EUR: 336,31 Ft
CHF: 314,10 Ft
2020. január 25., szombat
Pál

Életmód

Napi nyolc pohár víz

Ellentmondásos a magyar fogyasztók és az ajánlott napi folyadékbevitel viszonya. Bár a megkérdezettek közel kétharmada odafigyel napi folyadékfogyasztására, felük pedig tisztában van az ajánlott folyadékmennyiségekkel, a mindennapok során a többség a szükségesnél kevesebbet iszik.

A felnőtt nőknek átlagos fizikai aktivitás esetén napi 2, a férfiaknak pedig 2,5 liter vizet kell fogyasztaniuk – Profimedia, Cultura RF

 

A magyar fogyasztók többsége, tízből hat felnőtt – saját megítélése szerint – odafigyel a napi folyadékbevitelre, és csupán a válaszadók tizede nem törődik ezzel. Az életkor előrehaladtával nő a tudatosság, ami ráadásul a településmérettel is összefüggésben van. Ez azt jelenti, hogy míg az 50 éven felüliek 65 százaléka figyel oda a folyadékfogyasztására, addig a 18–29 éves korosztályban, valamint a községekben és falvakban kisebbségben van a tudatosak tábora – egyebek között ez derül ki abból a reprezentatív, országos kutatásból, amely a Coca-Cola Magyarország megbízásából készült el. A folyadékbevitelre figyelők közel fele mindig hord magánál valamilyen innivalót. Minden második megkérdezett ismeri helyesen az ajánlott folyadékmennyiséget, vagyis azt, hogy a felnőtt nőknek átlagos fizikai aktivitás esetén napi 2, a férfiaknak pedig 2,5 liter vizet kell fogyasztaniuk. A többség mégis kevesebbet iszik az ajánlottnál. – Bár a hűvösebb hónapokban kevésbé érezzük a szomjúságot, ne hagyjuk magunkat becsapni, és ilyenkor is ugyanúgy figyeljünk a folyadékfogyasztásra, mint nyáron – tanácsolja Szűcs Zsuzsanna dietetikus. – Bonyolult méricskélés helyett elég annyit megjegyezni, hogy naponta 8 pohár folyadék elfogyasztása javasolt. Ebből a mennyiségből legalább 5 pohár legyen víz, a maradék hármon osztozhatnak az egyéb innivalók, például a teák, gyümölcslevek, tejes vagy növényi alapú italok és alkalmanként az üdítők.


Kapcsolódó Cikkek