2019. szeptember 23., hétfő
Tekla, Líviusz

Belföld

Egyedülálló teljesítményt ért el a magyar virágkötő

Mezőffy Tamásnak sikerült, ami magyar virágkötőnek még soha: Európa-bajnoki címe után a philadelphiai világbajnokságon is dobogóra állhatott. A fiatal virágkötő hihetetlenül keresett, világszerte előadásokat tart és iskolákban tanít. Az Egyesült Államok-beli világverseny után csupán néhány napot töltött itthon, a napokban már Kínában értük utol, vasárnap pedig a GardenExpon tart majd előadást.

Az év harmadát külföldön tölti a legsikeresebb hazai virágkötő, Mezőffy Tamás, akinek nevét 2016-ban tanulta meg az ország, amikor – első magyarként – Európa-bajnokságot nyert. Tamás elárulta, a cím megszerzése óta számtalan külföldi megkeresése van, bejárta Ázsiát, Európát és pár hete az Egyesült Államokban világbajnoki harmadik helyezést ért el. Az egyedülálló teljesítmény mögött elképesztő, évek óta tartó munka és sok ember munkája van, Tamás és csapata több, mint egy éven keresztül készült erre a megmérettetése.


– Sok nehézség volt e kapcsán, nagyon bonyolult volt a tengerentúlra kiszállítani az installációkat, a szükséges segédanyagokat. A virágokat oda rendeltem, de sajnos az csalódás volt, nem is hasonlított a minőségük ahhoz, amivel például itthon dolgozom. Ezért csúszott meg az a lehetőség, hogy akár még előkelőbb helyen végezzek, de természetesen nagyon boldog vagyok ezzel az eredménnyel is – kezdte Mezőffy Tamás, elárulva, magyar virágkötő még az első tíz helyezett közé sem jutott be előtte soha. – A jelentkezésnek különböző feltételei voltak, így például egy négy és fél millió forintos nevezési díj, amelyet meg kellett teremteni. Legalább ennyibe került az installációk, az utazás és a növények biztosítása. A keményebb felkészülés része körülbelül három hónappal a verseny előtt kezdődött, amikor asztalosok, lakatosok segítségével legyártattam az installációimat, ezeket otthon összeraktam, és egyesével kiszállíttattam a helyszínre. Előtte természetesen mindent viráganyaggal együtt lepróbáltam időre, ugyanúgy, ahogy a versenyen készült. Ezt követően indultak az installációk és a segédanyagok Amerikába.

Tamás azt is elárulta, ez sem volt egyszerű, mindent külön listázni és engedélyeztetni, vámoltatni kellett, 5-6 ember dolgozott azon, hogy minden csomag időben odaérjen Philadelphiába. A verseny minden szempontból megterhelő volt, ám az elért eredmény magáért beszél. Tamás pedig sok időt nem töltött pihenéssel, néhány itthon töltött nap után a világ túlsó végére, Kínába szólította a munkája.


– Az idei évem is tele van meghívásokkal és munkákkal. A világ különböző részein tartok előadásokat, tanítok iskolákban, illetve különböző rendezvényeken készítek kiállítási kompozíciókat, vagy tartok bemutatókat. Az időmet nagyrészt az utazás tölti ki, de ettől függetlenül itthon is készítek alkalmilag rendezvénydekorációkat. Arra már nincs lehetőségem, hogy olyasmit vállaljak, ami rendszerességet igényel, a külföldi útjaim miatt, de a GardenExpora hazaérek – tette hozzá a virágkötő mester, akivel a hazai közönség legközelebb vasárnap találkozhat, különleges munkáival a Papp László Budapest Sportarénában, az egyetlen kerti életmódkiállítás színpadán kápráztatja majd el a nézőket.

Kapcsolódó Cikkek

 • Epermester Pincészet – Kaland

  Epermester Pincészet – Kaland

  Tahitótfalui eperből és dánszentmiklósi cigánymeggyből készült félédes gyümölcsbor házasítás, ami 2015-ben elnyerte Az Év Legjobb Fehér Gyümölcsbora díjat.

 • Migránsokat telepítene Budapestre Karácsony

  Migránsokat telepítene Budapestre Karácsony

  Karácsony Gergely Budapest főpolgármestereként valószínűleg folytatná azt a migránsbarát politikát, amit Zugló vezetőjeként képviselt – mondta Hollik István kormányszóvivő.

 • Világsztárt fogadott Tarlós István

  Világsztárt fogadott Tarlós István

  A Budapesten forgató világsztárt, Scarlett Johanssont fogadta hivatalában Tarlós István főpolgármester és helyettese, Szalay-Bobrovniczky Alexandra.