2020. augusztus 06., csütörtök
Berta, Bettina

Belföld

Győzött a Fidesz Brüsszelben

Felfüggesztését kérte a Fidesz a balra tolódó, erősen megosztott Európai Néppártban. A kizárásra játszó balliberális politikusok dupla kudarcot vallottak Brüsszelben, ahol Soros György fia is megjelent. A döntés egyértelmű győzelem a Fidesznek, és vereség a bevándorláspártiaknak.

– A Fidesz egyoldalúan felfüggeszti jogainak gyakorlását az Európai Néppártban – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök Brüsszelben a néppárti ülés után. A bevándorláspárti erők előre ittak a medve bőrére, hetek óta a Fidesz kizárásáról, megregulázásáról ábrándoztak – ezúttal sem lett igazuk.


Orbán Viktor aláírt kilépőnyilatkozattal érkezett Brüsszelbe, a Néppárt és a Fidesz konfliktusát eldöntő tárgyalásra. A miniszterelnök szerint ő végig készen állt arra, hogy ha számukra elfogadhatatlan javaslat születik, kiléptesse a Fideszt a néppártból. – Minket nem lehet kizárni, és felfüggeszteni sem – hangsúlyozta.

A Fidesz tehát egyáltalán nem tartott a kilépéstől, a néppárti politikusok és Manfred Weber viszont annál inkább. Emiatt, az Origo szerint, amikor a kilépőnyilatkozatról tudomást szereztek, elfogadták a Fidesz javaslatát, amely a tagság önkéntes felfüggesztéséről szólt, és arról, hogy ezentúl a Néppárt által felállított „bölcsek tanácsával” tárgyaljanak, az ő jelentésük után pedig eldőlhet, marad-e a Fidesz, vagy sem.


Sokatmondó, hogy Soros György nemcsak fiát és örökösét, Alexet küldte Brüsszelbe, de a tanácskozás idején egyik leghűségesebb embere, Judith Sargentini is az ajtó előtt toporgott.

A Fidesz bennmaradásnak elsősorban a Néppárt számára volt tétje, ezért a magyar kormánypárt által kért felfüggesztés egyértelműen a Néppárt kudarca.

– A Fidesznek komoly politikai győzelem, hogy sikerült elkerülnie a Néppártból való kizárást. Az elmúlt hetek vitája is a Fidesznek kedvezett, mert egyértelművé vált, hogy a bevándorláspárti politikusok az európai állampolgárok akaratával szemben politizálnak – közölte Deák Dániel politológus az M1-gyel.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek