EUR: 329,90 Ft
CHF: 300,14 Ft
2019. október 21., hétfő
Orsolya

Budapest

Mire figyeljünk új lakás vásárlásakor?

Az elérhető választék bővülésével egyre többen döntenek új építésű lakás vásárlása mellett. A helyszínen, a lakás méretén és beosztásán túl azonban több dologra is érdemes odafigyelni, hogy elkerüljük a költözés utáni kellemetlen meglepetéseket – mondta el lapunknak Futó Péter, a Lakás 2019 szakértője.

Válasszuk a megbízható referenciát!


Az utóbbi időben egyre több olyan cég is a piacra lép, amely tapasztalatok nélkül vág bele a lakásépítésbe. Szerződéskötés előtt ezért mindenképpen érdemes felkeresni a fejlesztőt, és érdeklődni a vállalkozás korábbi munkáiról, de magáról a cégről is kereshetünk nyilvánosan elérhető információkat.

Az elégedett ügyfélkör a legjobb garancia


Hasznos lehet olyan korábbi vásárlókkal beszélni, akik már néhány éve a cégtől vásárolt lakásban laknak, és érdeklődni a tapasztalataikról. Érdemes rákérdezni, hogy mennyire tartósak a kivitelező munkái, előjöttek-e hibák, és ha igen, azokat hogyan sikerült kijavítani. 

Készüljünk fel a csúszásra!

Az építkezés csúszása különösen akkor okoz problémát, ha a jelenlegi lakásunkból valamiért – bérleti szerződés megszűnése, lakás eladása – határidőre ki kell költözni. Ebben az esetben az előszerződésben érdemes a késedelem idejére vonatkozó kötbért meghatározni.

Minőség-ellenőrzés

A kivitelezővel egyeztetve akár az építkezés közben is lehet műszaki ellenőrzést végeztetni, a lakás átvétele előtt azonban mindenképpen tegyük meg. Egy szakemberrel és a kivitelező illetékes személyével együtt járjuk végig a lakást, és győződjünk meg a beépített elemek megfelelő minőségéről, valamint egyeztessük, hogy mire és milyen időtartamra adnak garanciát.

Fizetési konstrukciók

Új építésű lakások vásárlásánál többféle fizetési konstrukció közül is lehet választani, aminek akkor van jelentősége, ha az épület még nem készült el. Ebben az esetben az előszerződéskor a vételár egy bizonyos százalékát ki kell fizetni a beruházónak, nem mindegy azonban, hogy ez mekkora összeget tesz ki. 

A Lakás 2019 kiállítás és vásár a lakosságnak szóló ingyenes ingatlanpiaci rendezvény. Ha új vagy használt lakást kíván venni saját vagy befektetési célra, lakást akar eladni, bérelne vagy bérbe adna, hitel felvételén gondolkodik, felújítana, a Millenáris B épületében szakértői segítséget kap.

Kapcsolódó Cikkek

 • Éttermi etikett

  Éttermi etikett

  Az éttermi viselkedéskultúra nem merül ki abban, hogy képesek vagyunk az étlapról rendelni, és tudjuk, kinek kell először belépni az étterembe, vagy ki választ asztalt.

 • Szeretjük a Naplás tavat

  Szeretjük a Naplás tavat

  A kerületi önkormányzat immár hatodik alkalommal szervezi meg a „Szeretjük a Naplás-tavat” természetvédelmi programot a kerületi óvodák nagycsoportosai számára.

 • A pestújhelyi bomba áldozataira emlékeztek

  A pestújhelyi bomba áldozataira emlékeztek

  Ma már alig élnek azok közül, akik megélték a „pestújhelyi bomba” felrobbanását. Az angol és a szovjet repülők 1944 júniusában, majd szeptemberében folyamatosan bombázták Budapestet, és a vasút miatt Pestújhelyet sem kímélték.