2019. április 23., kedd
Béla

Belföld

Végre Budapesten is elstartolhat a Lime közösségi e-roller-megosztója

Az utóbbi években mondhatni gomba módra kezdtek szaporodni azok a közösségi közlekedést szolgáló lehetőségek, szolgáltatások, melyek egy olyan világba próbálják terelni az utazási szokásokat, ahol minél inkább nélkülözhető egy saját autó vagy motor, esetleg bicikli. Logikusnak tűnik a dolog, ugyanis minek fizessük egy olyan jármű után, amibe jó, ha egy hónapban egyszer-kétszer ülünk be, a parkolásról nem is beszélve. Nos, úgy néz ki, hogy ezt az irányt hivatott megerősíteni a kaliforniai Lime, aki most Budapestet készül teleszórni elektromos rollerekkel. 

A MOL Limo és a GreenGo autómegosztó rendszere, a blinkee.city állomások nélküli közösségi elektromos robogómegosztója és a MOL Bubi közbringarendszer után a fővárosban is megjelenik a Lime e-roller-megosztó szolgáltatása. A cégről egyébként annyit kell tudni, hogy Kaliforniából indultak mint bicikli és e-roller-szolgáltató, amely már számtalan amerikai városban elérhető, de természetesen az Egyesült Államokon túl jelen vannak Ausztráliában, Mexikóban, Kanadában és több nyugat-európai országban. Jól látható, hogy a cég az Európai Unió keletebbi részei felé is nyitni kezdett, hiszen Varsó, Wroclaw és Prága után Budapesten is arra készülnek, hogy kiszórnak néhány zöld e-rollert. Azt, hogy pontosan mennyit, még nem lehet tudni, de a közeljövőben erre is fény derülhet.


A Lime e-roller-megosztó alkalmazása az egyik eszköz kiválasztása után  /Fotó: Lokál

A hír hallatán természetesen mi is azonnal letöltöttük az alkalmazást. A szolgáltatásba való bejelentkezéssel még nem volt probléma, ám regisztrációra még nincs lehetőség, ugyanis ha ezt a menüpontot választjuk, az apptól egy hibaüzenetet kapunk válaszul. A Lime azonban biztos, hogy nagy erőkkel dolgozik a rendszer mihamarabbi, vélhetően nyári indításán, ugyanis amikor az elérhető rollerekre voltunk kíváncsiak, meglepve tapasztaltuk, egy darabot már jelzett is nekünk a rendszer a VIII. kerületi Orczy út közvetlen közelében. Ez arra enged következtetni, hogy a szolgáltatás már tesztüzemben működik, ám regisztráció hiányában ezt még csak a bennfentesek használhatják, próbálgathatják a magyar fővárosban.

Szintén nem hivatalos információk szerint a Lime már keresi is azokat az embereket, akik két bérlés között otthoni áramforrásukról töltenék ezeket a járműveket, természetesen némi anyagi juttatás fejében. Magyarul a rollerek töltését kiszervezik a lakosságnak. A szolgáltatás egyik legnagyobb előnye az lehet a többi hasonló eszközzel szemben, hogy az e-rollernek nincs szüksége dokkolóállomásra, mint például a MOL Bubiknak, így a kijelölt zónán belül szinte bárhol otthagyhatjuk. Természetesen közterületen.


A járművek foglalása ugyanúgy fog működni, mint a többi, hasonló szolgáltatást nyújtó cég járgányainál. Applikációval tudjuk majd lefoglalni a kiválasztott eszközt, majd egy QR-kód beolvasása után oldjuk fel, és használhatjuk. A járművek végsebessége 25 km/óra, egy töltéssel pedig nagyjából 60 kilométer megtételére alkalmas.

Unikornissá válni rövid időn belül

A Lime töretlen sikernek örvend annak ellenére is, hogy például San Franciscóban tavasszal sokan felháborodtak azon, hogy a felhasználók ész nélkül száguldoznak a városban az e-rollerekkel, és ezzel sokszor balesetközeli helyzeteket teremtenek. Arról nem beszélve, hogy sokan a bérlés végeztével otthagyják maguk után az eszközöket az út szélén. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy Budapesten is így lesz, továbbá a cég is igyekszik ezen változtatni.

Lime e-rollerek /Fotó: Profimedia

Ez nem is csoda, hiszen mára már a rollermegosztó unikornissá vált, ami annyit jelent, hogy a céget egymilliárd dollár feletti összegre értékelik, amit az alapítás utáni évben, azaz idén sikerült elérniük.

Mint korábban már írtuk, azt egyelőre még nem tudni, hogy Budapesten hány e-roller kerül az utcákra, de még az sem világos, hogy pontosan milyen árszabással akar indítani a Lime. Ha Prága példáját vesszük alapul, akkor a szolgáltatás ott úgy néz ki, hogy a regisztráció után minden bérlés 25 korona, azaz nagyjából 300 forintos alapdíjjal indul, a percdíj pedig 2 koronára, azaz megközelítőleg 24 forintra jön ki.

Egyelőre a zöld területen lesz elérhető a Lime e-roller-megosztó szolgáltatása /Fotó: Lokál

Keressünk pénzt a rollerek töltésével!

A Lime már 2018 novembere óta nekilátott begyűjteni azokat a regisztrációkat, illetve azokat, akik egy kis mellékes pénzbevétel reményében saját otthonukban töltik majd a masinákat. Erre azért van szükség, mert mint említettük, ezeknek a járműveknek nem lesznek dokkolói. Ha valaki erre a pénzkereseti lehetőségre adná a fejét szabadidejében, az nagyjából hétszáz forintot akaszthat le a cégtől egy töltésért. Elsőre nem hangzik valami nagy pénznek, ám ha belegondolunk abba, hogy a villanyszámlánkat egy e-roller feltöltése nagyjából csak 30 forinttal emeli meg, annyira már nem is rossz. Ezt bizonyítja az is, hogy például egy San Franciscóban élő férfi 10 óra leforgása alatt alatt közel 300 dollárt, azaz megközelítőleg 90 ezer forintot keresett 37 roller feltöltésével.

A Lime egyébként leginkább kínai termékekkel dolgozik együtt, így ne lepődjünk meg, ha Xiaomi vagy Ninebot rollerekbe botlunk a főváros utcáin, miután hivatalosan is elindult a szolgáltatás. Utóbbi igaz, egy amerikai céghez köthető, egészen pontosan a Segwayhez, ám a vállalat szívesen viszi ázsiai országokba a termelést.

Az e-roller-megosztó alkalmazásában egyelőre még nem látható egyetlen használható jármű sem, ám ha valaki sűrűn nézi az appot, az néha belefuthat 1-2 járgányba, ami a tesztelés miatt jelenik meg térképünkön. Az viszont már egészen jól látható, hogy az amerikai startup Budapest mely részein lesz elérhető és használható.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • Szír őrjöngött a villamoson

  Szír őrjöngött a villamoson

  Múlthét szerdán 15 óra magasságában kaptak riasztást a rendőrök, hogy egy férfi kirúgta a Nyugati térnél a hatos villamos egyik ablakát.

 • Brüsszel megint Sorosnak kedvez

  Brüsszel megint Sorosnak kedvez

  Az Európai Parlament bevándorláspárti többsége szerdán újabb, a migrációt támogató tervet fogadott el. Az előterjesztés szerint Brüsszel még több pénzt ad a Soros-szervezeteknek, hogy azok még több bevándorlót hozzanak be Európába.

 • Orbán Viktor meglocsolta unokáját, Alízt is

  Orbán Viktor meglocsolta unokáját, Alízt is

  Orbán Viktor is hű a húsvéti hagyományokhoz, mindig meglocsolja családjának hölgytagjait. A miniszterelnök húsvét másodnapján korán reggel egy locsolóverset posztolt ki Facebook-oldalán, amint meglocsolja unokáját, Alízt.

 • Öt hónapos babát vertek félholtra

  Öt hónapos babát vertek félholtra

  Mind a négy gyermekét elvették attól az Ötvöskónyiban élő édesanyától, akinek élettársa félholtra verte öt hónapos kisbabájukat, Danikát.