2019. április 23., kedd
Béla

Extra

Homeopátia: Hatásos vagy átverés?

Március 15-én megváltozott a homeopátiás szerek kiváltása. Ezek vásárlásakor most már kötelező egy tájékoztatót is adni, amelyben figyelmeztetik a vásárlókat, hogy a szerek hatásossága általánosan nem igazolt. A dolog az egyik oldalon óriási felháborodást keltett, a másikon pedig megnyugvást hozott. A Lokál összeszedte a tényeket és mindkét oldal érveit.

Néhány hete közölte Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészeti Kamara elnöke, hogy a homeopátiás szerek mellé ezentúl a gyógyszerészeknek tájékoztatót is kell adniuk. Ennek egyebek között tartalmaznia kell, hogy „a homeopátiás készítmények hatásossága a hagyományos gyógyszerekéhez hasonló vizsgálatokkal általánosan nem igazolt”, és azt is, hogy „a homeopátiás gyógyszer szedése nem helyettesíti az orvossal történő konzultációt”. A Világgazdaság című lap szerint a magyar lakosság fele használt már alkalomszerűen valamilyen homeopátiás készítményt. A megkérdezettek 57 százaléka bízik benne – akár kiegészítő kezelésként, akár önállóan alkalmazva.


Képünk illusztráció Profimedia, BSIP

Mellette:
Dr. Kecskés Gabriella belgyógyász, homeopata nem ért egyet a kötelező tájékoztató füzettel. – Kifejezetten felháborít, hiszen ezzel azt üzenjük, hogy a homeopátia humbug. Az egyik szer fizikai, a másik kémiai úton hat a páciensekre. A világunk is anyagi és hullámtermészetű, olyan ez, mint a napsugár, amely szintén fizikai úton fejti ki jótékony hatását. A forgalomban lévő összes homeopátiás szer átesett különböző gyógyszerteszteken, és a hatásuk tudományosan is bizonyított. Gyulladásos betegségek kialakulása és krónikus betegségek ellen például már rengeteg esetben bevált. A gyógyszeres kezelést is remekül ki tudja egészíteni. Fontos hozzátennem, hogy nem vagyok gyógyszerellenes, csupán azt gondolom, hogy nem kell megtömni az embereket mindenféle kemikáliával, ha természetes úton is el lehet érni a gyógyulást.

Profimedia, Depositphotos Inc

Ellene:
Dr. Sándor Andrea háziorvos, akihez nap mint nap a legkülönbözőbb problémával fordulnak a páciensei, kiáll a döntés mellett. – Én határozottan támogatom, hogy a betegeket tájékoztatják a homeopátiás szerek használatának kockázatáról. Kiegészítő kezelésként nem gondolom problémának, ugyanakkor szerintem teljesen hasztalan. Szülők sokszor adnak a gyereknek ilyen készítményeket, és mivel a kicsi egy-másfél hét alatt meggyógyul egy megfázásból, azt gondolják, hogy a homeopátia segített, holott nagy valószínűséggel csupán remekül működött a gyerek immunrendszere. Alvászavarral küszködő pácienseim sem lettek jobban ezektől a szerektől. Rengeteget tud ártani, ha súlyos betegség esetén csak ilyen készítményekkel próbálkoznak, és nem fordulnak időben orvoshoz!

Mi a homeopátia?
A homeopátia holisztikus gyógymód, amely szándéka szerint nemcsak a betegséget, hanem az embert testi-lelki szinten is gyógyítja. A módszer a szervezet egyensúlyának helyreállítását célozza meg, önmagában vagy kiegészítő eljárásként alkalmazva a szervezet áthangolásával, harmonizálásával próbálja gyógyítani a betegségeket. A homeopátiás szer feladata az öngyógyító folyamatok beindítása, segítése. A módszert néhányan „vízzel való játszadozásként” és „egyszerű cukorgolyó szopogatásként” írják le, míg mások esküsznek rá.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

  • Tatár Csilla: Előnyömre változtam

    Tatár Csilla: Előnyömre változtam

    Tatár Csilla csinosabb, mint valaha. A műsorvezető kisfia, Milán születése után nagyon nehezen regenerálódott, és közel két év telt el, amíg a teste és a lelke is készen állt a rendszeres mozgásra.

  • Lakásra és esküvőre költi nyereményét az Exatlon győztese

    Lakásra és esküvőre költi nyereményét az Exatlon győztese

    Véget ért a hónapok óta tartó kemény küzdelem a TV2 Exatlon Hungaryben. A győztes, Huszti Kata kemény heteken van túl, egyszer már kiesett a versenyből, a sorsnak köszönhetően azonban ő vihette haza a 20 milliós főnyereményt, amit lakásfelújításra, esküvőre és utazásra költ majd.