EUR: 320,08 Ft
CHF: 279,96 Ft
2019. április 22., hétfő
Csilla, Noémi

Külföld

Itt az ideje kilépni a Néppártból a fideszes hátország szerint

Az Európai Néppárt ma szavazhat a Fidesz kizárásáról vagy tagságának felfüggesztéséről. A közgyűlésen Orbán Viktor is felszólal, és határozottan kiáll a Fidesz eddig is hangoztatott, a migrációt elutasító és a keresztény értékeket védelmező álláspontja mellett.

Néhány bevándorláspárti törpepárt a Fidesz kizárását szeretné. Azonban a kérdés egyre erősebben az, hogy a Fidesz akar-e maradni egy egyre inkább bevándorláspárti irányba tartó Néppártban. Sőt: szabad-e maradnia. A Néppárt abszolút megosztott: több tagja – az olasz, a francia, a szlovén például – a Fidesz mellett van, viszont a flamand vagy luxemburgi kispártok meg ellene – ismerteti az Origo. A Néppárt vezetői most nyilván számolgatnak: a következetesen kereszténydemokrata, bevándorlásellenes Fidesz megnehezíti a várható koalíciót a szocialistákkal, a liberálisokkal és a szélsőbaloldali zöldekkel – viszont egy Fidesz nélküli Néppárt még rosszabbul járhat, főleg, ha több párt is követi a Fideszt. Ez oda vezethet, hogy Manfred Weber, a néppárti csúcsjelölt elnöki reményeiről is lemondhat.


A portál beszámolójából kiderül, a Néppárt részéről értékelvűségről szó sincs, kereszténydemokrata értékekről még kevesebb: csak számolgatás, hogy mi az érdekük a májusi uniós választásokkal kapcsolatban és megfelelés a bevándorláspárti erőknek. A Fidesznek addig van értelme a Néppártban maradnia, amíg van esély arra, hogy a pártcsalád a kereszténydemokrácia irányába visszatéríthető. De ez az esély napról napra fogy, vészesen fogy. Egy minden értékéről lemondó Néppártban viszont már nem szabad maradnia a Fidesznek. Ez a véleménye a Fidesz egész hátországának is.

Az Origo összeszedte hol tart most az Európai Néppárt, az EPP.


Ha a bevándorláspárti erők végérvényesen átveszik a hatalmat a Néppárton belül, akkor már tényleg semmi nem marad, ami a pártcsaládot megkülönböztetné a zöldektől, a liberálisoktól, a kommunistáktól, és a szocialistáktól – ez fejezi ki a legjobban, hogy milyen helyzetbe kormányozta magát az Európai Néppárt az elmúlt években, hogy megfeleljen a bevándorláspárti oldalnak.  A megfeleléskényszer onnan is fakad, hogy a jelenlegi erőviszonyok alapján a bevándorláspárti balliberálisok szavazata nélkül semmi esélye nincsen Manfred Webernek arra, hogy az Európai Bizottság elnökévé válasszák.

A magát kereszténydemokratának tartó pártcsalád szerdán tart közgyűlést Brüsszelben, amelyen minden bizonnyal szóba fog kerülni a Fidesz tagsága is. Az Alapjogokért Központ videójában felelevenítette az Európai Unió egyik alapító atyjának, Robert Schumannak – a jelenlegi helyzetre is vonatkoztatható – gondolatait, miszerint Európa vagy keresztény lesz, vagy nem lesz. “Most úgy tűnik, hogy ez a bölcsesség az Európai Néppártra igazabb, mint valaha” – mondták.

A teljes cikkből az is kiderül, mi lehet Weber legnagyobb tévedése, vagy hogy miként számolhatja el magát a Néppárt, akinek a taktikája elég átlátszó.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek