2019. május 20., hétfő
Bernát, Felícia

Belföld

Gyurcsány üzlettársának kiadatását követelik

A bolgár hatóságok követelik a Gyurcsány Ferenc DK-elnökkel és feleségével is üzletelő Cvetan Vaszilev bankár kiadatását Szerbiától. Mint ismert, a hazájában „az évszázad bankrablásával” meggyanúsított Vaszilevet Interpol-körözés alapján vették őrizetbe Belgrádban.

Nemrégiben hivatalosan is kérték Cvetan Vaszilev kiadatását Szerbiától a bolgár hatóságok – írja a Ripost. Mint ismeretes, a Gyurcsány Ferenc DK-elnök és felesége, Dobrev Klára, a párt EP-listavezetője által működtetett cégbirodalommal közös üzletekben szereplő bankárt évek óta körözték hazájában, mert a gyanú szerint az ő megbízására zsákszámra hordták ki az általa vezetett Corpbankból az eurómilliárdokat, amikor a pénzintézet csődközelbe került.


Vaszilev ellen a legmagasabb szintű, vörös riasztással adott ki európai elfogatóparancsot az Interpol, amelynek alapján – szintén a Ripost korábbi információi alapján – március elején Belgrádban őrizetbe vették a kétmilliárd eurós (mintegy 625 milliárd forint) sikkasztással gyanúsított bankárt.

Az ügy további fejleményeként számolt be a lap arról is, hogy a hétvégén a bolgár hatóságok több olyan személyt is őrizetbe vettek, akik a bankból kilopott pénzek tisztára mosásában vettek részt. A nyomozók azonban továbbra is kutatnak a Corpbank VIP-hitelesekről vezetett listája után, amelyen bolgár sajtóinformációk szerint számos hazai és külföldi politikus, híresség neve szerepel. A nyomozati információk szerint ennek a listának szintén a – bolgár lapokban csak az „évszázad bankrablása” néven emlegetett – bűncselekmény elkövetése idején veszett nyoma.


Fotó: Lokál

A Ripost leszögezi: nem tudni, vajon Gyurcsány Ferenc vagy felesége, a bolgár felmenőkkel rendelkező Dobrev Klára, netán cégbirodalmuk valamely vállalata szerepelhet-e a listán, de az biztos, hogy mindkét politikus először nagy erőkkel próbálta tagadni, hogy kapcsolatban álltak Vaszilevvel, illetve szintén körözés alatt álló feleségével, Antoaneta Vaszilevával, később viszont beismerték, hogy közös érdekeltségeik vannak a Corpbankkal.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • Európa jövőt választ

  Európa jövőt választ

  Május 26-án rendezik Magyarországon az európai parlamenti választást, amelynek tétje, hogy bevándorlókontinens lesz-e Európa, vagy megőrzi keresztény gyökereit.

 • Továbbra is imád minket Hollywood

  Továbbra is imád minket Hollywood

  Magyarország népszerűsége a hollywoodi filmprodukciók tekintetében továbbra is töretlen –  derült ki a The Hollywood Reporter cikkéből.

 • A fordításra kapott pénzt is lenyúlta Weber

  A fordításra kapott pénzt is lenyúlta Weber

  Manfred Weber a Európai Néppárt frakcióvezetője nem csak az irodabérlésre járó összegnél ügyeskedett a lehető legtöbb hasznot húzni, hanem – mint V4NA információi szerint kiderült –, az  EU-tól a fordítókra kapott pénzt is zsebre tette.