2019. április 23., kedd
Béla

Belföld

Mentsük meg Dodót, a futóbajnokot!

Több mint három éve vár gazdira az Illatos úti ebtelepen Dodó, a legszebb korában lévő, staffordshire jellegű kankutya, aki gondozói szerint félreértett zseni, és egyben lelkes futóbajnok. A Lokál összeállítása az ő és társai sorsára kívánja felhívni figyelmet, akik rácsok mögül irigykednek „gazdis” társaikra.

Magyarországon egyesek százezerre, a nagyon merészek azonban milliós nagyságrendűre becsülik a kóbor, illetve elkóborló kutyák számát. Az biztos, hogy évente több mint másfél ezer kutya kerül be a Fővárosi Önkormányzat Rendészeti Igazgatóságának (FÖRI) Illatos úti ebtelepére, ahol átlagban 90-120 eb várja a gazdijelölteket.


– A kutyachipezés rendszere sokat segített a korábbi áldatlan állapotokon, most 91 kutyánk van, de volt hogy 180-200 ebnek kellett helyet csinálnunk az egyébként 94 férőhelyes telephelyen – magyarázta lapunknak dr. Kozma Tamás vezető állatorvos. – Ennek ellenére büszkén kijelenthetjük: helyhiány miatt most már több mint hét éve egyetlen állatot sem kellett elaltatnunk. De mindig várjuk a lehetséges gazdijelölteket, akiknek szakértő gondozóink segítenek kiválasztani a megfelelő kutyát. Az örökbefogadás után két hétig telefonos szakmai segítséget nyújtunk, ráadásul az ezen idő alatt felmerülő megbetegedések kezelését is vállaljuk. A kutyák ivartalanítva, féregtelenítve vannak, sőt a koruknak megfelelően minden védőoltást megkapnak. Ezenkívül a szív- és bőrférgességet is szűrik náluk.

Dodó, a legrégebbi lakó


Ő az ebtelep legrégebbi lakója. Mivel a zárt kennelben morcosan acsarkodik, rendre elijesztette lehetséges gazdáit, ezért már három éve él az ebtelepen. Holott az öt és fél éves, staffordshire jellegű keverék kan valójában egy szeretet- és energiabomba, aki imádja a kutyák megmozgatásában segítő futópadot, azonban a sokéves bezártság miatt Dodót csak hosszabb ismerkedés után adják oda új gazdijának. Dodó igazi egyke: a kutyatársaságot nem kedveli, nem osztozik senkivel a szereteten.

Baltazár, a rangidős

Az ebtelep nagy testű doyenje elmúlt 11 esztendős. Egy éve várja, hogy valakinek megakadjon rajta a szeme. Idős kora miatt elsőre kissé idegenkedik az újdonságoktól, és a zajos gyerekeket sem kedveli. Felnőttek társaságában azonban percek alatt barátkozásra vált. Csak azt szeretné, hogy öreg napjaiban valaki gondoskodjon róla.

Fotó:Mészáros Diána

 

Mali, a szökevény

A német és belga juhászkutyák jegyeit hordozó Mali nem egyszerű eset. Úgy szökik, mintha könyvből olvasná. Ezért olyan gazdát keres, aki biztonságos lakhelyet és rengeteg elfoglaltságot nyújt neki, mert ha kiváló intelligenciáját nem kötik le, akkor pestiesen szólva könnyen megpattan. Emiatt egy sportos gazdi lenne számára az ideális.

Fotó: Mészáros Diána

 

Mr. 326, a friss beköltöző

Ez a tibeti terrier jellegű kan kutyus még csak néhány napja lakik a telepen, így hétfőig a saját gazdája is jelentkezhet érte. Ő a szerencsésebbek közé tartozik, a hozzá hasonló, kis testű, nyugodt ebek nem töltenek túl hosszú időt az ebtelepen. A közepes termetű ebek rosszabb eséllyel indulnak a gazdikeresésben. Aki négylábú társban gondolkodik, igyekezzen félretenni az előítéleteket: a nagyobb kutya nem feltétlenül jár több gonddal.

Fotó:Mészáros Diána

Költségek, szabályok

Az ivartalanításért, chipezésért, oltásért és féregtelenítésért a FÖRI Illatos úti telephelyén jelképes, hatezer forintos örökbefogadási költséggel kell számolni. Ugyanakkor nem fogadhatnak be onnan ebet olyanok, akik korábban már adtak le ott állatot. Ha ketten is ugyanarra a kutyára vágynak, tesztet kell kitölteniük, hogy ki a jobb gazdi, ha pedig egyformán megfelelnek, akkor sorsolással döntik el, kivel mehet haza a kinézett négylábú.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • Szír őrjöngött a villamoson

  Szír őrjöngött a villamoson

  Múlthét szerdán 15 óra magasságában kaptak riasztást a rendőrök, hogy egy férfi kirúgta a Nyugati térnél a hatos villamos egyik ablakát.

 • Brüsszel megint Sorosnak kedvez

  Brüsszel megint Sorosnak kedvez

  Az Európai Parlament bevándorláspárti többsége szerdán újabb, a migrációt támogató tervet fogadott el. Az előterjesztés szerint Brüsszel még több pénzt ad a Soros-szervezeteknek, hogy azok még több bevándorlót hozzanak be Európába.

 • Orbán Viktor meglocsolta unokáját, Alízt is

  Orbán Viktor meglocsolta unokáját, Alízt is

  Orbán Viktor is hű a húsvéti hagyományokhoz, mindig meglocsolja családjának hölgytagjait. A miniszterelnök húsvét másodnapján korán reggel egy locsolóverset posztolt ki Facebook-oldalán, amint meglocsolja unokáját, Alízt.

 • Öt hónapos babát vertek félholtra

  Öt hónapos babát vertek félholtra

  Mind a négy gyermekét elvették attól az Ötvöskónyiban élő édesanyától, akinek élettársa félholtra verte öt hónapos kisbabájukat, Danikát.