EUR: 334,31 Ft
CHF: 304,87 Ft
2019. november 12., kedd
Jónás, Renátó

Extra

Megdöbbentő dolgot mondott a Trónok harca írója

George R. R. Martin már bánja, hogy nem fejezte be a regényt és a sorozat túlhaladta a könyveket.

Alig egy hónap múlva, április 15-én mutatják be a Trónok harca befejező évadát. A nagy sikerű HBO-sorozat George R. R. Martin könyvadaptációja. A Tűz és Jég dala 1996-ban jelent meg először, de Martin azóta sem fejezte be regényfolyamot. A sorozatot 2011-ben mutatták be, ekkor mégy úgy tűnt, hogy mire a széria “beéri” a regény eseményeit Martin befejezi művét. Nem így lett. Az HBO végül nem várta meg az írót, így az utolsó évadok már nélküle készültek. Hivatalosan persze figyelembe vették Martin “útmutatásait”. Az író állítólag még a sorozat elkészülte előtt megkérdezte az alkotókat: “Kicsoda Havas Jon anyja?”. Miután helyes választ kapott (akkor ezt még nem lehetett tudni) azután adott csak engedélyt a megfilmesítésre.


George R. R. Martin Credit line: Profimedia, Wenn

 

Az utolsó évaddal kapcsolatban azonban mégis kritikákat fogalmazott meg a minap.

– Vegyes érzéseim vannak a tévés adaptációval kapcsolatban, azt kívánom, bár csak befejeztem volna időben a könyveket, hogy a produkció ne tudjon lehagyni a történésekkel – idézte az írót a Sorozatwiki.


“Néhány változtatásról tájékoztattak, azonban nem volt időm arra, hogy az utolsó 6 rész forgatókönyvét elolvassam és a forgatásra se mentem ki a Winds of Winter írása miatt. Komoly változtatások lehetnek majd a finálét illetően a sorozatban a regényekhez képest. A mellékszereplők sorsával kapcsolatban például én is a ködben tapogatózok” – tette hozzá George R. R. Martin, aki elmondta, attól függetlenül, hogy a tévés verzió hamarosan befejeződik, számára a könyvek írása miatt még hosszú kaland lehet a Trónok harca.

 

Kezd eluralkodni a GOT-láz

 

Eközben a fél világ a sorozat lázában ég, kedden mutatták be ugyanis a hivatalos előzetest.

 

A rajongók kockáról kockára elemzik a látottakat a legapróbb részleteket is kielemzik. Az első ránézésre is feltűnik például, hogy Cercei bort iszik, miközben az utolsó részben azt mondta öccsének, Tyrionnak, hogy terhes, ikertestvérétől Jaimetől. A királynő tehát vagy gondatlan kismama, vagy elvetélt, esetleg eleve sosem volt terhes és hazudott.

Credit line: Profimedia, Ferrari

 

Szintén könnyű kiszúrni, hogy Cerceit nem hagyta pácban Euron, aki fekete és arany hajókkal érkezik a tenger felől egy óriási hadsereggel.

Profimedia, Ferrari

 

Az is kiderült az előzetesből, hogy az utolsó rész alapján halottnak hitt Beric és Tormund életben vannak, és természetesen az elmaradhatatlan lángoló kard is feltűnik.

Beric és Tormund élnek! Sokak azt gondolták, hogy elveszítettük a két hőst, amikor az előző évad végén láttuk rájuk omlani a Falat.

 

Végül az is egyértelműnek látszik, hogy Dany “szabadon maradt” sárkányán Jon lovagolhat, hiszen ez a kocka olyan, mintha a következő pillanatban felpattannának a tűzokádókra.

Gigantikus csata, elájult szereplő

Eközben újabb információk jelentek meg a sorozattal kapcsolatban. A már említett Entertainment Weekly-cikkből a Bors szemlézte, hogy a záróévad nagy csatája 90 perc körül fog mozogni.

– Ez egyrészt rekordhosszú, gyakorlatilag filmméretű epizód lesz, másrészt pedig a mozgóképek történetének leghosszabb egybefüggő harcjelenetét fogja tartalmazni. Ezt a rekordot egyébként eddig a Gyűrük ura: A király visszatér tartotta, bő 40 perces csatajelenetével.

Az epizód felvétele minden korábbinál kimerítőbb is volt, az ominózus epizódot 11 héten keresztül, végig éjszaka forgatták, ami borzasztó kimerítő volt az egész stáb számára.

Olyannyira, hogy az egyik – direkt meg nem nevezett – színésznő jelenet közben el is ájult, és azonnal orvost hívtak hozzá.

A készítők elmondása szerint aznap korábban haza is engedték, hogy ki tudja pihenni magát, és másnap újult erővel vághasson bele a rekordhosszúságú felvételbe – írta a Bors.

 

Maisie Williams csak sírni tudott

Azt nem árulták el, ki ájult el a forgatáson, de az Aryát alakító Maisie Williams – szintén az Entertainment Weeklynek – azt nyilatkozta, hogy az említett csatajelenet forgatása során teljesen kikészült.

“Senki sem tudott rá felkészíteni, milyen megterhelő lesz ez fizikailag. Nap nap után, és újra meg újra vettük fel a jeleneteket, mintha sosem érne véget. Nem lehetsz beteg, vigyáznod kell magadra, mert annyi a feladat, amit más nem tud helyetted elvégezni. Vannak azonban pillanatok, amikor besokallsz, hisz ember vagy, és nem akarsz mást, csak sírni” – vallotta a hirado.hu szerint Maisie.

Persze nem az az első, aki hasonlókat nyilatkozik.

– Amikor egy sorozat befejeződik, olyan érzése van az embernek, mint amikor egy könyv utolsó lapjára ér. Gyászolja a karaktereket, a sztorit, az élményt, amit az alkotás okozott neki. Nem csak a nézők számára, de nekünk, színészeknek is valami hasonló megrázkódtatás lesz a Trónok harca nélkül élni, hiszen a stáb egy része 9 évig dolgozott A tűz és jég dala regények adaptációján” – idézte korábban a Havas Jont alakító Kit Haringtot a Sorozatwiki.

 

Kit Haringtonhoz hasonlóan a Daeneryst alakító Emilia Clarke is szomorú volt a sorozat befejezése miatt.

„Amikor vége volt, az utolsó napon csak sírtam, mint egy csecsemő. Teljesen el voltam veszve. Fura, de csodálatos volt, hogy megkaptam ezt az új szerepet, nem is különbözhetne jobban a régi munkámtól. Tíz év hosszú idő, mintha az egyik végtagomat veszítettem volna el. 22 éves voltam, amikor besétáltam a Trónok harca díszletébe, a karakterrel együtt nőttem fel” – mondta a színésznő.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek