2019. április 20., szombat
Tivadar

Életmód

Mire is használhatjuk a hipnózist?

Szinte nincs olyan ember, aki ne hallott volna már a hipnózisról. Elég ha csak a filmekben a szem előtt ingázó órára gondolunk, amitől pár perc után valamiféle mély álomhoz hasonlítható tudatállapotba kerülnek az alanyok. A valóság azonban ennél jóval komplexebb. Ugyanis van akinél a módszer nem működik, de olyan is akiknél kifejezetten ellenjavallt a terápiás módszer.

A hipnózis egy különleges, fiziológiai sajátságokkal együtt járó pszichológiai állapot, amely felületesen hasonlít az alvásra, és a személynek a tudatos állapotától eltérő tudatszintje jelöli. Ezen állapotot felfokozott érzékenység és befolyásolhatóság jellemzi, amely során az illető belsőleg tapasztalt érzékeléseknek ugyanakkora jelentőséget tulajdonít, mint általában a külső valóságnak.


A hipnózis terápiás folyamatok serkentésére használható kiegészítő pszichoterápiás módszer. A hipnotizált személy a hipnotizőr szuggesztióinak hatására egy fókuszált koncentráció állapotába kerül, melynek következményeképpen bizonyos érzékelések kihangsúlyozódnak, illetve eltompulnak. A módszer eredményessége a páciens hipnabilitásán is múlik.  Különféle hívóképek hatására, olyan tudattalanban rejlő konfliktusanyag kerülhet a felszínre, ami egyébként a tudat számára elzárt. A módszer segítségével a rejtett problémák feldolgozásra, illetve interpretálásra kerülhetnek, ezzel egy jobb funkciót biztosítva a páciens számára – olvasható Dr. Munkácsi Krisztina pszichiáter oldalán.

Arra azonban a pszichiáter is felhívja a figyelmet, hogy előfordulhatnak olyan pszichés állapotok és kórképek, amelyekben a hipnózis kifejezetten ellenjavallt. A módszer főleg személyiségzavarok, szorongásos kórképek, depresszió, önértékelési problémák, pszichoszomatikus betegségek esetén eredményes.


Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Pszichológiai Intézetében jelenleg zajló kutatások egyikében arra próbálnak választ találni, mitől függ az, hogy ki mennyire hipnotizálható. Ez egy központi kérdés a téma szakértői körében, ugyanis jelenleg még nem egészen tisztázott, mitől függ ez a tulajdonság. Költő András az Origo-nak elmondta, hogy ha a hipnózis iránti fogékonyságot egy tortaként képzeljük el, akkor ebből egy nagy szeletet a genetikai háttér tesz ki. Emellett a különböző személyiség-tényezőknek, például a képzeleti élénkségnek, a gondolkodási stílusnak, az új élményekre való nyitottságnak és úgy tűnik, a szülői nevelési stílusnak is van szerepe – írja a lap.

A hipnózis azonban nem csak terápiás jelleggel működhet akadhatnak ugyanis veszélyei is. Egy nem megfelelő szaktudással rendelkező hipnotizőr  régi és traumatikus élményeket is feltárhat. Ezért a legfontosabb, hogy bármennyire is bízunk az általunk ismert személyben, csak végzett pszichiáternek engedjük meg a terápia alkalmazását magunkon. A törvény ugyanis bünteti a nem megfelelő végzettséggel rendelkező személyeket, akik sarlatán módon hipnózist hajtanak végre.

Kapcsolódó Cikkek

  • Ezek a dolgok elengedhetetlenek húsvét ünnepén

    Ezek a dolgok elengedhetetlenek húsvét ünnepén

    A húsvéti ünnepkörben olyan ősi dolgoknak van nagyon fontos szerepük, mint a tűz, a víz, a zajcsapás és a zöld ág. A húsvétvasárnaphoz kapcsolódik a zöldághordás szokása, amelynek lényege, hogy a fiatal lányok és legények kimentek a közeli erdőbe, onnan zöld ágakat hoztak, majd ezeket szétszórták a falu utcáin, ezzel jelképezve, hogy behozták a tavaszt.

  • Eredményes a vastagbélrákszűrés

    Eredményes a vastagbélrákszűrés

    Már több mint 61 ezer mintát küldtek a laborokba a háziorvosoknál elindult vastagbélrákszűrési programban, a vizsgálatok húsz esetben igazoltak rosszindulatú daganatot – írta a Világgazdaság csütörtökön.