EUR: 366,08 Ft
CHF: 346,06 Ft
2020. április 04., szombat
Izidor

Egyéb Szolnok

Lövésnyomokat találtak a templom rézkakasán

Egy február végi szélviharban letört a szolnoki református templom kupoláját díszítő rézkakas. A csúcsdíszt egy, a kupolából kinyúló póznára rögzítették annak idején, de a villámhárítót is átvezették rajta – ez volt a szerencséje, ugyanis ez a villámhárító drótsodrony tartotta egy héten keresztül a vihar után.

Több módszerrel is próbáltak hozzáférni és leszerelni a körülbelül 30 kilós kakast, de kezdetben sikertelenül. Helikopteres leemelésre nem volt lehetőség, az emelőkocsi pedig azért volt lehetetlen, mert a templomudvar túl kicsi. Végül egy óriáslétrát rögzítettek a csúcsos kupolához és flexszel elvágták a kakast tartó villámhárító drótkötelet. A több mint másfél méter magas díszt felfűzték és lassan lecsúsztatták a templom és a Tisza Park között előre elkészített kötélpályán.


A kakas leemelése és szemügyre vétele után azonban olyan dolgot vettek észre a szakemberek, amire senki nem számított: a csúcsdíszen háborús lövésnyomok voltak. Mivel lövedék nem maradt a néhány milliméter vastag lemezben, nem lehet tudni, melyik hadsereg lehetett az elkövető, az azonban valószínűsíthető, hogy a második világháború idején keletkeztek a sérülések. Ekkor bár nem voltak utcai harcok a városban, valószínűleg az arra járó német katonák szórakoztak a céllövéssel, de az orosz megszállás alatt is történhetett a dolog.

Katonák segítették az alpinisták munkáját
MTI/Mészáros János

Mint kiderült, ezeken a lövésnyomokon folyhatott be az esővíz a templomba, ami károsította a toronycsúcs belső szerkezetét. Tulajdonképpen szerencsés helyzet, hogy pont most dőlt le a kakas, így ugyanis bele tudják venni a templom felújítási munkálataiba. Így bár a költségek magasabbak lesznek, biztos, hogy nem kell pár év múlva a kupolát is felújítani, a vihar okozta kár miatt pedig a biztosító is fizet valamennyit. Egy érdekes lehetőséget is felkínálnak azoknak a polgároknak, akik adakoznak a károk enyhítése érdekében: a nevüket elhelyezik a csúcsdíszben, hogy a jövő nemzedékei is lássák önzetlenségüket.


A kakast egyelőre raktárba helyezték, de később valószínűleg visszakerül majd a helyére. Egy szakértőkből álló gárda dönti el, hogy a restaurálás után múzeumi tárgy lesz-e belőle, vagy vissza tudják tenni az eredeti helyére.

A golyónyomok jól kivehetőek közelről
MTI/Mészáros János

Kapcsolódó Cikkek

  • Megmozdult az ingatlanpiac

    Megmozdult az ingatlanpiac

    Még korai lenne mélyreható és végső következtetéseket levonni a járvány ingatlanpiacra gyakorolt hatásával kapcsolatban, de minimális elmozdulás már most látszik az árakban és a kínálatban.

  • Online játékok a könyvtárral

    Online játékok a könyvtárral

    Nem kell bírságtól tartania annak, akinek lejárt a kölcsönzési ideje a Csuka Zoltán Városi Könyvtárból elhozott olvasnivalóra.