2020. január 25., szombat
Pál

Életmód

Még durvább kullancsinvázió!

A szakemberek már tavaly is kullancsfertőzöttségi csúcsról, invázióról beszéltek, idén azonban még rosszabb helyzetre számíthatunk. Az enyhe tél és a vadon élő állatok elszaporodása miatt még tovább nő a veszélyes betegségeket terjesztő vérszívók száma Magyarországon.

A kullancs rendkívül veszélyes lehet a kicsikre és nagyokra egyaránt /Illusztráció: Profimedia, BSIP

A nőstény élősködök egyszerre átlagosan 2-3 ezer petét raknak le, amelyek a kevés fagy miatt az elmúlt hónapokban jóval nagyobb számban keltek ki. Habár eddig 2018 volt a rekordév a kullancsok számát tekintve, a fent leírtak alapján idén ez a szám megdőlhet, ami aggodalomra ad okot. A szezon máris elkezdődött, és aki azt hiszi, nem kell félnie, ha nem jár kirándulni, nagyon téved.


– Először csak azt hittem, elkaptam egy tavaszi vírust, émelyegtem, hőemelkedésem volt, megduzzadtak a nyirokcsomóim, és levert voltam. Majd napokkal később észrevettem a térdhajlatomban egy piros foltot – mesélte Németh Lívia a Lokálnak, aki három hétig nem tudott arról, hogy fertőzött kullancs csípte meg, és Lyme-kóros lett. – Nagyon megijedtem, mert nem jártam erdőben, sem nagyobb parkban, otthon, a kertben játszottunk a gyerekekkel – mondta a 35 éves asszony, aki ma már jól van, de hónapokon át tartó antibiotikumos kezelésen kellett átesnie.

Gyerekeit pedig azonnal beoltatta a kullancs által okozott agyhártyagyulladás ellen.


Dr. Bense Tamás csecsemő- és gyermekgyógyász szerint Lívia jól döntött, hiszen rendkívül fontos, hogy az akár halálos kimenetelű agyhártyagyulladás ne fertőzze meg a kicsiket.

– Nyugaton már felvették a kötelező oltások listájára. Itthon a feltétlenül ajánlottként szerepel. Az injekciókúra három elemből áll, az első évben három oltást kap a páciens, majd háromévente egy emlékeztető injekciót – magyarázta a szakember, aki felhívta a figyelmet, hogy az enyhébb és melegebb időszakokban fürdéskor tetőtől talpig át kell vizsgálni magunkat és a gyerekeket.

– A kerti, játszótéri játék után is nagyon fontos, hogy az esti fürdéskor minden hajlatot és a fejbőrt is átnézzük. A kullancs a meleg testhajlatokat szereti, ahol vékony a bőr – figyelmeztetett dr. Bense, aki felhívta a figyelmet, hogy a kullancsot haladéktalanul el kell távolítani. Méghozzá csipesszel kitépni.

Tévhitek

Nem igaz, hogy a kullancs ecettel, olajjal, benzinnel vagy fokhagymával kenegetve majd „elszalad”. Ha fuldokolni kezd, nagyobb az esély rá, hogy fertőzést ürít a véráramba.

Nem igaz, hogy a csipeszes eltávolítás során problémát okoz, ha a feje a bőr alatt marad. A test nélkül már nem tud fertőzni.

Vadakkal szaporodnak

Merkl Ottó etnomológus szerint a sok vadon élő állat miatt is növekszik rohamosan a kullancsok száma. – Az elmúlt években nagyon elszaporodtak az erdei állatok, főként a vaddisznók, így a kullancsoknak is több a táplálékuk. Magyarország legtöbb erdős része nyugaton, illetve a Dél-Dunántúlon van, ezért a kullancsok nagy része itt található.

 

Tízezrek fertőződnek meg Lyme-kórral

Évente közel 10 ezer ember szenved Lyme-kórban. Ez a szám azonban tavaly 200-zal növekedett. A kór első látható jele a csípés helye körül körkörös vörös folt megjelenése.
Influenzaszerű tünetek: hőemelkedés, enyhe izomfájdalom, levertség, nyirokcsomó-duzzanat, torokfájás. Vérvétellel kimutatható, antibiotikummal kezelhető.

 

Bénulást okozhat az agyvelő- és agyhártyagyulladás
A lappangási idő általában egy hét. Kisebb hőemelkedés, majd pár napos tünetmentesség után felszökik a láz, és heves fejfájás, hányás, szédülés, izomfájdalom kíséri. Eszméletveszés és bénulás is előfordulhat. Megelőzés: oltás!

 

4 pontos védelem

  1. A legjobb védekezés ellenük, ha vastagabb ruhában megyünk ki a természetbe.
  2. A boltban kapható riasztószerek is hatásosak.
  3. Kérjük a védőoltás!
  4. Ha észrevesszük a vérszívót, azonnal távolítsuk el!

Kapcsolódó Cikkek