2019. szeptember 21., szombat
Máté, Mirella

Sport

Ezek voltak McGregor legemlékezetesebb bunyói

Másodszor is bejelentette visszavonulását Conor McGregor, aki korábban két súlycsoportban birtokolta a világbajnoki címet a vegyes harcművészet (MMA) legjelentősebb szervezeténél, a UFC-nél. Összegyűjtöttük az ír bunyós legemlékezetesebb összecsapásait.

Rekordokat döntött, legendákat győzött le, de botrányoktól sem volt mentes Conor McGregor ír ketrecharcos pályafutása. A 30 éves dublini születésű bunyós hatalmas meglepetésre Twitter-oldalán számolt be arról, hogy befejezi MMA-pályafutását.


„Hé, srácok, csak egy gyors bejelentés: úgy döntöttem, visszavonulok a hivatalosan „kevert harcművészetek” néven ismert sporttól” – írta.

McGregor egyszer már visszavonult, így nem tudni, hogy a mostani bejelentés csak egy marketingfogás, vagy tényleg úgy döntött, hogy szögre akasztja a kesztyűjét. Minden esetre a Lokál összeszedte az ír bunyós legendás karrierjének főbb állomásait.


A kezdetek

Első profi MMA-mérkőzését 19 évesen, 2008. március 8-án a Cage of Truth 2 keretein belül vívta Dublinban. Ellenfele Gary Morris volt, akit a második menetben technikai KO-val (TKO) legyőzött.

A Morris elleni mérkőzést követően 2010 novemberéig öt összecsapáson vett részt McGregor, amelyek közül hármat (Mo Taylor, Stephen Bailey, Connor Dillon) megnyert, kettőt viszont elveszített (Artemij Sitenkov, Joseph Duffy). McGregorra a sportág 2011 után kezdett felfigyelni, ugyanis 14 meccses veretlenségi sorozatot hozott össze, mely 2015. december 12-ig tartott. Ez alatt az időszak alatt McGregor az egyik leggyorsabb kiütést produkálta az MMA történetében, mindössze 4 másodperc alatt fejezte be a meccset az Immortal Fighting Championship keretén belül Paddy Doherty ellen.

2012-ben a Cage Warriors Fighting Championship pehely- és könnyűsúlyú övét vette birtokba, így ő lett az első profi ír MMA-s, aki két súlycsoportban is bajnok lett. A pehelysúlyú bajnoki címért Dave Hillt győzte le, míg a könnyűsúlyért Ivan Buchinger volt az ellenfele.

UFC-dominancia

Az MMA első vonalának számító Ultimate Fighting Championsip (UFC) 2013 elején jelentette be, hogy több mérkőzéses szerződést köt a feltörekvő bajnokkal. Érdekesség, hogy McGregor mindössze a második ír harcos, aki a UFC-ben szerepelhetett, előtte csak Tom Egan kapott lehetőséget.

A UFC-ben az első igazán komoly meccsét 2015. július 11-én vívta. Az összecsapás címmérkőzést lett volna az akkor aktuális bajnokkal, José Aldo-val az UFC 189-en. Igen ám, csakhogy egy nappal a mérkőzés előtt Aldo edzésen borda sérülés szenvedett, ami miatt lemondta a mérkőzést. Az ellenfele Chad Mendes lett, akit simán TKO-val győzött le azon az estén, ezzel megszerezve az UFC ideiglenes pehelysúlyú bajnoki címét.

2015. december 12-én aztán végre összejött a mindenki által nagyon várt José Aldo elleni mérkőzés a UFC 194 keretein belül, Las Vegasban. Aldo a szervezet 5 éve, összességében pedig 10 éve veretlen pehelysúlyú bajnoka volt akkoriban, de McGregor az első menetben, rekordnak számító 13 másodperc alatt KO-val megnyerte a mérkőzést, ellenfelét mindössze egy ütéssel intézte el. Ezzel ő lett a teljes értékű pehelysúlyú bajnok az UFC-ben.

 

Az Aldo elleni meccset követően McGregor vérszemet kapott és mindenáron egy időben két súlycsoportban is birtokolni akart egy bajnoki övet, ami előtte még soha senkinek nem sikerült a UFC-ben. A tervek szerint az ellenfele a könnyűsúlyú bajnok, Rafael dos Anjos lett volna, azonban a brazil lemondta az összecsapást lábtörésre hivatkozva. Természetesen a UFC keresett egy beugróst a találkozóra, aki nem más volt, mint Nate Diaz. Érdekesség, hogy Diaz mindössze 13 nappal a meccs előtt kapta meg az értesítőt a meccsről. Az összecsapást 2016. március 5-én rendezték váltósúlyban és McGregor fojtással kikapott, ezzel 15 találkozós veretlenségi sorozata is megszakadt. Ez történelmi meccs volt, hiszen ekkor kapott UFC-harcos először 1 millió dolláros (283 millió forint) pénzjutalmat.

A vereség kiváló indok volt arra, hogy rendezzenek egy visszavágót. Erre 2016 december 12-én került sor és az ír pontozással legyőzte Diazt.

Ezután következett az a mérkőzést, amit McGregor már nagyon várt és beteljesítette azt az álmát, hogy egyszerre legyen két súlycsoportban bajnok. 2016 november 12-én a könnyűsúlyú bajnok Eddie Alvarez ellen lépett az oktagonba méghozzá a New York-i Madison Square Gardenben, ahol korábban még sosem rendeztek mérkőzést az MMA szabályrendszerében. A gála a szervezet legnagyobb sikerei között van számon tartva, McGregor a második menetben győzte le a bajnokot. A sors iróniája, hogy ez volt az utolsó UFC-meccs, amit az ír meg tudott nyerni. Családjára hivatkozva egyébként az összecsapást követően McGregor visszavonult.

A Mayweather elleni bohóckodás

Bár élvezte a visszavonulást az ír, mégis a fejében motoszkált a gondolat, hogy ki kellene hívnia az akkor már visszavonult legendás amerikai, veretlen ökölvívót, Floyd Mayweathert. Természetesen mindenki hülyének nézte McGregort, hiszen a meccset az ökölvívás szabályai szerint vívták volna. Sok huzavonát követően Mayweather belegyezett az összecsapásba, így a felek 2017. augusztus 26-án találkoztak a ringben Las Vegasban. A két sportoló a meccset felvezető haknikon folyamatosan szidalmazta egymást és a rivalizálásuk a közösségi oldalakra is kiterjedt, mi több a mai napig tart. A Las Vegas-i gálán a várakozásoknak megfelelően Mayweather bizonyult jobbnak, a tizedik menetben technikai KO-val legyőzte az ír ketrecharcost. Mayweather ezzel pályafutása 50. profi győzelmét aratta, ezzel a legendás Rocky Marcianót megelőzve neki van a legtöbb sikere veretlenül. Pontos számokat nem tudni, de a hírek szerint mindketten 100 millió dolláros (28,3 milliárd forint) pénzdíjban részesültek.

Nurmagomedov kicsinálja

2018. október 6-án, két év szünetet követően McGregor visszatért az MMA-ba, mégpedig a könnyűsúlyú veretlen orosz Habib Nurmagomedov ellen. Az ír hozta a formáját a mérkőzést felvezető sajtótájékoztatókon, whiskey-vel a kezében ordibált, káromkodva szidta ellenfelét, menedzserét pedig terroristákhoz hasonlította. Bár McGregor megnyerte a szópárbajokat, a ketrecben viszont elbukott. Az orosz már az első menetben gyorsan ledöntötte McGregort, aki a korábbi mérkőzésein nagyon jól tudott védekezni a földön. Az összecsapás inkább a földharcról szólt, mintsem a hatalmas ütésekről. A negyedik menetben végül Nurmagomedov lefojtotta az írt, ezzel eldöntve a könnyűsúlyú öv sorsát.

Az izgalmak viszont a meccs végén történtek. Nurmagomedov kiugrott a közönségbe és nekiment McGregor csapattársának, Dillon Danisnek. Ettől még inkább elszabadult a pokol, ugyanis McGregor szurkolói, vagyis lényegében mindenki, nekiugrott az orosznak. A botrányért mindkét bunyóst megbüntették, McGregort hat hónapra eltiltották, és 50 ezer dolláros (14 millió forint) pénzbüntetést is kapott, Nurmagomedovot kilenc hónapra meszelték el, és tízszer akkora pénzbüntetést, azaz 500 ezer dollárt (141 millió forint) kellett megfizetnie

Botrányokból sem volt hiány

2017-ben McGregor csapattársa, Charlie Ward debütált a Bellator 187 gáláján, az ellenfele John Redmond volt. Ward az első menetben kiütötte riválisát. McGregor nem bírt magával, beugrott a ketrecbe, hogy együtt ünnepeljen csapattársával, azonban nem lett volna joga az oktagonban tartózkodni. A bíró végül szétválasztotta az ünneplő bunyósokat, de McGregor megütött egy felügyelőt. Az esetet eltiltás nélkül megúszta, bár hatalmas botrány lett belőle.

2018. áprilisában az UFC gáláját megelőzően McGregor egy küzdősportolókkal teli buszt támadott meg, kézi targoncát dobott a járműre. Ennek következtében egy ember megsérült, és az est programjából három összecsapást törölni kellett. A New York-i rendőrség közölte, hogy McGregort őrizetbe vették. Büntetése öt nap közmunka volt és kötelezték, hogy dühkezelési tréningekre járjon.

Két héttel ezelőtt pedig azért tartóztatták le Miamiban, mert elvette és megtaposta egy őt fotózó rajongó telefonját. Mindez nem sokkal azután történt, hogy elvégezte az előírt közmunkát a buszrongálása miatt. Ügyvédje nem vitte túlzásba a magyarázkodást, kiadott egy közleményt, mely szerint ügyfele apró nézeteltérésbe került, de természetesen együttműködik a hatóságokkal. A legújabban pedig egy szexuális zaklatásos eset miatt hallgatták ki az amerikai hatóságok. Az ügy állítólag tavaly december végén történt, a dublini Beacon Hotelben.

EPA/MBPD HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY

 

Névjegy

Teljes név: Conor Anthony McGregor

Születési dátum: 1988. július 14.

Születési hely: Dublin, Írország

Magasság: 1,75 m

Súly: 70 kg

Hatótáv: 188 cm

Kevert harcművészetek rekord: 25  mérkőzés, 21 győzelem (18 kiütéssel, 6 fojtással, 2 pontozással), 5  vereség

Profi bokszolói rekor: 1 mérkőzés, 1 vereség

Kapcsolódó Cikkek