2019. április 22., hétfő
Csilla, Noémi

Külföld

Muszlimokat fenyegetett egy 14 éves fiú a közösségi médián keresztül

Vádat emeltek Ausztráliában egy tizennégy éves fiú ellen, mert a közösségi médián azzal fenyegetőzött, hogy végez egy mecsetben imára összegyűlt muszlimokkal – jelentették rendőrségi források csütörtökön.

A tinédzser vasárnap, alig néhány nappal az új-zélandi Christchurch városában muszlimok ellen elkövetett terrortámadás után fenyegette meg a délkelet-ausztráliai Victoria megyében található mecsetet. A mecsetben aznap éppen a christchurchi mészárlás áldozataira emlékeztek.


Rendőrségi információk szerint a fiú ügyét fiatalkorúak bírósága fogja tárgyalni egy későbbi időpontban.

Új-Zélandon március 15-én követett el egy ausztrál állampolgárságú férfi terrortámadást két mecset ellen; a lövöldözésben 50 hívő halt meg. A mészárlás után nem sokkal elfogott tettes néhány perccel a merénylet előtt 74 oldalas kiáltványt tett közzé, amelyben leszögezte: fehér bőrű ausztrál, rasszista, és tettét bevándorlásellenessége motiválta.

A támadás ráirányította a figyelmet a térség fehér felsőbbrendűséget hirdető, szélsőjobboldali mozgalmaira.

Scott Morrison ausztrál miniszterelnök a héten bejelentette, hogy kormánya ötvenöt millió ausztrál dollár (mintegy 11 milliárd forint) támogatást nyújt az országban lévő vallási helyek biztonságának növeléséhez a Christchurchben végrehajtott terrortámadást követően.

Kapcsolódó Cikkek