EUR: 321,59 Ft
CHF: 282,48 Ft
2019. április 24., szerda
György

Budapest

Mire figyeljünk új lakás vásárlásakor?

Az elérhető választék bővülésével egyre többen döntenek új építésű lakás vásárlása mellett. A helyszínen, a lakás méretén és beosztásán túl azonban több dologra is érdemes odafigyelni, hogy elkerüljük a költözés utáni kellemetlen meglepetéseket – mondta el lapunknak Futó Péter, a Lakás 2019 szakértője.

Válasszuk a megbízható referenciát!


Az utóbbi időben egyre több olyan cég is a piacra lép, amely tapasztalatok nélkül vág bele a lakásépítésbe. Szerződéskötés előtt ezért mindenképpen érdemes felkeresni a fejlesztőt, és érdeklődni a vállalkozás korábbi munkáiról, de magáról a cégről is kereshetünk nyilvánosan elérhető információkat.

Az elégedett ügyfélkör a legjobb garancia


Hasznos lehet olyan korábbi vásárlókkal beszélni, akik már néhány éve a cégtől vásárolt lakásban laknak, és érdeklődni a tapasztalataikról. Érdemes rákérdezni, hogy mennyire tartósak a kivitelező munkái, előjöttek-e hibák, és ha igen, azokat hogyan sikerült kijavítani. 

Készüljünk fel a csúszásra!

Az építkezés csúszása különösen akkor okoz problémát, ha a jelenlegi lakásunkból valamiért – bérleti szerződés megszűnése, lakás eladása – határidőre ki kell költözni. Ebben az esetben az előszerződésben érdemes a késedelem idejére vonatkozó kötbért meghatározni.

Minőség-ellenőrzés

A kivitelezővel egyeztetve akár az építkezés közben is lehet műszaki ellenőrzést végeztetni, a lakás átvétele előtt azonban mindenképpen tegyük meg. Egy szakemberrel és a kivitelező illetékes személyével együtt járjuk végig a lakást, és győződjünk meg a beépített elemek megfelelő minőségéről, valamint egyeztessük, hogy mire és milyen időtartamra adnak garanciát.

Fizetési konstrukciók

Új építésű lakások vásárlásánál többféle fizetési konstrukció közül is lehet választani, aminek akkor van jelentősége, ha az épület még nem készült el. Ebben az esetben az előszerződéskor a vételár egy bizonyos százalékát ki kell fizetni a beruházónak, nem mindegy azonban, hogy ez mekkora összeget tesz ki. 

A Lakás 2019 kiállítás és vásár a lakosságnak szóló ingyenes ingatlanpiaci rendezvény. Ha új vagy használt lakást kíván venni saját vagy befektetési célra, lakást akar eladni, bérelne vagy bérbe adna, hitel felvételén gondolkodik, felújítana, a Millenáris B épületében szakértői segítséget kap.

Kapcsolódó Cikkek

 • Ünnep könyvekkel

  Ünnep könyvekkel

  Könyvkereső játékkal nyitotta meg Belváros önkormányzata a Károlyi-kertben tavasztól őszig üzemelő közösségi könyvtárat.

 • Muse: Stadionrock-hangzást és szintetizátorokat ígérünk

  Muse: Stadionrock-hangzást és szintetizátorokat ígérünk

  Ötödször is Budapestre érkezik a világ egyik legjobb koncertzenekarának tartott brit trió, a Muse. Matt Bellamy és társai lemezbemutató turnéjukkal garantáltan elrepítenek minket a mozivászonról már jól ismert Ready Player One világába, ahol az új dalok mellett bizonyára olyan giga világslágerek is felcsendülnek majd, mint a Supermassive Black Hole vagy az Uprising.

 • A tavasz zamata

  A tavasz zamata

  Ahogy kisüt a nap, az ízlelőbimbóink is ébredezni kezdenek.