2019. április 20., szombat
Tivadar

Tech

Így védekezz a kiberbűnözők ellen

Több százmillió felhasználójának jelszavait egyszerű szövegként, azaz titkosítás nélkül tárolta a Facebook. Szappanos Gábor, a Sophos vírusszakértője szerint jó ötlet áttérni a kétlépcsős biztonsági belépésre. 

Időnként ajánlott megváltoztatni a jelszavainkat, hogy online felületeink védettek legyenek a kiberbűnözőkkel szemben.


– Természetesen, nem biztos, hogy pont az ön jelszava kerül illetéktelenek kezébe, de ha mégis, akkor nagy az esély arra, hogy visszaélnek vele. Ráadásul a titkosítás nélkül őrzött jelszavak felhasználásához semmilyen extra hacker tudás nem szükséges. Ezért, a mi tanácsunk: igen, változtassa meg a facebook jelszavát – mondta el Szappanos Gábor vírusszakértő a Lokálnak.

– A kétlépcsős azonosítás egy olyan biztonsági eljárás, melynél két különböző módon azonosítjuk be magunkat. Tehát ahelyett, hogy egyszerűen egy jelszó használatával belépnénk a fiókba, a rendszer kér egy másik kódot is, melyet általában vagy SMS-ben küld el, vagy pedig egy mobilos applikáció generá – magyarázta el a szakember, aki hozzátette, hogy ez a fajta biztonságos belépést más felhasználói fiókok esetében is célszerű alkalmazni.

Sokak radikális lépést fontolgatnak a hír hallatán, de valóban a Facebook profilunk törlése a megoldás?
– Annak fényében, hogy a titkosítás nélkül tárolt jelszavak nem érhetők el könnyen egy adatbázisból, úgy véljük ez önmagában nem elég indok arra, hogy megszüntessük a közösségi média fiókunkat. De, ajánlatos biztonsági óvintézkedéseket tenni, például a fent említett kétlépcsős hitelesítés élesítésével – intett óva Szappanos Gábor vírusszakértő. 

Kapcsolódó Cikkek