EUR: 360,73 Ft
CHF: 340,61 Ft
2020. április 01., szerda
Hugó

Belföld

Kihívást jelent, de lehetséges az uniós tengeri határok védelme

Kihívást jelent, de lehetséges az európai uniós tengeri határok védelme – mondta Varga Judit, a Miniszterelnökség európai uniós kapcsolatokért felelős államtitkára szerdán máltai tárgyalásait követően az MTI-nek telefonon nyilatkozva.

Varga Judit a nap folyamán villámlátogatást tett Máltán, ahol a szigetország Európa-ügyi miniszterével, Helena Dallival egyeztetett mindenekelőtt migrációs kérdésekről és a Magyarország elleni jogállamisági eljárásról.


Az államtitkár hangsúlyozta: Málta és Magyarország is súlyos problémának tekinti a migrációs válságot, amelyre választ kell adni.

Mint mondta, tárgyalópartnerével egyetértettek abban, hogy az Európai Unió tengeri határainak védelme a szárazföldi határokhoz képest nagyobb kihívást jelent, de lehetséges. Ezzel összefüggésben kiemelte, a határok mind a szárazföldön, mind a tengeren való megvédésének az az alapja, hogy Európai Uniónak fel kell hagynia azzal a bevándorlási politikával, amely egyfajta meghívásként értelmezhető a menedékkérők számára, akik az életveszélyt is vállalva indulnak Európába.


Varga Judit a Magyarország elleni jogállamisági eljárás kapcsán ismertette a magyar kormány álláspontját, miszerint elfogadhatatlan, hogy a jogállamiság leple alatt politikai alapon vonjanak felelősségre egyes tagállamokat.

Egyben reményét fejezte ki, hogy az Európai Bizottság visszatér az eredeti szerepköréhez, s az uniós szerződések őreként tartózkodik majd a további politikai nyomásgyakorlástól.

Varga Judit kedden Olaszországban tárgyalt. Római tárgyalásait követően telefonon az MTI-nek telefonon nyilatkozva hangsúlyozta: míg Magyarország szárazföldön mutatta meg, hogy a migrációs hullám megállítható, addig Olaszország a tengeren bizonyítja ugyanezt.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

  • Itt kérhetünk segítséget a járvány idején

    Itt kérhetünk segítséget a járvány idején

    A Lokál összegyűjtötte, hogy a 23 budapesti kerületben hol kérhetünk segítséget. Fontos ugyanakkor, hogy összefogjunk, így aki teheti, maga is segítse a környezetében élő idős hozzátartozóit, ismerőseit vagy akár a szomszédját, például azzal, hogy bevásárol.

  • Mától változik a BKK-járatok menetrendje

    Mától változik a BKK-járatok menetrendje

    Április-1-én szerdán, új érvényes menetrendet léptet életebe a Budapesti Közlekedési Központ(BKK), mivel a járvány elleni intézkedések hatására 80-90 százalékkal visszaesett az utasforgalom. Alapvetően a szombati menetrend lesz érvényben, azonban csúcsidőben és a nagyobb forgalmat lebonyolító vonalakon, a forgalomhoz mérten sűrű járatindulásra lehet számítani.