2020. január 25., szombat
Pál

Program

Nemzetiségi színházak fesztiválja Budapesten

Március 25-én kezdődik a nemzetiségi színházak fesztiválja Budapesten; a V. Jelen/Lét Fesztivál hat napja alatt 14 színház 17 előadással mutatkozik be a Nemzeti Színházban.

Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója, a Magyar Teátrumi Társaság elnöke a rendezvény budapesti sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az első pillanattól felvállalták a nemzetiségi színházak ügyét, szoros kapcsolatot ápoltak a színházakkal. Mint mondta, öröm számukra, hogy a Nemzeti Színház második alkalommal adhat otthont a fesztiválnak.


Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár kiemelte, hogy a Magyarországon élő, nyelvükért, kultúrájukért, megmaradásukért küzdő 13 nemzetiség számára szimbolikus jelentősége van annak, hogy a nemzet színházában adhatják elő darabjaikat. Hozzátette: a fesztivált 10 millió forinttal támogatták.

Soltész Miklós elmondta, hogy a következő hónapokban öt nemzetiség hat színházának összesen 110 millió forint támogatást nyújtanak. Ez az a nemzetiségi politika, az a kultúrpolitika, amely a nemzetiségek megmaradását segíti – hangsúlyozta.


Csasztvan András, a szarvasi szlovák Cervinus Teátrum vezetője, a Magyarországi Nemzetiségi Színházi Szövetség elnöke elmondta, hogy az előadások a Nemzeti Színházban a Gobbi Hilda Színpadon, a Kaszás Attila Teremben és a Bajor Gizi Szalonban láthatók.

Kiemelte, hogy a rendezvény március 25-én a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház előadásával kezdődik: a beregszászi társulat Csehov egyfelvonásosaival érkezik a fesztiválra. A megnyitót 26-án tartják, majd a Pécsi Horvát Színház és a bolgár Malko Teatro produkcióját mutatják be, március 29-én például öt előadást láthat a fesztivál közönsége.

A hat nap részletes programja a Jelen/Lét Fesztivál honlapján és a Nemzeti Színház honlapján is megtalálható.

Kapcsolódó Cikkek

  • Mentes gasztrofesztivál Budapesten

    Mentes gasztrofesztivál Budapesten

    Február végén újra a bűntudat nélkül fogyasztható fogásoké a főszerep: a tavalyi siker után visszatér a MentesFeszt, ahol a vega burgertől a mentes gofrin át egészen a tücsöklisztig minden különlegességet kipróbálhatunk, és a számos előadó közt Mosolyka is főzni tanít bennünket.

  • Szimfonikus szuperkoncert

    Szimfonikus szuperkoncert

    Negyvenhét éve annak, hogy Adamis Anna és Presser Gábor megalkották a Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról című halhatatlan musicalt, melynek dalait a mai napig ismeri szinte mindenki országhatáron belül és kívül egyaránt.