EUR: 320,37 Ft
CHF: 280,14 Ft
2019. április 23., kedd
Béla

Belföld

Felfüggesztették választási csalással vádolt jobbikos mentelmi jogát

Felfüggesztette az Országgyűlés Farkas Gergely jobbikos országgyűlési képviselő mentelmi jogát. A politikust választási csalással vádolják.

151 igen és hat nem szavazattal függesztette fel az Országgyűlés hétfői ülésén Farkas Gergely jobbikos képviselő mentelmi jogát.


A szavazás előtt Hargitai János a mentelmi bizottság elnöke emlékeztetett, hogy a választás rendje elleni bűntett miatt kérte az ügyészség a jobbikos mentelmi jogának felfüggesztését miután egy hangfelvétel szerint Farkas Gergely 600 ezer forintot ajánlott fel az LMP-s Midi Melánia képviselő-jelöltnek a tavalyi választás előtt, hogy lépjen vissza.

/Fotó: MTI/Kovács Attila

– Mindezt hangfelvétel és e-mail is bizonyítja – tette hozzá Hargitai, aki közölte, hogy a mentelmi bizottság ülésén maga Farkas is a mentelmi jog felfüggesztését kérte, és a bizottságban is egyhangú döntés született erről.


Ezután az Országgyűlés 151 igen, hat nem szavazattal fogadta el a jobbikos mentelmi jogának felfüggesztését.

Korábban Polt Péter legfőbb ügyész indítványozta Farkas Gergely jobbikos országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztését egy választási csalás miatt indult ügyben.

A választás rendje elleni bűntett miatt folyó nyomozás során felmerült megalapozott gyanú lényege szerint Farkas Gergely a 2018-as országgyűlési választást megelőzően – a Jobbik Bács-Kiskun megye 5. számú országgyűlési egyéni választókerületében nyilvántartásba vett képviselőjelöltjeként – az LMP jelöltjének egy vele folytatott beszélgetés során felajánlotta, hogy ha visszalép a választástól, kifizeti neki a kampányra addig fordított hatszázezer forint költséget. Az ajánlatot az LMP-s jelölt visszautasította.

arkas Gergely cselekménye az ügyészség szerint választás rendje elleni bűntett megállapítására alkalmas, ezért indokolt a képviselő gyanúsítottként történő kihallgatása, ami mentelmi jogának felfüggesztése után lehetséges.

A legfőbb ügyész a választás rendje elleni bűntett miatt a Központi Nyomozó Főügyészségen folyamatban lévő nyomozás eredményeként az Országgyűlés elnökénél Farkas Gergely országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztését indítványozta – közölte a Legfőbb Ügyészség.

Mint arról korábban beszámoltunk, pénzt ajánlott az LMP-s jelölt visszalépése érdekében Farkas Gergely, a Jobbik jelöltje a kiskunhalasi egyéni kerületben. Mindezt egy hangfelvétel is bizonyítja, amin az hallható, hogy a politikus pénzt ajánl az LMP-s képviselőjelöltnek Midi Meléniának, hogy lépjen vissza a javára.

A politikus még aznap reagált a sajtóhírre Facebook-oldalán, meglehetősen ellentmondásosan. Egyrészről azt írta, hogy nem ajánlott fel pénzt a visszalépésért, valamivel később pedig „vicces felvetésként” értékelte a történteket.

„A hangfelvételben hallható felvetés részemről elhangzott, de természetesen nem komoly szándékkal, ez jól érzékelhető abból, hogy nem kijelentésként, hanem egy hangsúlyból is érezhetően vicces felvetésként hangzott el” – fogalmazott.

Véletlen egybeesés, de Farkas éppen ma adott interjút az LMP-közeli Azonnalinak, amelyben többek között Sneider Tamás náci botrányáról beszélt, meglepően őszintén. A következő megállapításokat tette pártelnökével kapcsolatban:

 • Rossz taktika volt azzal elütni az ügyet, hogy csak poénkodás volt: „Szerintem nem rontott, sőt, lehet javított volna a helyzeten, ha kimondják, hogy ilyenekkel viccelni sem szabad.”
 • Hallomásból tudja, hogy nem náci karlendítés volt:Nem voltam ott az eseményen, de hallomásból tudom, hogy Sneider Tamás feleségének mozdulata nem azt volt hivatott jelképezni, mint aminek próbálják beállítani.”
 • Belefért volna a bocsánatkérés Sneidertől: „Ettől függetlenül belefért volna egy bocsánatkérés.”

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • Szír őrjöngött a villamoson

  Szír őrjöngött a villamoson

  Múlthét szerdán 15 óra magasságában kaptak riasztást a rendőrök, hogy egy férfi kirúgta a Nyugati térnél a hatos villamos egyik ablakát.

 • Brüsszel megint Sorosnak kedvez

  Brüsszel megint Sorosnak kedvez

  Az Európai Parlament bevándorláspárti többsége szerdán újabb, a migrációt támogató tervet fogadott el. Az előterjesztés szerint Brüsszel még több pénzt ad a Soros-szervezeteknek, hogy azok még több bevándorlót hozzanak be Európába.

 • Orbán Viktor meglocsolta unokáját, Alízt is

  Orbán Viktor meglocsolta unokáját, Alízt is

  Orbán Viktor is hű a húsvéti hagyományokhoz, mindig meglocsolja családjának hölgytagjait. A miniszterelnök húsvét másodnapján korán reggel egy locsolóverset posztolt ki Facebook-oldalán, amint meglocsolja unokáját, Alízt.

 • Öt hónapos babát vertek félholtra

  Öt hónapos babát vertek félholtra

  Mind a négy gyermekét elvették attól az Ötvöskónyiban élő édesanyától, akinek élettársa félholtra verte öt hónapos kisbabájukat, Danikát.