EUR: 321,52 Ft
CHF: 282,09 Ft
2019. április 24., szerda
György

Belföld

Márki-Zay Péter és felesége akár költségvetési csalást is elkövethetett

Az Origo információi szerint akár büntetőjogi kategóriaként a költségvetési csalás, illetve a számvitel rendjének megsértése gyanúja is felmerülhet Márki-Zay Péter és felesége cégénél, akik trükkös módon próbálták elkerülni az adófizetést.

Mint arról korábban a Lokál is beszámolt, az otthonszüléssel foglalkozó vállalkozás nagy valószínűséggel 2016-ban és 2017-ben a felét vallotta be annak a jövedelemnek, amit kereshettek. Akkor kínos magyarázkodásba kezdett az üggyel kapcsolatban Hódmezővásárhely polgármestere, ám az nem derült ki, hogy a pénz hová is tűnt valójában.


Márki-Zay Péter és felesége, Vincze Felícia A Te Szülésed Kft. nevű bábacégéhez számos botrány köthető. Felmerült az adóelkerülés gyanúja, illetve az is köztudott, hogy több, a hódmezővásárhelyi polgármester felesége által lebonyolított szülés végződött csecsemők halálával. Márki-Zay Péter az adóelkerülési ügyeivel kapcsolatosan nemrég a közösségi oldalán bonyolódott kínos magyarázkodásba, de az igazság kiderítése sokkal könnyebb lenne, ha időközben nem törölték volna A Te Szülésed Kft. honlapját – írja a lap.

Az ügy lényege, hogy a cég korábban még elérhető honlapján szereplő adatok alapján a bábaszolgáltatás 2016. május 1-től fix áras volt: 180.000 forint/szülés. 2016-ban 60 szülést vezetett le a cég. Azaz, ha mindegyiket 180.000 Ft-ért végezték el, akkor 10.800.000 Ft volt az árbevételük a 2016-os évben.

Az elérhető cégadatok szerint azonban csak 5.564.000 Ft árbevételt tüntettek fel a 2016-os évre vonatkozó beszámolójukban. Azaz a tevékenységük következtében keletkezett árbevétel közel fele, egészen pontosan 5.236.000 Ft nem látszik a cég pénzügyi adatai között. 2017-ben viszont már egész évben ez volt az árazás, és az arányok a valóság és a beszámoló adatai között ekkor sem változnak. A már törölt honlapon azzal dicsekedtek, hogy 68 szülést vezetett le ebben az évben a bábacég, így a 180.000 Ft-os fix áron számítva 12.240.000 Ft-os árbevétel jönne ki – derítette ki az Origo.


Ehhez képest a cégjegyzékben elérhető árbevételük 6.501.000 Ft, vagyis ismét közel a fele eltűnt az elvileg 68 szülésből összejött árbevételnek, egészen pontosan 5.739.000 Ft.

Erdős Gergely az Origónak elmondta, hogy fontos elhatárolni az adóelkerülés és az adókijátszás fogalmát. A Századvég Politikai Iskola Alapítvány elemzője elmondta, az adóelkerülés lényege, hogy az adózó kihasznál bizonyos törvényi kiskapukat annak érdekében, hogy adóterheit minimalizálja. Ebben az esetben az adózó formálisan a törvény betűje szerint jár el, magatartása nem tekinthető illegálisnak, ugyanakkor rosszhiszemű hozzáállásával sérti a rendeltetésszerű joggyakorlás elvét, amely az adójogi jogviszonyokban is alapvető követelmény. Ezen alapelv megsértésén túl – amely a gyakorlatban nehezen értékelhető és általában nem jár jogkövetkezményekkel – magatartása nem tekinthető jogsértőnek, inkább etikai kérdéseket vet fel – mondta Erdős. Az adókijátszás ezzel szemben már jogsértő útja az „adóoptimalizálásnak”, az adózó kifejezetten jogszabályba ütköző módon jár el. Ennek skálája rendkívül széles lehet, a jövedelmek eltitkolásától kezdve, a kedvezmények jogosulatlan igénybevételén át különböző mulasztásokig – hangsúlyozta az elemző.

Erdős Gergely szólt arról is, hogy az adójogszabályok megsértésének számos szankciója van. Adókijátszás esetén szóba jöhet az adóbírság, illetve a mulasztási bírság, sőt a kettő akár együttesen is alkalmazható.

Az adóbírságot a hatóság adóhiány esetén szabja ki, ennek tipikus példája, ha az adózó nem vallja be, és meg sem fizeti az adót. A mulasztási bírság kiszabásának a vonatkozó jogszabályban vannak pontosan körülhatárolt esetei (például valótlan adatszolgáltatás), viszont alkalmazható az adókötelezettség megszegésének egyéb, nem nevesített eseteiben is, tehát igen széles körben kiszabható – tette hozzá. Erdős kifejtette ezenfelül az adójogszabályok megsértésének legsúlyosabb eseteit a Büntető Törvénykönyv is szankcionálja egy átfogó tényállás, a költségvetési csalás keretében. Továbbá a konkrét esetben a számviteli szabályok megsértése is felmerülhet, amelynek polgári jogi (kártérítési) és büntetőjogi (számvitel rendjének megsértése) következményei lehetnek.

Az Origo azon kérdésére, hogy adóelkerülésnek minősül-e, ha valaki az elérhető cégadatok alapján egy évben 10,8 millió forintos bevételre tett szert, de csak 5.564.000 Ft árbevételt tüntettet fel, az elemző azt válaszolta, a tényállás részleteitől függ. Amennyiben bebizonyosodik az adókijátszás, számolni kell az előbb említett hatósági bírságokkal, de akár büntetőjogi kategóriaként a költségvetési csalás, illetve a számvitel rendjének megsértése gyanúja is felmerülhet – írja a lap.

Számos kétes ügybe keveredett az elmúlt időszakban Márki-Zay Péter

Lakásmutyi a bizalmassal

Márki-Zay helyi szocialista bizalmasa, Nagy Ernő önkormányzati képviselő lánya úgy jutott hozzá egy önkormányzati lakáshoz rendkívül kedvezményesen – ráadásul a pályázati szabályokat több ponton is megsértő módon –, hogy abban apja a lakásügyi testület elnökeként segítette. Emellett Márki-Zay is segítséget nyújtott azzal, hogy az új rendeletben a korábbi pályázók számára kiskaput biztosítottak a kedvezményes vásárlásra. A botrányt követően Nagy lánya visszalépett a lakásvásárlástól.

Megkerült közbeszerzés

A Közbeszerzési Hatóság (KH) januárban indított jogorvoslati eljárást, mert a Márki-Zay által vezetett önkormányzat megkerülte a közbeszerzési törvényt, amikor a fedett 50 méteres városi uszoda építtetése során kettészedte az uszoda vízellátását biztosító csővezeték-hálózat és az ugyanazt a medencét ürítő csővezeték-hálózat beruházását, így azok összege nem érte el a közbeszerzésre kötelezett értékhatárt. Viszont mindkét munkálattal ugyanazt a vállalkozót bízták meg. Később arra is fény derült, hogy a beruházáshoz szükséges szerződéseket Márki-Zayék úgy kötötték meg, hogy arra nem állt rendelkezésre keret a város költségvetésében. Ezért a KH egymillió forintra megbüntette az önkormányzatot.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek