2019. április 18., csütörtök
Andrea, Ilma

Belföld

Jogsértő lehet Márki-Zayék adóeltüntetése

Jogszabályba ütköző lehet, hogy Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester és felesége, Vincze Felícia cége, A Te Születésed Kft. 2016–2017-ben is jelentősen alacsonyabb adóalapot vallott be, mint amennyit a cég honlapján szereplő szüléslevezetések száma alapján kiszámlázhattak – nyilatkozta az Origónak a Századvég elemzője.

Mint lapunk is beszámolt róla, a korrupcióellenes harc „éllovasának”, Márki-Zay Péternek, Hódmezővásárhely álfüggetlen polgármesterének és feleségének közös cége 2016-ban 10 millió 800 ezer, 2017-ben pedig 12 millió 240 ezer forint értékben vezetett le otthonszüléseket. Ugyanakkor az előbbi évben csak 5 millió 564 ezer, utóbbiban pedig 6 millió 501 ezer forintos adóalapot tüntettek fel beszámolójukban.


Az Origo kérdésére Erdős Gergely, a Századvég elemzője elmagyarázta, hogy az ilyen esetekben a legfontosabb azt eldönteni, hogy vajon az adóval játszó cég adóelkerülést vagy adókijátszást követett-e el. Előbbi esetben az adózó törvényes kiskapukat kihasználva csökkenti adóalapját, ami csak etikailag kifogásolható, de a hatóság bírsággal sem sújtja az ilyen elkövetési magatartást.

Ugyanakkor adókijátszás esetében az adózó kifejezetten jogsértő módon csökkenti adóterhei mértékét. Az ilyen esetekben az adóhatóság adóbírságot vagy mulasztási bírságot szabhat ki. Előbbire akkor kerül sor, ha kiderül, hogy az adózó bizonyos bevételei után nem vallotta be és nem is fizette be az előírt adót, vagyis adóhiány keletkezett, mulasztási bírság pedig például valótlan adatszolgáltatás esetén szabható ki.


Márki-Zayék ügyében a szakértő szerint – az eddig nem tisztázott körülményektől függően – mindkét eset felmerülhet, de ha az árbevételt egyéb, a büntető törvénykönyvben felsorolt módon tüntette el a cég, akkor a költségvetési csalás vagy a számviteli fegyelem megsértése bűncselekmények gyanúja is felmerülhet.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

  • Durva baleset! Hat autó ütközött össze az M3-ason

    Durva baleset! Hat autó ütközött össze az M3-ason

    Hat személyautó ütközött össze az M3-as autópálya Miskolc felé vezető oldalán Bag közelében csütörtök délután, több mint tíz kilométeres a torlódás – közölte a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság és az Útinform.

  • Tarlós: Uniós kötöttség a dugódíj bevezetése

    Tarlós: Uniós kötöttség a dugódíj bevezetése

    A budapesti behajtási díjról, amit még a Demszky Gábor-féle városvezetés önként vállalt be a 4-es metró megépítésért, egy tíz évvel ezelőtti európai bizottsági határozat és egy érvényes szerződés rendelkezik, azt nem a főváros akarja mindenáron bevezetni – mondta a főpolgármester csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.