EUR: 324,35 Ft
CHF: 292,00 Ft
2019. június 24., hétfő
Iván

Egyéb XIV.kerület

Megújult a Vakok Kertje

Megújult Magyarország első, speciálisan a vakok és gyengénlátók pihenését és kikapcsolódását szolgáló Vakok Kertje a Városligetben.

A majd egyhektáros Vakok Kertje 1972-ben épült a Városligetben, így – csaknem fél évszázad elteltével – időszerű volt a rendbehozatala, korszerűsítése. A park környezetében számos, a vakokat és gyengénlátókat segítő intézmény és szervezet működik, akik aktívan használják a kertet, amely már nem felelt meg a XXI. századi akadálymentesítési követelményeknek.

A Liget Budapest Projektnek köszönhetően a Vakok Kertje kívül-belül teljesen megújult: akadálymentesítették a területet, modern eszközökkel látták el, a növényzetét rehabilitálták, felújították és kibővítették a speciális játékokkal felszerelt játszóterét. A kertet továbbra is a vakok, látássérültek használhatják.


Újjáépítették a tájékozódást és orientációt segítő, speciálisan burkolt sugár irányú utakat és körutakat, és egy új belső sétányt is kialakítottak. Az elbontott rossz állapotú faház helyett új, speciálisan a vakok igényeihez igazodó akadálymentes épület létesült, amelyben szintén akadálymentes mellékhelyiségek is helyet kaptak. A meglévő csobogók, vízmedencék, valamint a játszófelületek is megújulva várják majd a kert használóit.
– Annak érdekében, hogy a Vakok Kertje a speciális használói igényeknek teljeskörűen megfeleljen, már a tervezési fázisban számos egyeztetést folytattunk a Ligetet megújító tájépítészeti pályázaton győztes Garten Stúdióval, és Városliget Zrt. munkatársaival. Mindezek eredményeként egy biztonságos, modern és az akadálymentesítési követelményeknek maradéktalanul megfelelő parkrész jött létre, ahol Budapest-szerte egyedülálló lehetősége nyílik a kikapcsolódásra a vakoknak és gyengénlátóknak – mondta dr. Nagy Sándor, a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének elnöke.

Kapcsolódó Cikkek