EUR: 326,43 Ft
CHF: 289,40 Ft
2019. május 22., szerda
Júlia, Rita

Egyéb Miskolc

Fogyatékossággal élő embereknek épült ház

Fogyatékossággal élő embereknek és családjaiknak hozott létre 16 szobás, közösségi térrel is rendelkező házat Miskolcon a Szimbiózis Alapítvány. Egy régi parasztház és a hozzá tartozó gazdasági épület felújításával elkészült, Fűzfás háznak elnevezett létesítményt múlt héten adták át az alapítvány által működtetett baráthegyi majorságban.

Fülöp Attila szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár az átadón kiemelte: a fogyatékossággal élők csak akkor tudnak önálló életet élni, ha van mögöttük egy olyan közösség, mint a Szimbiózis Alapítvány. Ez a támogatás a kormányzat szándékával, fogyatékosügyi politikájával teljesen összhangban van – fűzte hozzá. Mint mondta, a kormány szándéka az, hogy nagy létszámú intézmények helyett kisebb lakóotthonokban éljenek a fogyatékos emberek. Fontos, hogy „bevonjuk a munka világába, és az önálló élet felé vigyük” őket – hangsúlyozta az államtitkár.


A Fűzfás ház a Szimbiózis Alapítvány baráthegyi majorságában

Jakubinyi László, az alapítvány elnöke arról beszélt, hogy az idén 20 éves Szimbiózis Alapítvány a fogyatékossággal élő felnőttek, valamint sérült gyermekeket nevelő családok szociális-foglalkoztatási ellátásának megoldására jött létre. A szervezet olyan peremhelyzetű sérült emberek oktatását, társadalmi integrációját támogatja, akik hátrányos helyzetükből önerőből képtelenek kikerülni. Elsősorban autizmussal élő, értelmileg és halmozottan akadályozott embereknek segítenek.

Kiss János, Fülöp Attila és Jakubinyi László az épület konyhájában
MTI/Vajda János

Az alapítvány és gazdasági egysége 285 embert alkalmaz, akiknek háromnegyede fogyatékossággal élő. Támogatják a sérülteket nevelő családokat és a fogyatékossággal élő felnőttek önálló életviteli törekvéseit; évente mintegy négyszáz embert segítenek. A Szimbiózis Alapítvány legnagyobb telephelye a baráthegyi majorság, amely Miskolc diósgyőri városrészében található. A Fűzfás ház építését húsz cég, illetve szervezet támogatta, az alapítvány hitelkerete terhére finanszírozta az építkezést.


A ház egyik lakója, Jász Tibor az új szobájában
MTI/Vajda János

Kapcsolódó Cikkek

 • Családbarát Józsefvárost!

  Családbarát Józsefvárost!

  Gyermek- és családbarát városrészt szeretne létrehozni az önkormányzat Józsefvárosban. A kerületvezetés eddig is sokat tett a közbiztonság növelése, a környezet alakítása, az egészségügy és az oktatás-nevelés támogatása érdekében.

 • Száztíz új munkahely

  Száztíz új munkahely

  Száztíz új munkahelyet teremt a szerb tulajdonú, papírgyártással foglalkozó Drenik Hungary Kft. nyolcmilliárd forintos gyártási kapacitásnövelő és termékportfólió-bővítő beruházása Szolnokon – jelentette be a Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

 • Csak az UVSE tudta megállítani a lányokat

  Csak az UVSE tudta megállítani a lányokat

  A bajnokság második helyét szerezte meg a DUE- Maarsk Graphics női vízilabda csapata, amely egészen a fináléig menetelt, ahol csak a címvédő UVSE együttesének sikerült megállítania Mihók Attila tanítványait.