EUR: 321,58 Ft
CHF: 282,49 Ft
2019. április 24., szerda
György

Budapest

Muse: Stadionrock-hangzást és szintetizátorokat ígérünk

Ötödször is Budapestre érkezik a világ egyik legjobb koncertzenekarának tartott brit trió, a Muse. Matt Bellamy és társai lemezbemutató turnéjukkal garantáltan elrepítenek minket a mozivászonról már jól ismert Ready Player One világába, ahol az új dalok mellett bizonyára olyan giga világslágerek is felcsendülnek majd, mint a Supermassive Black Hole vagy az Uprising.

A kétszeres Grammy-díjas rockcsapat már megkezdte világkörüli turnéját, aminek keretében Budapestre is ellátogatnak. Az elmúlt húsz évben nyolc albumjuk jelent meg, ezek közül a legutóbbi a Simulation Theory nevet kapta, amelyben a tudományos-fantasztikus tartalom és a retró életérzés egyaránt visszaköszön. Maga a szakkifejezés Nick Bostrom svéd filozófiaprofesszortól, az Oxford Egyetem oktatójától származik, aki 2003-ban hozta nyilvánosságra gondolatkísérletét, miszerint az emberiség már ma is egy számítógépes szimulációban él. A téma persze rengeteg embert foglalkoztat, beleértve tudósokat, filozófusokat, laikusokat, és a Muse-t is, aki legújabb lemezén ilyen, és ehhez hasonló témákat feszeget.


Profimedia, Splash – aktivní

Az egyik legütősebb dalt tavaly februárban mutatták be, a Thought Contagion, vagyis a Gondolatfertőzés című szerzeményről a frontember pedig így nyilatkozott.  “Összekevertük a műfajokat és korszakokat, a divatstílust és a zenét illetően egyaránt. Stadionrock-hangzást és szintetizátorokat ígérünk. Igen, elég sok szintit pakoltunk bele, és szerintünk elég király dal lett” – mondta az énekes, aki a zenekar másik két tagjával, Christopher Wolstenholme-mal és Dominic Howard-dal még 1994-ben az angliai Devon megyében található Teignmouth kisvárosból indult el. A zárt közeg egy darabig gátat szabott a céljaiknak, végső soron azonban hozzá is járult a sikereikhez, hisz az  ingerszegény környezet inspirálta őket a zenei fejlődésre és sokszínűségre.

Profimedia, Splash – aktivní

A kritikusok szerint az együttes titka elsősorban a szokatlan énektémákban, az érzelmes és szenvedélyes előadásmódban, Matt Bellamy különleges hangjában, és az újszerű hangzásban rejlik. A Muse egyfajta elegye a progresszív rocknak, a glamnek, az elektronikának és a kísérleti zenének.


A zenekar első teljes stúdióalbuma, az 1999-ben megjelent Showbiz mérsékelt sikert aratott, a nagy-britanniai áttörést a 2001-es Origin of Symmetry jelentette, rajta a Hyper Music című slágerrel. 2003-ban az Absolution című lemezzel sikerült az amerikai piacot meghódítaniuk, a 2006-os Black Holes and Revelations pedig a megjelenést követő egy héten belül vezette a brit albumlistát. A 2009 őszén kijött The Resistance (amelynek történetét George Orwell 1984 című könyve inspirálta) rendkívüli eladásokat produkált, a legutóbbi stúdiólemez, a 2015-ben kiadott Drones 21 országban lett listavezető, köztük természetesen Angliában, és – első alkalommal – az Egyesült Államokban is.

A Muse kísérletező kedvét mutatja, hogy klasszikus zeneszerzők darabjaiból is gyakran merít: felhasználták már Chopin, Saint-Saëns, Palestrina és Elgar egy-egy művét is, emiatt is szokták őket a legendás Queenhez hasonlítani.

A zenekar többször járt már Magyarországon, 2002-ben még ismeretlenként zenélt a Szigeten, majd nyolc évvel később és 2016-ban is főzenekarként lépett fel, 2012-ben pedig a Papp László Budapest Sportarénában adott fantasztikus koncertet. Ezt szeretnék most megismételni május 28-án, nem érdemes kihagyni!

Jegyek: ITT

Kapcsolódó cikkek:
Ötödször is lesz Muse-koncert Budapesten

Kapcsolódó Cikkek

 • Ünnep könyvekkel

  Ünnep könyvekkel

  Könyvkereső játékkal nyitotta meg Belváros önkormányzata a Károlyi-kertben tavasztól őszig üzemelő közösségi könyvtárat.

 • A tavasz zamata

  A tavasz zamata

  Ahogy kisüt a nap, az ízlelőbimbóink is ébredezni kezdenek.

 • Mire figyeljünk új lakás vásárlásakor?

  Mire figyeljünk új lakás vásárlásakor?

  Az elérhető választék bővülésével egyre többen döntenek új építésű lakás vásárlása mellett. A helyszínen, a lakás méretén és beosztásán túl azonban érdemes több dologra is odafigyelni, hogy elkerüljük a költözés utáni kellemetlen meglepetéseket – mondta el lapunknak Futó Péter, a Lakás 2019 szakértője.