EUR: 313,23 Ft
CHF: 276,64 Ft
2019. március 21., csütörtök
Benedek

Belföld

Manfred Weber: Pozitív volt az Orbán Viktorral folytatott tárgyalás

Konstruktívnak nevezte a magyar kormányfővel Budapesten folytatott tárgyalását az Európai Néppárt frakcióvezetője, aki a Fidesz EPP-tagságának ügyében utazott Magyarországra kedden. Manfred Weber azonban közölte azt is, hogy nem oldottak meg minden problémát Orbán Viktorral.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta, hogy a Fidesz európai néppárti tagságáról indított vita valójában a bevándorlásról szól. Hozzátette: az Európai Unió külső határai és a keresztény kultúra védelméről, a migráció elutasításáról Budapest nem tud és nem is akar kompromisszumot kötni.


Manfred Weber találkozott Michael Ignatieffel, a Közép-európai Egyetem rektorával és Heisler Andrással, a Mazsihisz elnökével is.

A német politikus a találkozó után azt mondta: vannak alapvető értékek, amelyeket az EPP minden tagpártjának, így a Fidesznek is tiszteletben kell tartania.


A Fidesznek minden Brüsszel- és Európai Unió-ellenes kampányt be kell szüntetnie, el kell távolítani a Brüsszel-ellenes plakátokat és garantálnia kell, hogy a jövőben sem lesznek ilyen kampányok – jelentette ki.

Manfred Weber kitért arra is, hogy jó megoldásnak tartaná, ha a magyar kormányfő bocsánatot kérne azokért a problémákért, amelyeket az EPP más pártjainak okozott.

Elmondta: a Néppárt 80 tagból áll, közülük 13 kérte a Fidesz kizárását vagy felfüggesztését. A politikus mindegyik tagpárttal beszélni akar.

Manfred Weber fontos problémának nevezte a Közép-európai Egyetem ügyét. Azt mondta, hogy olyan lehetőséget keresnek, amely garantálja: Budapesten a jövőben is hozzá lehet majd jutni majd az amerikai diplomához.

Elmondta: ennek érdekében tárgyalt a Müncheni Műszaki Egyetemmel, a BMW-vel és amerikai egyetemekkel, hogy új tanszékek finanszírozásával Budapesten maradhasson a CEU.

Gulyás Gergely azt mondta, hogy a Fidesz európai néppárti tagságáról indított vita valójában a bevándorlásról szól: a migrációhoz való viszony határozza meg, ki hogyan viszonyul az EPP-n belül a Fidesz tagságához.

Olyan pártok kezdeményezték a Fidesz kizárását, amelyekkel eddig is sok területen voltak vitái a nagyobbik kormánypártnak. Ezek szinte kivétel nélkül megszavazták a migránsok kötelező kvóta szerinti elosztást és a bevándorláshoz való viszonyuk is alapvetően eltér attól, amit a magyar kormány helyesnek gondol – tette hozzá.

Manfred Weber és Orbán Viktor szándéka egyaránt az, hogy a Fidesz az EPP-ben maradjon; mindkét félnek érdeke a megegyezés – jelentette ki.

Gulyás Gergely ugyanakkor kiemelte: a magyar kormányfő egyértelművé tette, hogy az Európai Unió külső határai és a keresztény kultúra védelméről, a migráció elutasításáról Budapest nem tud és nem is akar kompromisszumot kötni.

Az EPP frakcióvezetője tárgyalt Michael Ignatieffel, a Közép-európai Egyetem rektorával. Az intézmény MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, támogatják Manfred Weber kezdeményezését, hogy az CEU Budapesten maradjon.

Mivel a magyar parlament által hozott törvény szerint a CEU nem vehet fel új diákokat amerikai akkreditációjú programjaiba, az egyetem továbbra is arra készül, hogy azokat Bécsben indítja el a következő tanévben – közölte.

Manfred Weber találkozott Heisler Andrással, a Mazsihisz elnökével. A megbeszélésről a Mazsihisz közleményt adott ki.

Ennek értelmében Heisler András elmondta, hogy a magyar zsidó közösség fizikai értelemben nem érzi magát fenyegetve.

/Fotó:
MTI/Mohai Balázs

A tárgyaláson Heisler András “nem hallgatta el azokat az emlékezetpolitikai kérdéseket, hatalomgyakorlási technikákat és a közbeszéd radikalizálódásának jeleit sem, amelyek a zsidó közösség számára konfliktusokat okoznak, de hangsúlyozta, hogy az Orbán-kormány tiszteli a zsidóság vallási és kulturális hagyományait, a fennálló viták nem az antiszemitizmusra vezethetők vissza”.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • Orbán: a Fidesz egyoldalúan felfüggeszti az Európai Néppártban jogainak gyakorlását

  Orbán: a Fidesz egyoldalúan felfüggeszti az Európai Néppártban jogainak gyakorlását

  A Fidesz egyoldalúan felfüggeszti jogainak a gyakorlását az Európai Néppártban (EPP) az EPP által felkért háromtagú bizottság jelentésének elkészültéig – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szerdán Brüsszelben az EPP politikai gyűlésének ülése utáni nemzetközi sajtótájékoztatóján, amelyet élőben közvetített az M1 aktuális csatorna.

 • Béla és bandája

  Mielőtt a gyilkosságra térünk nevezzük meg a gyilkost. Akinek – kis túlzással – annyi neve volt, mint álneve Ságvári Endrének.

 • Családbarát Magyarország

  Családbarát Magyarország

  A családvédelmi akcióterv a következő lépés a családbarát Magyarország felé vezető úton – mondta Novák Katalin, az Emmi államtitkára az MTI-nek.