EUR: 336,92 Ft
CHF: 315,18 Ft
2020. január 28., kedd
Károly, Karola

Belföld

Gyurcsány üzlettársának kiadatását követelik

A bolgár hatóságok követelik a Gyurcsány Ferenc DK-elnökkel és feleségével is üzletelő Cvetan Vaszilev bankár kiadatását Szerbiától. Mint ismert, a hazájában „az évszázad bankrablásával” meggyanúsított Vaszilevet Interpol-körözés alapján vették őrizetbe Belgrádban.

Nemrégiben hivatalosan is kérték Cvetan Vaszilev kiadatását Szerbiától a bolgár hatóságok – írja a Ripost. Mint ismeretes, a Gyurcsány Ferenc DK-elnök és felesége, Dobrev Klára, a párt EP-listavezetője által működtetett cégbirodalommal közös üzletekben szereplő bankárt évek óta körözték hazájában, mert a gyanú szerint az ő megbízására zsákszámra hordták ki az általa vezetett Corpbankból az eurómilliárdokat, amikor a pénzintézet csődközelbe került.


Vaszilev ellen a legmagasabb szintű, vörös riasztással adott ki európai elfogatóparancsot az Interpol, amelynek alapján – szintén a Ripost korábbi információi alapján – március elején Belgrádban őrizetbe vették a kétmilliárd eurós (mintegy 625 milliárd forint) sikkasztással gyanúsított bankárt.

Az ügy további fejleményeként számolt be a lap arról is, hogy a hétvégén a bolgár hatóságok több olyan személyt is őrizetbe vettek, akik a bankból kilopott pénzek tisztára mosásában vettek részt. A nyomozók azonban továbbra is kutatnak a Corpbank VIP-hitelesekről vezetett listája után, amelyen bolgár sajtóinformációk szerint számos hazai és külföldi politikus, híresség neve szerepel. A nyomozati információk szerint ennek a listának szintén a – bolgár lapokban csak az „évszázad bankrablása” néven emlegetett – bűncselekmény elkövetése idején veszett nyoma.


Fotó: Lokál

A Ripost leszögezi: nem tudni, vajon Gyurcsány Ferenc vagy felesége, a bolgár felmenőkkel rendelkező Dobrev Klára, netán cégbirodalmuk valamely vállalata szerepelhet-e a listán, de az biztos, hogy mindkét politikus először nagy erőkkel próbálta tagadni, hogy kapcsolatban álltak Vaszilevvel, illetve szintén körözés alatt álló feleségével, Antoaneta Vaszilevával, később viszont beismerték, hogy közös érdekeltségeik vannak a Corpbankkal.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • Ugrásszerűen nőtt a kistermelői piacok száma

  Ugrásszerűen nőtt a kistermelői piacok száma

  A helyi termelői piacok száma hét év alatt a két és félszeresére, 117-ről 298-ra emelkedett – mondta az agrárminiszter szombaton Nagykőrösön. Nagy István szerint ez a vidék saját erőforrásainak fokozott használatát és munkaerő megtartó erejét jelenti.

 • Eljött a keresztény-konzervatív zöldpolitika ideje

  Eljött a keresztény-konzervatív zöldpolitika ideje

  Eljött a keresztény-konzervatív zöldpolitika ideje, Európának olyan klímapolitikát kell folytatnia, amely nem a legszegényebb országokra terheli a klímasemleges gazdasági átállás költségeit – jelentette ki Varga Judit igazságügy-miniszter a Politico című, európai ügyekkel foglalkozó hírportálon megjelent véleménycikkében.

 • Üzletággá fejlődött a börtönbiznisz

  Üzletággá fejlődött a börtönbiznisz

  Rátelepedtek és üzletággá fejlesztették a fogvatartottak és elítéltek kártérítési rendszerét a “balliberális körökhöz és a Soros-hálózat által finanszírozott” ügyvédi irodák – mondta Budai Gyula, a Fidesz országgyűlési képviselője a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában.