EUR: 330,90 Ft
CHF: 301,09 Ft
2019. október 18., péntek
Lukács

Belföld

Manfred Weber: Pozitív volt az Orbán Viktorral folytatott tárgyalás

Konstruktívnak nevezte a magyar kormányfővel Budapesten folytatott tárgyalását az Európai Néppárt frakcióvezetője, aki a Fidesz EPP-tagságának ügyében utazott Magyarországra kedden. Manfred Weber azonban közölte azt is, hogy nem oldottak meg minden problémát Orbán Viktorral.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta, hogy a Fidesz európai néppárti tagságáról indított vita valójában a bevándorlásról szól. Hozzátette: az Európai Unió külső határai és a keresztény kultúra védelméről, a migráció elutasításáról Budapest nem tud és nem is akar kompromisszumot kötni.


Manfred Weber találkozott Michael Ignatieffel, a Közép-európai Egyetem rektorával és Heisler Andrással, a Mazsihisz elnökével is.

A német politikus a találkozó után azt mondta: vannak alapvető értékek, amelyeket az EPP minden tagpártjának, így a Fidesznek is tiszteletben kell tartania.


A Fidesznek minden Brüsszel- és Európai Unió-ellenes kampányt be kell szüntetnie, el kell távolítani a Brüsszel-ellenes plakátokat és garantálnia kell, hogy a jövőben sem lesznek ilyen kampányok – jelentette ki.

Manfred Weber kitért arra is, hogy jó megoldásnak tartaná, ha a magyar kormányfő bocsánatot kérne azokért a problémákért, amelyeket az EPP más pártjainak okozott.

Elmondta: a Néppárt 80 tagból áll, közülük 13 kérte a Fidesz kizárását vagy felfüggesztését. A politikus mindegyik tagpárttal beszélni akar.

Manfred Weber fontos problémának nevezte a Közép-európai Egyetem ügyét. Azt mondta, hogy olyan lehetőséget keresnek, amely garantálja: Budapesten a jövőben is hozzá lehet majd jutni majd az amerikai diplomához.

Elmondta: ennek érdekében tárgyalt a Müncheni Műszaki Egyetemmel, a BMW-vel és amerikai egyetemekkel, hogy új tanszékek finanszírozásával Budapesten maradhasson a CEU.

Gulyás Gergely azt mondta, hogy a Fidesz európai néppárti tagságáról indított vita valójában a bevándorlásról szól: a migrációhoz való viszony határozza meg, ki hogyan viszonyul az EPP-n belül a Fidesz tagságához.

Olyan pártok kezdeményezték a Fidesz kizárását, amelyekkel eddig is sok területen voltak vitái a nagyobbik kormánypártnak. Ezek szinte kivétel nélkül megszavazták a migránsok kötelező kvóta szerinti elosztást és a bevándorláshoz való viszonyuk is alapvetően eltér attól, amit a magyar kormány helyesnek gondol – tette hozzá.

Manfred Weber és Orbán Viktor szándéka egyaránt az, hogy a Fidesz az EPP-ben maradjon; mindkét félnek érdeke a megegyezés – jelentette ki.

Gulyás Gergely ugyanakkor kiemelte: a magyar kormányfő egyértelművé tette, hogy az Európai Unió külső határai és a keresztény kultúra védelméről, a migráció elutasításáról Budapest nem tud és nem is akar kompromisszumot kötni.

Az EPP frakcióvezetője tárgyalt Michael Ignatieffel, a Közép-európai Egyetem rektorával. Az intézmény MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, támogatják Manfred Weber kezdeményezését, hogy az CEU Budapesten maradjon.

Mivel a magyar parlament által hozott törvény szerint a CEU nem vehet fel új diákokat amerikai akkreditációjú programjaiba, az egyetem továbbra is arra készül, hogy azokat Bécsben indítja el a következő tanévben – közölte.

Manfred Weber találkozott Heisler Andrással, a Mazsihisz elnökével. A megbeszélésről a Mazsihisz közleményt adott ki.

Ennek értelmében Heisler András elmondta, hogy a magyar zsidó közösség fizikai értelemben nem érzi magát fenyegetve.

/Fotó:
MTI/Mohai Balázs

A tárgyaláson Heisler András “nem hallgatta el azokat az emlékezetpolitikai kérdéseket, hatalomgyakorlási technikákat és a közbeszéd radikalizálódásának jeleit sem, amelyek a zsidó közösség számára konfliktusokat okoznak, de hangsúlyozta, hogy az Orbán-kormány tiszteli a zsidóság vallási és kulturális hagyományait, a fennálló viták nem az antiszemitizmusra vezethetők vissza”.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • A magyar nemzetpolitika sikeres éveket tudhat maga mögött

  A magyar nemzetpolitika sikeres éveket tudhat maga mögött

  Sok sikert és eredményt ért el a magyar nemzetpolitika a határon túli nemzetrészekkel együttműködve az elmúlt években – jelentette ki Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára a felvidéki Nagymegyeren, ahol előadást tartott a Pro Civis társulás által idén már kilencedik éve megrendezett Önkormányzati Szabadegyetemen.

 • Motoros halt meg az M5-ös autópályán

  Motoros halt meg az M5-ös autópályán

  Meghalt egy motoros, amikor összeütközött egy autóval az az M5-ös autópályán Csengele közelében pénteken délután, a sztráda Röszke felé vezető oldalát lezárták – tájékoztatta a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-t.

 • Átadták az Oroszlány és Tatabánya közötti kerékpárutat

  Átadták az Oroszlány és Tatabánya közötti kerékpárutat

  Átadták pénteken azt az 1,2 milliárd forintos beruházással megépült 13 kilométeres kerékpárutat, amely Kecskéden és Környén át összeköti Oroszlányt és Tatabányát, valamint lehetőséget teremt a majki kamalduli kolostor elérésére is.