2019. április 23., kedd
Béla

Sport

Liverpool-AC Milan: Gerrard döntötte el a megismételt isztambuli BL-döntőt – Videó!

Újrajátszották a futballtörténelem legizgalmasabbnak kikiáltott BL-döntőjét a hétvégén a legendás liverpooli Anfield Roadon, ahol ismét egymásnak feszült a LIverpool FC és az AC Milan. A 2005-ben Isztambulban lejátszott döntőt az angolok 3-0-ról fordítva nyerték meg, a mostani meccsen viszonylag egyértelműbben 3-2-es végeredménnyel győztek a Vörösök.

Gerrard, Carragher, Cissé míg a másik oldalon Kaká, Pirlo, Rui Costa – ezek az összeállítások beégtek a futballrajongók emlékezetébe, hiszen 2005-ben az olasz AC Milan és az angol Liverpool FC minden idők legizgalmasabb és legváltozatosabb Bajnokok Ligája döntőjét játszották egymás ellen. Az isztambuli döntő első félidejének végére a Carlo Ancelotti vezényletével játszó Milan már 3-0-ra vezetett, de a spanyol menedzser, Rafael Benítez vezérelte Vörösök bravúros második játékrészt produkálva 3-3-ra hozták az első 90 perc eredményét. A hosszabbítást követő tizenegyespárbajban az angol gárda cseh kapusa, Jerzy Dudek két büntetőt is kivédett, így végül 6-5-ös összesítéssel a Vörösök nyerték el a 2004-2005-ös Bajnokok Ligája sorozat trófeáját.


A Vörösök legendája alig veszített formájából (Fotók: Profimedia, Press Association)

Ennek a meccsnek állított emléket a Liverpool FC tehetséggondozó és jótékonysági alapítványa, amikor szombaton megrendezték a Liverpool Legends-Milan Glorie gálamérkőzést az Anfielden. Mintha csak tétmérkőzést játszottak volna: a Mersey-parti város legendás hangulatú stadionja szinte zsúfolásig megtelt, a két csapat egykori játékosai 50 ezer néző előtt csaptak össze, miután a szurkolók harsogva elénekelték a Vörösök himnuszát, a “You’ll Never Walk Alone-t”.

Bár az egykori skót válogatott, a jelenleg 43 éves Robbie Fowler már nem egy atléta-alkat, mégis ő volt a jótékonysági gálameccs első gólszerzője a 25-ik percben, amikor Glenn Johnson jobbról érkező beadását Alessandro Costacurtát megelőzve pöccintette a hálóba (1-0). A dolog egyetlen – ha úgy tetszik – szépséghibája, hogy a Mersey-parton 266 mérkőzést lejátszott, 128 gólt szerzett Fowler az isztambuli döntőn nem lépett pályára, akkor ugyanis éppen (a Premier League-ben idén az LFC legnagyobb riválisának számító) Manchester City csapatát erősítette.


Gerrard, Luis Garcia és Dirk Kuyt ünneplik az első gólt szerző Robbie Fowlert (Fotók: Profimedia, Actionplus)

Nem úgy a tűpontos beívelésein kívül extravagáns frizuráiról is világhíressé vált Djibrill Cissé, aki büntetőt értékesítetett Isztambulban, szombaton pedig a második találatot jegyezhette a Milan elleni gálameccsen, amikor az 51-ik percben a cseh Patrik Berger tűpontos átadásával egyedül indult meg a tizenhatoson belül Christian Abbiati kapuja felé, és az elvetődő hálóőr lába mellett higgadtan gurította a labdát az olaszok kapujába (2-0).

A játékot a legnagyobb barátság és hihetetlenül soportszerű hangulat uralta. A meccsen 38-ik születésnapját ünneplő Jerzy Dudek csaknem fél percig labdázgatott a Liverpool Fundation meghívott vendégei közül egy kerekesszékes fiatalemberrel, amikor a labda kirepült a nézők közé. (A megható jelenet a videóban 2 óra 10 percnél látható.)

Djibrill Cissé 2005 után most is betalált (Fotók: Profimedia, Actionplus)

De az olasz legendák sem akartak úgy távozni az Anfieldről, hogy ne ültessenek el most is maradandó emléket az angol szurkolók fejében. Elsőként a Milanban 10 évig futballozó, két BL-címet begyűjtő, de később a Juventusban is brillírozó középpályás, Andrea Pirlo bizonyította, hogy ha futásteljesítménye talán elmarad a korábbi években látottaktól, célzása a régi. Az 59-ik perc közepén Kaká viszonylag tisztán fordult a liverpooli kapu felé, de a Vörösök BL-győztes hátvédje, a “Nagy Dán”, Daniel Agger nem feltétlenül szabályos eszközökkel állta útját. Az emiatt kapott szabadrúgás során Pirlo a sorfal felett eltekerve, mesterien juttatta az ekkor már a holland Sander Westerveld őrizte hazai kapu jobb alsó sarkába a játékszert.

Andrea Pirlo ma is mesterlövész (Fotók: Profimedia, Actionplus)

És hogy itt se maradjanak valódi izgalmak nélkül a nézők, a kétszer 40 perces meccs 77-ik minutumában Rui Costa legurított labdáját Guiseppe Pancaro csavarta vagy 20 méterről a Vörösök kapujába.

De az Anfielden még egy gálameccs sem maradhatott meglepetés és Gerrard-gól nélkül. A klubhűség mintaképének számító, a Liverpool FC-vel 1998-2015 között 504 alkalommal pályára lépő, 120 gólt szerző Steven Gerrard addig térült fordult a 79-ik perc utolsó másodperceiben, amíg három Milan-védőt megmozgatva kilőtte a bal alsó sarkot.

A liverpooli legendának ítélték a meccs legjobbja címet, aki minden pályára lépő játékosnak köszönetet mondott ebből az alkalomból.

A mérkőzés legjobbjának választott Gerrard megköszönte a játékostársaknak, hogy feláldozták szabadidejüket egy neme célért            (Fotók: Profimedia, Actionplus)

– A fiúk feládozták a szabadidejüket ezért a nemes célért, pedig a családjukkal is lehettek volna a hétvégén. Szép volt, srácok! – köszönte meg a megjelenést Stevie G., aki szintén otthagyta munkáját, hiszen első szezonját tölti menedzserként a skót Ranger FC kispadján.

Andrea Pirlo a mérkőzés után az Anfield hihetetlen hangulatát emelte ki nyilatkozatában.

– Csodálatos volt itt játszani újra. Mindig fantasztikus az atmoszféra – majd arra is utalt, hogy a Liverpool félelmetes arénájában a legjobbaknak is nehéz betalálni. – Szerettem volna ilyen gólt rúgni itt a karrierem során is.

Az említett nemes célt is sikerült elérni, hiszen a mérkőzésből származó bevételek összesítése után kiderült: csaknem egymillió angol fonttal többet fordíthat a jövőben a Liverpool Fundation a tehetségek és a hátrányos helyzetű gyermekek, fiatalok felkarolására.

A pályára lépő játékosok:

Liverpool FC

Kapusok: Jerzy Dudek, Sander Westerveld

Hátvédek: Daniel Agger, Jamie Carragher, Sami Hyypia, Glen Johnson. Alan Kennedy, Bjorn Tore Kvarme, Jason McAteer, Djimi Traore

Középpályások: Patrik Berger, Salif Diao, Luis Garcia, Steve McManaman, Vladimir Smicer, Steven Gerrard

Csatárok: John Aldridge, Djibril Cisse, Robbie Fowler, Dirk Kuyt, Michael Owen

AC Milan

Kapusok: Cristian Abbiati, Nelson Dida

Hátvédek: Cafu, Alessandro Costacurta, Guiseppe Favalli, Guiseppe Pancaro,

Középpályások: Massimo Ambrosini, Gennaro Gattuso, Andrea Pirlo, Manuel Rui Costa, Serginho, Angelo Carbone

Csatárok: Filippo Inzaghi, Kaká (Ricardo Izecson dos Santos Leite), Marco Borriello

 

A teljes műsort és a legendák mérkőzését itt nézheti meg:

Kapcsolódó Cikkek