2020. április 06., hétfő
Vilmos, Bíborka

Egyéb Debrecen

Kevesebb kockázattal jár a katéteres szívműtét

Speciális katéteres szívműtétet végeztek a Debreceni Egyetem kardiológiáján. A mitrális billentyűplasztikát a vidéki központok közül elsőként Debrecenben hajtották végre.

– A technikát a bal kamra és bal pitvar között elhelyezkedő kéthegyű, úgynevezett mitrális billentyű elégtelensége kapcsán lehet alkalmazni, amikor a vér visszaszivárog a szív másik üregébe. A beavatkozás lényege, hogy egy katéteres úton szívbe juttatható speciális csipesszel fogjuk össze a kéthegyű billentyű vitorláit. A visszacsorgás így csökkenthető vagy teljesen megszüntethető, ezáltal javul a beteg életkilátása, életminősége – fogalmazott a beavatkozást végző Csanádi Zoltán, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Kardiológiai és Szívsebészeti Klinika igazgatója.


A mitrális billentyűplasztika a legnehezebb beavatkozások közé tartozik. Képünk illusztráció
MTI Fotó: Varga György

A terápiás lehetőség elsősorban azoknak a betegeknek jelenthet megoldást, akiknél a hagyományos szívsebészeti billentyűcsere túl kockázatos lenne.

– A mitrális billentyűplasztika a legnehezebb kardiológiai katéteres beavatkozások közé tartozik, de nagy jövő előtt áll, és a régió nagyon sok betegén segíthet – tette hozzá Édes István professzor.

Kapcsolódó Cikkek

  • Megmozdult az ingatlanpiac

    Megmozdult az ingatlanpiac

    Még korai lenne mélyreható és végső következtetéseket levonni a járvány ingatlanpiacra gyakorolt hatásával kapcsolatban, de minimális elmozdulás már most látszik az árakban és a kínálatban.

  • Online játékok a könyvtárral

    Online játékok a könyvtárral

    Nem kell bírságtól tartania annak, akinek lejárt a kölcsönzési ideje a Csuka Zoltán Városi Könyvtárból elhozott olvasnivalóra.