EUR: 345,18 Ft
CHF: 321,41 Ft
2020. június 02., kedd
Anita, Kármen

Külföld

Elfogták a három halottal járó utrechti lövöldözés gyanúsítottját

A holland hatóságok hétfő esti bejelentése szerint elfogták a hétfői utrechti lövöldözés gyanúsítottját, egy 37 éves török születésű férfit, aki három emberrel végzett egy villamoson, további ötöt pedig megsebesített. A rendőrség korábban nem zárta ki a terrorista indítékot, későbbi közlések szerint ugyanakkor valószínűleg “családi okok” miatt történt a lövöldözés.

“Értesítettek bennünket, hogy a gyanúsítottat őrizetbe vették” – közölte Rob van Bree utrechti rendőrfőnök sajtótájékoztatóján.


Órákkal a lövöldözés után sem lehetett biztosan tudni, hogy Gokmen Tanis miért követte el a tettét.

A rendőrség korábban nem zárta ki a terrorista indítékot. Egy utrechti ügyész szerint ugyanakkor valószínűleg “családi okok” miatt történt a lövöldözés.


Ezt erősítette meg az Anadolu török állami hírügynökség jelentése is, amely a lövöldöző rokonaira hivatkozva azt közölte, hogy a férfi egy rokonára lőtt rá a villamoson.

“Ha ez történt, meg kell büntetni” – mondta a DHA török hírügynökségnek Mehmet Tanis, a 11 éve Hollandiában élő gyanúsított apja, aki elmondása szerint nem tart kapcsolatot a fiával.

Recep Tayyip Erdogan török elnök bejelentette, hogy a török hírszerzés vizsgálatot indított annak megállapítására, hogy a támadásnak személyes okai voltak vagy terrorcselekmény történt.

Hétfői közleményében a török külügyminisztérium határozottan elítélte a támadást, “tekintet nélkül az elkövető személyazonosságára, illetve tettének indítékára”.

A délelőtti órákban történt lövöldözés után a terrorellenes hatóságok a legmagasabb szintre emelték a terrorkészültséget Utrecht tartományban, amelyet a férfi elfogása után 4-es fokozatúra csökkentettek. Fokozták a biztonsági intézkedéseket a repülőtereken és a fontosabb épületeknél országszerte, így a mecsetekben is. A városháza azt tanácsolta az iskoláknak, hogy zárjanak be, a lakosoknak pedig, hogy ne hagyják el házaikat.

/Fotó: EPA/ROBIN VAN LONKHUIJSEN

Mark Rutte válságtanácskozást hívott össze közvetlenül az incidens után, amely három nappal az új-zélandi Chrischurch két mecsetében elkövetett, 50 emberéletet követelő lövöldözés után történt.

“Országunkat megrázta az utrechti támadás. (.) Nem zárhatjuk ki a terrorista indítékot” – mondta a kormányfő.

Jan van Zanen, Utrecht polgármestere arról tájékoztatott, hogy a támadásban három ember meghalt, kilenc pedig megsebesült, közülük három súlyosan. A rendőrség később ötre módosította a sebesültek számát.

Tanis rovásán számos bűncselekmény szerepel, rablástól nemi erőszakon át emberölési kísérletig – közölte a rendőrség.

A lövöldözés Kanaleneiland elővárosi lakónegyedben történt, ahol sok bevándorló él.

Daan Molenaar, aki a villamos elején ült, a NOS holland műsorközlőnek azt mondta: nem hitte, hogy terrortámadás történt. “Az első dolog, amit gondoltam, az volt, hogy bosszúállás szemtanúja vagyok, vagy valami őrült hadonászik egy pisztollyal”.

Utrecht utcáin kisebb volt a forgalom a szokásosnál, a mecsetek zárva tartottak.

Az Amszterdamtól 50 kilométerre délre és a német határtól 90 kilométerre fekvő város mintegy 353 ezer lakosával Hollandia negyedik legnagyobb városa. Száznegyvenkét-ezer utrechtinek bevándorlási háttere van, 49 ezren nyugati, 93 ezren pedig más országokból érkeztek.

A 2018. évi helyhatósági választásokon a Baloldali Zöldek (GroenLinks) győztek. Ugyanakkor most első ízben a jobboldali populista Geert Wilders Szabadságpártja (PVV) is bekerült a városi tanácsba.

Hollandiában, amelyet támogatásáról biztosított többek között Nagy-Britannia, Németország és az Európai Unió is, viszonylag ritkán fordulnak elő az elmúlt években a szomszédos országokra lesújtó merényletekhez hasonló támadások.

Egy Németországban lakó 19 éves afgán augusztusban késsel megsebesített két amerikai turistát az amszterdami főpályaudvaron, mielőtt a rendőrök meglőtték.

Elfogtak egy harmadik gyanúsítottat is

Egy harmadik gyanúsítottat is őrizetbe vett a holland rendőrség hétfőn este az Utrecht városában egy villamoson történt, három halálos áldozatot követelő lövöldözés nyomán – jelentették a holland médiumok.

Egyelőre azonban semmilyen részletet nem tudni arról, hogy az illető és a korábban elfogott második gyanúsított milyen szerepet játszott a bűncselekményben.

/Fotó: EPA

A támadás fő gyanúsítottját, egy 37 éves török születésű férfit több órás hajsza után még kora este elfogták, tettének indítékai azonban még nem ismeretesek. A rendőrség nem zárta ki a terrorista indítékot, később ugyanakkor lehetségesnek nevezte, hogy a tettes és áldozata valamilyen kapcsolatban volt egymással.

A 37 éves tettes három embert lőtt agyon az Amszterdamtól délre fekvő hollandiai nagyvárosban, további öt embert pedig megsebesített, közülük hármat súlyosan.

Az adathordozókból kiderül majd az utrechti lövöldöző motivációja

A Nézőpont Intézet elemzője szerint a lefoglalt adathordozókból kiderül majd, hogy volt-e iszlamista kötődése az utrechti támadónak, vagy szerelemféltésből lőtt le három embert.

Georg Spöttle az M1 aktuális csatorna hétfői műsorában azt mondta, akár ok-okozati összefüggés is lehet a pénteki új-zélandi terrortámadás és a hétfői hollandiai bűncselekmény között: az utrechti elkövető a christchurchi cselekményre reagálhatott.

A szakértő kitért arra, hogy a hollandiai lövöldözőt különböző ügyek miatt ismerte a rendőrség és az ügyészség, annak azonban nem volt jele, hogy radikális vallási vonalhoz kötődött volna.

A holland hatóságok hétfő esti bejelentése szerint elfogták az utrechti gyanúsítottat, egy 37 éves török születésű férfit, aki három emberrel végzett egy villamoson, további ötöt pedig megsebesített.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek