2019. április 21., vasárnap
Konrád

Aktuális

Hangyaszerű robotraj gyógyíthat

Egy hangyakolónia által inspirált, orvosi célokat szolgáló robotrendszert fejlesztettek ki kínai kutatók.

A Science Robotics című szaklapban bemutatott tanulmány szerint a mikrorobotok alkotta „flotta” alkalmas lehet a testen belül diagnózisok felállítására, valamint sejt- vagy akár molekuláris szintű kezelésekre.


A fejlesztés alapjául szolgáló hangyakolónia akár olyan összetett feladatokat is képes elvégezni, mint a nagy testű zsákmányállatok elejtése.

Hszie-huj, a Haerpini Műszaki Intézet kutatója, a kutatócsoport vezetője szerint egy robot két mikrométer átmérőjű, ami egy átlagos hajszál átmérőjének negyvenedrésze, így a hajszálereken is képes végighaladni.

/Fotó: Illusztráció – Profimedia

 

A mogyoró alakú fémrobotokat egy váltakozó mágneses mező látja el energiával, ami képessé teszi őket többféle feladat közös ellátására, meglehetősen behatárolt környezetben – áll a tanulmányban.

A mágneses mező összehangolásával és a háromdimenziós térben való polarizálásával a kutatók egy kontrollált, gyors és formálható „robotrajt” kaptak, amely utakat képes kialakítani, akár az egyes robotok tömegénél jóval súlyosabb terhek szállításához is.

Hszie-huj elmondása szerint a robotraj alkalmas lehet kóros sejtek azonosítására és megtámadására. A jövőben az egészségi állapot monitorozása érdekében akár a testben is maradhatnak, új eszközként szolgálva a betegségek korai stádiumban való felismeréséhez és kezeléséhez.

Kapcsolódó Cikkek