2019. május 19., vasárnap
Ivó, Milán

Egyéb Kecskemét

Művészet új utakon

Művészet új utakon címmel nyílt meg a 34. Kecskeméti Tavaszi Fesztivál nyitókiállítása a Hírös Agóra Kulturális Központ emeleti kiállítótermében. A tárlat apropója, hogy 110 évvel ezelőtt írta alá Kada Elek polgármester és Iványi Grünwald Béla festőművész a Kecskeméti Művésztelep alapításáról szóló szerződést.

1909-ben, a művésztelep alapításáról szóló szerződés aláírásával vette kezdetét a kecskeméti művészkolónia sok tekintetben hányatott, de művészettörténeti szempontból kiemelkedő jelentőségű, 1919-ig tartó első korszaka. E korszak művészeinek munkássága előtt tiszteleg a Kecskeméthez és Nagybányához kötődő alkotók közös tárlata, amely egy 10 éve elindult és folyamatosan fejlődő együttműködés újabb állomása.


A tárlaton két, Nagybányához kötődő művészcsoport is kiállít: tíz alkotó egy-egy művével képviselteti magát a Nagybányai Tájképfestő Telep Véső Ágoston vezetésével, akik vállaltan a plein air és az alapítók által képviselt naturalizmus szellemében dolgoznak. Huszonöt alkotóval és huszonöt művel vesz részt a kiállításon a megújult Nagybányai Művésztelep alkotógárdája, Laura Ghinea festőművész vezetésével – magyar és román nemzetiségű alkotók vegyesen, akik erős kortárs művészeti trendek jegyében alkotnak.

A rendezvény vendégeit Szeberényi Gyula Tamás alpolgármester köszöntötte

A házigazda Kecskeméti Képzőművészek Közösségét 44 alkotó mintegy 70 műve képviseli a kiállításon. A helyi anyag is arról tanúskodik, hogy markáns megújulási szándék tapasztalható a művészek körében. Kecskemét és Nagybánya 10 éves kapcsolata a jövőre nézve is ígéretes lehet. Mindkét helyszín jó eséllyel törekszik arra, hogy saját hazájában új művészeti centrumot hozzon létre, s ezzel méltó módon vigye tovább az eredeti örökséget.


A kiállítást április elsejéig látogathatják az érdeklődők, mindennap 10 és 18 óra között.

Kapcsolódó Cikkek

 • Csak az UVSE tudta megállítani a lányokat

  Csak az UVSE tudta megállítani a lányokat

  A bajnokság második helyét szerezte meg a DUE- Maarsk Graphics női vízilabda csapata, amely egészen a fináléig menetelt, ahol csak a címvédő UVSE együttesének sikerült megállítania Mihók Attila tanítványait.

 • Jól halad az építkezés

  Jól halad az építkezés

  Hónapok óta gőzerővel építik a Bujtosi Uszodát. Tavaly októberben tették le az alapkövet, most pedig már a kiszolgálóblokkok födémbetonozásán dolgoznak.

 • Rendbe tették a Rómait

  Rendbe tették a Rómait

  A Közösségi és Turisztikai Egyesület a Római-partért szervezésében második alkalommal tartottak nagytakarítást a Római-parton.

 • Családbarát Józsefvárost!

  Családbarát Józsefvárost!

  Gyermek- és családbarát városrészt szeretne létrehozni az önkormányzat Józsefvárosban. A kerületvezetés eddig is sokat tett a közbiztonság növelése, a környezet alakítása, az egészségügy és az oktatás-nevelés támogatása érdekében.