EUR: 313,23 Ft
CHF: 276,64 Ft
2019. március 21., csütörtök
Benedek

Program

Nemzetiségi színházak fesztiválja Budapesten

Március 25-én kezdődik a nemzetiségi színházak fesztiválja Budapesten; a V. Jelen/Lét Fesztivál hat napja alatt 14 színház 17 előadással mutatkozik be a Nemzeti Színházban.

Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója, a Magyar Teátrumi Társaság elnöke a rendezvény budapesti sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az első pillanattól felvállalták a nemzetiségi színházak ügyét, szoros kapcsolatot ápoltak a színházakkal. Mint mondta, öröm számukra, hogy a Nemzeti Színház második alkalommal adhat otthont a fesztiválnak.


Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár kiemelte, hogy a Magyarországon élő, nyelvükért, kultúrájukért, megmaradásukért küzdő 13 nemzetiség számára szimbolikus jelentősége van annak, hogy a nemzet színházában adhatják elő darabjaikat. Hozzátette: a fesztivált 10 millió forinttal támogatták.

Soltész Miklós elmondta, hogy a következő hónapokban öt nemzetiség hat színházának összesen 110 millió forint támogatást nyújtanak. Ez az a nemzetiségi politika, az a kultúrpolitika, amely a nemzetiségek megmaradását segíti – hangsúlyozta.


Csasztvan András, a szarvasi szlovák Cervinus Teátrum vezetője, a Magyarországi Nemzetiségi Színházi Szövetség elnöke elmondta, hogy az előadások a Nemzeti Színházban a Gobbi Hilda Színpadon, a Kaszás Attila Teremben és a Bajor Gizi Szalonban láthatók.

Kiemelte, hogy a rendezvény március 25-én a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház előadásával kezdődik: a beregszászi társulat Csehov egyfelvonásosaival érkezik a fesztiválra. A megnyitót 26-án tartják, majd a Pécsi Horvát Színház és a bolgár Malko Teatro produkcióját mutatják be, március 29-én például öt előadást láthat a fesztivál közönsége.

A hat nap részletes programja a Jelen/Lét Fesztivál honlapján és a Nemzeti Színház honlapján is megtalálható.

Kapcsolódó Cikkek

 • Újra Budapestre jön a Scorpions

  Újra Budapestre jön a Scorpions

  Újra lesz Scorpions-koncert Magyarországon: a világhírű, 54 éve létező német hard rock csapat november 18-án a Papp László Budapest Sportarénában lép fel Crazy World Tour című koncertsorozata keretében – közölte a szervező Live Nation szerdán az MTI-vel.

 • Kezdődik a hatodik Nagy-Szín-Pad!

  Kezdődik a hatodik Nagy-Szín-Pad!

  Hatodik alkalommal indul a koncertező előadók legrangosabb hazai versenye, a Nagy-Szín-Pad! A 2019-es mezőnyt a Follow the Flow, Koszi Janka, a New Level Empire, a Nomad, a Stolen Beat, a Useme, a USNK és a The Bluebay Foxes alkotja. A résztvevők meghívást kapnak többek között a Szigetre, a VOLTra, a STRANDra, a MOL Nagyon Balaton eseményeire és a Campusra, a győztes pedig a fesztiválok nagyszínpadán koncertezhet.

 • Piramis-koncerttel köszöntik a 70 éves Köves Pinyót

  Piramis-koncerttel köszöntik a 70 éves Köves Pinyót

  A zenekar dobosát, a januárban 70. születésnapját betöltött Köves Miklós Pinyót köszöntik a Piramis tagjai és rajongói az együttes koncertjén pénteken a fővárosi Barba Negra Music Clubban – közölték a szervezők hétfőn az MTI-vel.