EUR: 320,08 Ft
CHF: 279,96 Ft
2019. április 22., hétfő
Csilla, Noémi

Külföld

Kizárás fenyegeti az LMP-t

Kizárja az Európai Zöld Párt EP-frakciója az LMP-t, ha az együttműködik a Jobbikkal – nyilatkozta korábban Philippe Lamberts, a zöldek képviselőcsoportjának társelnöke. Az LMP-t mindez nem zavarja, hiszen Budapesten és Egerben is együttműködik az antiszemita párttal.

Ha az LMP elindul a Jobbikkal való együttműködés felé, akkor az Európai Zöld Párttal elválnak útjaik – nyilatkozta korábban az azonnali.hu-nak Philippe Lamberts, az európai zöldek frakciójának társelnöke. Ugyanakkor a Demeter Márta és Keresztes Lóránt társelnökök által vezetett párt a jelek szerint nem vette komolyan a brüsszeli intést, hiszen a közelmúltban két konkrét választási együttműködést is bejelentett a Jobbikkal.


Március elején Mirkóczki Ádámról, a Jobbik szóvivőjéről derült ki, hogy Egerben indul a polgármesteri székért, és a komplett ellenzék, így az LMP is támogatja. Mirkóczki korábban a mostani helyzethez képest „aranykornak” nevezte a Gyurcsány-korszakot.

Philippe Lamberts /Fotó: Wikimedia

 

Hogy Mirkóczki támogatása mennyire nem egyedi, jelzi, hogy azóta az is kiderült: az LMP és a Jobbik egyaránt beállt Puzsér Róbert humorista, kritikus és netes sztár mögé a főpolgármester-választáson.


Nemcsak a fent idézett Lambertsnek, hanem az Európai Zöld Párt elnökségi tagjának, Thomas Waitznak is meg van a véleménye a Jobbikról. Szerinte bár a „szélsőjobboldali Jobbik középre húz”, a pártot „ma is ugyanazok a politikusok alkotják, mint korábban, és ma is rendre előfordulnak ott szélsőjobboldali kijelentések”. – Nem nagyon bízom bennük – attól tartok, máig nem tudtak megszabadulni szélsőjobboldali örökségüktől – fogalmazott Waitz.

Kerestük az ügyben az LMP-t, akik nem találták aggályosnak a Jobbikkal való együttműködést, és a kizárástól sem tartanak. Érdekes, hogy éppen a fent idézett Waitzra és Bas Eickhout zöldpárti csúcsjelöltre hivatkozva írták, hogy „az LMP képviselői az Európai Zöld Párt frakcióját fogják erősíteni a következő ciklusban is”.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek