2020. május 30., szombat
Janka, Zsanett

Belföld

Egyre biztosabb, hogy Márki-Zayék lakásmutyiba keveredtek

Mint arról a Lokál is beszámolt az Origo információ alapján, Nagy Ernő helyi szocialista képviselőnek, Márki-Zay Péter bizalmasának a lánya bőven csak az után költözött Hódmezővásárhelyre, miután megkötötte az önkormányzattal a belvárosi, nagypolgári lakásra a bérleti szerződést, ami később a tulajdonába került. Ez azért különös, mert egy vonatkozó helyi rendelet előírja, hogy csak az bérelhet önkormányzati bérlakást, aki három éve a városban él. A lap úgy tudja, hogy a városba jövetelekor nem a szóban forgó, hanem egy másik ingatlanba költözött be, amiből arra lehet következtetni, hogy a lakásra valójában nem a lányának, hanem Márki-Zay MSZP-s bizalmasának van szüksége. A legfontosabb kérdés az, hogy mekkora szerepe van az ellenzéki városvezetőnek a mutyigyanús ügyben?

Az értékes belvárosi lakást 2017 júliusában nyilvános pályázat keretében hirdette meg a helyi önkormányzat, amely végül Nagy Ernő, helyi szocialista politikus lányánál landolt. Mint kiderült, a lakásra tavaly december 17-ig “csupán” bérleti szerződése volt a szocialista politikus rokonának, amit a jelek szerint szabálytalanul kívánt meghosszabbítani (nem csatolt a közműszolgáltatótól igazolást arról, hogy nincs tartozása). A hosszabbítás azonban a helyi szabályok értelmében szükséges volt ahhoz, hogy négy nappal később, december 21-én – a polgármester által aláírt bérleti szerződés szerint – kedvezményesen (20 + 20%) jusson az értékes belvárosi ingatlanhoz. Márki-Zay bizalmasának lánya így tehát mindösszesen 5,04 millió forintért jutott a nagypolgári lakáshoz, úgy, hogy a szakértők 8,4 millió forintra becsülték annak értékét.


A történettel kapcsolatban számos kérdés merül fel, azonban három dolognak kiemelt jelentősége van:

  • az időpontnak,
  • annak, hogy az “ügylet” ideje alatt Nagy Ernő volt a Lakásügyi Tanácsadó Testület elnöke, akinek így jelentős ráhatása volt a dolgok alakulására. A jelek szerint félrenézett, amikor lányának a közműszolgáltatótól kellett egy fizetési igazolást bemutatnia, valamint
  • annak, hogy az MSZP-s képviselő Márki-Zay egyik legfőbb bizalmasa, így az ügy szálai egészen a polgármesterig érhetnek. Ez utóbbit tökéletesen megmutatta, hogy közös erővel próbálták megzavarni a helyi Fidesz témába vágó, vasárnapi sajtótájékoztatóját, amely kis híján fizikai atrocitásba torkollott.

A történet meglehetősen bonyolult, azonban az Origo információi szerint Nagyék már rögtön az elején megszegték a helyi szabályokat. Ugyanis a 2016-ban elfogadott “A lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról” szóló helyi rendelet egyik feltétele úgy szól, hogy önkormányzati bérlakásokra vonatkozó bérleti szerződés azzal köthető, aki szándékának jelzését megelőzően, három évig élt a városban. A lap úgy tudja, ennek az előírásnak több szempontból sem tettek eleget Nagyék. Ugyanis úgy tudják, hogy Márki-Zay bizalmasának rokona csak 2018. július-augusztus környékén költözött Hódmezővásárhelyre, tehát a szerződés megkötésekor sem élt a városban, nemhogy az azt megelőző három évben. Az Origo értesülése szerint Nagy Ernő lánya tavaly nyárig Győrben élt életvitelszerűen, és házasságának megromlása miatt érkezett a Márki-Zay vezette településre. Ezután következik csak a slusszpoén: úgy tudjuk, Hódmezővásárhelyre jövetelekor nem a szóban forgó, belvárosi ingatlanba, hanem egy Nagy László utcai ingatlanba költözött be. Így tehát a belvárosi, nagypolgári lakás két évig üresen állhatott, amelyen értesülésünk szerint semmilyen felújítást nem végeztek – körülbelül 30 ezer forint bérleti díjért cserébe. Mindebből arra lehet következtetni, hogy a lakásra valójában nem a lányának, hanem Márki-Zay bizalmasának van szüksége.


Az Origo értesüléseit látszik alátámasztani, hogy a helyi Fidesz szerint szemmel láthatóan különbözik a képviselő lányának aláírása az eredeti bérleti jog iránt benyújtott kérelmen és az összes többi iraton. Megkerülhetetlen a kérdés: mi a szerepe Márki-Zay Péternek a botrányban, mennyire hunyt szemet a lakásmutyigyanús ügyben? Mint ismert, a politikust tavaly februárban összellenzéki támogatással a háta mögött választották meg Hódmezővásárhely polgármesternek. Az időpont azért fontos, mert a közgyűlés éppen a tavaly februári időközi választást követően módosította a helyi lakásrendeletet, a korábban pályázatot benyújtók számára azonban lehetővé tették, hogy az eredeti feltételekkel vásárolják meg az ingatlanjukat.

Ezen a ponton azonban érdekes kanyart vettek a dolgok: ugyanis Márki-Zay Péter figyelmen kívül hagyta a módosított helyi lakásrendelet előírásait, amikor meghosszabbították Nagy Ernő rokonának a bérleti szerződését. Az pedig külön érdekes, hogy a szocialista politikus a Lakásügyi Tanácsadó Testület elnökeként intézhette el, hogy lányának zöld utat kapjon a – hiányos – kérelme. Nemcsak ez a probléma a történtekkel: a városvezetés részéről a hűtlen kezelés gyanúja is felmerül, mivel a – kedvezményes – ingatlanértékesítéshez közgyűlési jóváhagyás kellett volna, ami viszont nem történt meg. Nagyon úgy néz ki, hogy nem csupán Nagy Ernő, hanem Márki-Zay Péter körül is erősen fogy a levegő.

Kapcsolódó Cikkek