  Április 22-én volt a Föld napja, melyet Magyarországon 1990 óta ünneplünk meg rendszeresen. Ilyenkor az egész világon a környezettudatosság kerül előtérbe és az, hogy legalább olyan körülményeket biztosítsunk az eljövendő generációknak, mint ami nekünk megadatott.

 • Az utolsó két lépés Köln felé

  Az utolsó két lépés Köln felé

  Csütörtök este 8 órától (lapunk megjelenésének napján) teheti meg az utolsó előtti, május 5-én vasárnap 19 órától pedig az utolsó nagy lépést is megteheti a kölni Bajnokok Ligája Final 4 felé a MOL-Pick Szeged kézilabdacsapata.

 • Választ kapnak a jövő kihívásaira

  Választ kapnak a jövő kihívásaira

  Beszédszintetizátor, legórobot, CNC-marógép, lézervágó, 3D-s nyomtató és pendrive-ról vezérelhető varrógép is helyet kapott a Szombathelyi Műszaki Szakképzési Centrum Akacs Mihály utcai épületében újonnan kialakított Digitális Közösségi Alkotóműhelyben.