2019. április 20., szombat
Tivadar

Életmód

Leporolják az egyiptomi aktákat

A világ legnagyszerűbb civilizációjaként számontartott Egyiptom történelme 5000 évet ölel fel, és benne számos rejtély vár még felfedezésre. Úgy tűnik azonban, hogy új technológia segítségével most még közelebb kerültünk a homok alatti titkokhoz – olyan rejtett igazságokhoz, amelyek akár át is írhatják a történelmet.

Amióta az első szakavatott régész lesöpörte a homokot a nagy szfinxről, pont azóta bontogatják titkait is – azaz nagyságrendileg 200 éve. Szakértők szerint a legfontosabb felfedezések közül jónéhány még mindig ismeretlenül fekszik a sivatagi homok alatt. Nemrégiben szakértők tudományos elemzéseit, valamint régészek beszámolóit és felfedezéseit egy új technológiával összevetve rekonstruálták az ókori Egyiptom világát, amely mentén újabb meglepő tényekre derülhetett fény. A Viasat History tévécsatorna április 1-jétől mutatja be mindezt, hétköznaponként este 9-től, egy tíz részes dokusorozat formájában.


Az Egyiptom tisztázatlan aktáiból kiderül például, hogy a piramisok építői miként használták a matematikát és a nap mozgását (és hogy az építőmunkások egyáltalán nem biztos, hogy szolgák voltak), hogy melyek a balzsamozás titkos összetevői, de még az is, hogy már abban az időben is tartottak sztrájkot a munkavállalók. További titkokat tudhatunk meg a piramisokban megbúvó hatalmas sírhelyekről (és arról, hogy a sírrablásokat legtöbbször családtagok követték el), de a történészek kitérnek az ókori egyiptomi bűnökre és büntetésekre is. Felülvizsgálták továbbá Egyiptom leghíresebb királynőjének, Kleopátrának történetét, amely során kiderült, hogy a világ legismertebb hölgye elsősorban nem a csábításairól volt híres: politikai mesterkéltség és kegyetlen, hidegvérű habitus jellemezte. A bevetett technológia segítségével Kleopátra képe is újrarajzolódik, de meglepő információk derülnek ki olyan ikonikus alakokról is, mint a Skorpiókirály, Imhotep vagy Tutanhamon.

Utóbbival kapcsolatban egyébként nemrégiben drámasorozatot is forgattak: az igaz történet a brit régész, Howard Carter életét dolgozza fel, aki megtalálta a fiatalkorú fáraó sírját – az egyetlen, épségben megmaradt fáraósírt és a ma is ott lévő múmiát (aminek aranymaszkja a kor egyik legismertebb műalkotása). Mint ismeretes, a fiatal Carter buzgón vezette expedícióját, ám egy panasz okán a kairói hatóságok visszavonták az engedélyét. Kitaszított létéből egy gazdag régiséggyűjtő – és egyben lelkes amatőr régész –, valamint annak lánya rángatta ki. A korhű sorozatot az Epic Drama tűzi műsorra április 20-21. között, 19:30-tól.


Kapcsolódó Cikkek

  • Ezek a dolgok elengedhetetlenek húsvét ünnepén

    Ezek a dolgok elengedhetetlenek húsvét ünnepén

    A húsvéti ünnepkörben olyan ősi dolgoknak van nagyon fontos szerepük, mint a tűz, a víz, a zajcsapás és a zöld ág. A húsvétvasárnaphoz kapcsolódik a zöldághordás szokása, amelynek lényege, hogy a fiatal lányok és legények kimentek a közeli erdőbe, onnan zöld ágakat hoztak, majd ezeket szétszórták a falu utcáin, ezzel jelképezve, hogy behozták a tavaszt.

  • Eredményes a vastagbélrákszűrés

    Eredményes a vastagbélrákszűrés

    Már több mint 61 ezer mintát küldtek a laborokba a háziorvosoknál elindult vastagbélrákszűrési programban, a vizsgálatok húsz esetben igazoltak rosszindulatú daganatot – írta a Világgazdaság csütörtökön.