2019. december 09., hétfő
Natália

Külföld

Hatalmas veszélyt jelentenek az Európába visszatérő terroristák

Mint arról beszámoltunk, az Iszlám Állam egyik magas rangú vezetőjét fogták el pénteken, Magyarországon a Fővárosi Nyomozó Ügyészség és a Terrorelhárítási Központ (TEK) munkatársai. Ez is azt mutatja, mekkora veszélyt jelentenek Európa és Magyarország számára is kontinensre visszatérő terroristák.

A TEK megerősítette a hírt. F. Haszan 2016-ban hagyta el Szíriát, Görögországban menekült kérelmet nyújtott be, melyet a hatóságok elfogadtak. A szíriai férfi ezzel az úti okmánnyal érkezett a budapesti repülőtérre tavaly december 30-án. A migráns korábban több európai országában is megfordult. A Fővárosi Főügyészség szerint Haszan hamis papírokkal igazolta a vele lévő nő személyazonosságát. Ezért a bíróság embercsempészés miatt felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte, valamint kiutasította Magyarországról. A kitoloncolás végrehajtásának érdekében a férfi idegenrendészeti őrizetbe került a nyírbátori menekültügyi központban – számolt be korábban a Lokál.


Az eset minden eddiginél közelebb hozta a magyar nyilvánosság számára a Nyugat-Európában már állandósult terrorfenyegetettség érzését, tökéletesen érzékeltetve a migráció okozta veszélyeket. Mivel az ISIS az utolsó területét is elveszítette Szíriában, a vándorló terroristák minden eddiginél komolyabb veszélyt jelentenek Európa, így Magyarország polgárai számára – írja az Origo.

A lap beszámolója szerint az a tény, hogy az utóbbi időben a terrorszervezet jelentősen veszített közel-keleti állásaiból, és ezzel látványosan meggyengült, nem könnyítette meg Európa helyzetét. Ugyanis az “ejtőernyő” nélkül maradt ISIS-katonák kénytelenek voltak új célpont után nézni, kézenfekvő választás volt számukra a közelben lévő öreg kontinens. A folyamat Európa számára – a migráció leágazásaként – egy újabb nagyobb komoly kihívást jelentett, amivel szavak szintjén a politikai elit is foglalkozott, azonban az eredmények ez idáig meglehetősen vegyes képet mutatnak. Emlékezetes, Orbán Viktor magyar miniszterelnök volt az első, aki kimondta, hogy a bevándorlás velejárója lehet a terroristák kontinensre való érkezése. Később a NATO és az ENSZ vezetői is felhívták a figyelmet arra a veszélyre, amelyet az Európába érkező vagy visszatérő Iszlám Állam harcosai jelenthetnek. A katonai szövetség főtitkára, Jens Stoltenberg már 2015 májusában arra figyelmeztetett, hogy az egyik probléma természetesen az, hogy [a migránsok között] visszatérő harcosok is lehetnek. A migránsok közé terroristák is vegyülhetnek. Két évvel később Jean-Paul Laborde, az ENSZ terrorizmus elleni ügynökségének korábbi vezetője pedig arról beszélt, hogy “Európa azzal fog szembesülni, hogy az Iszlám Államot tömegével hagyják el a Szíriában és Irakban legyőzött harcosai, akik veszélyesebbek és harcedzettebbek, mint a korábban visszatértek”. Csakhogy a folyamat 2015 óta érdekes, és Európa számára vészjósló kanyart vett: a szunnita dzsihadista terrorszervezethez egyre több európai polgár kezdett el csatlakozni.


A jelenleg rendelkezésre álló statisztikák szerint az utóbbi években több ezer uniós állampolgárból lett ISIS-katona, akiknek a jelentős része, mintegy harmada a kiképzést követően visszatért Európába. Az Iszlám Állam összeomlása ezt a folyamatot minden bizonnyal fel fogja gyorsítani, így számuk várhatóan drasztikusan növekedni fog. Ezt a tendenciát támasztja alá több európai tanulmány és jelentés is – tudatja a portál.

Az Európai Parlament (EP) által tavaly májusban készített jelentésben az olvasható, hogy egy 2016-os kutatás szerint 3900 és 4300 fő közötti uniós állampolgár lett ISIS harcos. Közülük legtöbben az Egyesült Királyságból, Franciaországból, Németországból és Belgiumból származnak, és nagyjából a 30 százalékuk már vissza is tért Európába.  Az EP jelentésében arról is ír, hogy az Europol számításai szerint a visszatérő harcosok száma az ISIS összeomlását követően várhatóan nőni fog. A Nemzetközi Politikai Tanulmányok Olasz Intézete 2017 novemberében közölte, hogy számításaik szerint körülbelül 1500 dzsihadista tért vissza Európába abból a mintegy 5 ezer európaiból, akik csatlakoztak az Iszlám Államhoz. A tanulmány a nemzeti hatóságokra hivatkozva megemlíti, hogy az Egyesült Királyságba körülbelül 400-an, Franciaországba 400-500-an, Belgiumba 121-en, míg Svédországba 140-en tértek vissza a Közel-Keletről. A Deutsche Welle 2018 januárjában a német kormányra hivatkozva arról számolt be, hogy Németországból 2012 óta 960 fő csatlakozott a terrorszervezethez, közülük minden ötödik nő volt. Harmaduk már visszatért Németországba, köztük 50 nő is. A gyermekeik számáról pontos adat nincsen, mivel a német belbiztonsági szolgálat a 14 éven aluli gyerekekről nem gyűjthet információkat. A brit Guardian című lap 2019 január végén arról cikkezett, hogy “az Európából toborzott harcosok közül a francia dzsihadisták voltak a legtöbben”. Emlékezetes, közülük kerültek ki a párizsi Bataclannál, a stadionnál és különböző bárokban elkövetett terrortámadások elkövetői – számol be az Origo

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek