EUR: 313,23 Ft
CHF: 276,64 Ft
2019. március 21., csütörtök
Benedek

Belföld

Huszárosan

Rájuk is illik egy pár mondat erejéig emlékezni. Mert nem csak ló, meg szablya, meg csákó, meg dolmány és kackiás vagy éppenséggel peckes bajusz(ka) jellemezte őket.

A huszár a 15. században Magyarországon kialakult könnyűlovassági fegyvernem katonája. A pajzsosok alkotta biztonsági gyűrűből kitörve, elsőként csaptak rá az ellenségre, izgága gyorsaságukkal állandóan nyugtalanították őket, de az eszük is a helyén volt: kitértek a nagyobb ellenséges erő elől, behúzódtak a nehéz lovasság mögé, de ismét előre törtek, amint kedvezővé vált támadásra a pillanat.


Ennyit mindenképpen kell róluk tudnunk így március idusán. Meg mondjuk azt is, hogy a huszár szó szerb-horvát eredetű, eredeti jelentése „rabló”. Ettől eltér, de hazánkban igencsak népszerű az a szómagyarázat, miszerint a husz (húsz) szóból származik, mivel (Corvinus) Mátyás király elrendelte, hogy húsz-húsz jobbágytelek után egy katona állíttassék a király seregéhez, ezt azonban a nyelvészek tévesnek tartják.

Mátyás király egy 1481-ben írt latin levelében a fekete seregén belüli könnyűlovasságot már huszároknak (hussarones) nevezi („equites levis armaturae, quos hussarones appellamus” magyarul „könnyű fegyverzetű lovasok, akiket huszároknak nevezünk”).


III. Károly uralkodásától kezdve rengeteg nem magyar tisztet neveztek ki a magyar huszárezredekhez. Ezek az idegenek – nem ismerve a magyar harcosok sajátságos jellemét – durva, szívtelen, és bizony sokszor igazságtalan bánásmóddal annyira elkeserítették a magyar tiszteket és legényeket, hogy sok tiszt – lemondása után – Poroszországba ment, míg sok altiszt és közlegény odaszökött, hogy a porosz király magyar mintára szervezett huszáralakulataiba álljon be. Sok polgári származású huszártiszt pedig azért lépett ki a császári huszárezredekből és lépett be a poroszba, mert „ott az előléptetésnél csakis a szerzett katonai érdemeket veszik tekintetbe, míg a császári seregben német, belga, írlandi és olasz grófocskák és uracskák, mielőtt még kardjukat ellenséges vérbe mártották volna, máris magasabb rangba jutnak, mint olyan magyar tisztek, akik már harminc és több évet szolgálják Őfelségét, s kiknek testén több a sebhely, mint ahány évet élt fiatal előljárójuk” – legalábbis Werner Pál, volt porosz altábornagy, volt császári huszárszázados levele alapján.

Érdekesség, hogy II. József a sok tollvonása mellett feloszlatta a déli határőrvidék huszárezredeit, meghagyta azonban a székely határőrvidéki huszárezredet, amelyet csak 1851-ben alakítottak át sorhuszárezreddé.

Az 1800. évi nemesi felkelés alkalmával a jász-kunok által kiállított nemesek lovasezredét a felkelő sereg feloszlatásakor huszárezreddé alakították át, azzal a megjegyzéssel, hogy ezen, a jász-kunok területén toborzott legénységgel kiegészítendő huszárezrednek tulajdonosa mindig a nádor lesz (Nádor-Huszár) és ez így is volt 1850-ig. 1800-1859-ig a huszárezredek számát nem szaporították; időközben (1848) szerveztek ugyan egy horvát huszárezredet, amelyet azonban 1851 elején ismét feloszlattak és keretével egy dzsidásezredet szerveztek. 1859-ben és 1866-ban magyarországi önkéntesekből állították fel a 13-16. számú huszárezredet.

A forradalomra és szabadságharcra történő emlékezés közben egy főhajtást ők is megérdemelnek. És táncaik, verbunkjaik a mai napig színesítik, díszítik a hazai táncházak és iskolai néptáncórák palettáit. Úgy huszárosan.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Orbán: a Fidesz egyoldalúan felfüggeszti az Európai Néppártban jogainak gyakorlását

  Orbán: a Fidesz egyoldalúan felfüggeszti az Európai Néppártban jogainak gyakorlását

  A Fidesz egyoldalúan felfüggeszti jogainak a gyakorlását az Európai Néppártban (EPP) az EPP által felkért háromtagú bizottság jelentésének elkészültéig – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szerdán Brüsszelben az EPP politikai gyűlésének ülése utáni nemzetközi sajtótájékoztatóján, amelyet élőben közvetített az M1 aktuális csatorna.

 • Béla és bandája

  Mielőtt a gyilkosságra térünk nevezzük meg a gyilkost. Akinek – kis túlzással – annyi neve volt, mint álneve Ságvári Endrének.

 • Családbarát Magyarország

  Családbarát Magyarország

  A családvédelmi akcióterv a következő lépés a családbarát Magyarország felé vezető úton – mondta Novák Katalin, az Emmi államtitkára az MTI-nek.