EUR: 319,72 Ft
CHF: 280,32 Ft
2019. április 21., vasárnap
Konrád

Belföld

Nyomozhatnak a jobbikos után

Felfüggesztette az Országgyűlés Farkas Gergely jobbikos képviselő mentelmi jogát, amiért  a politikus 2018-ban 600 ezer forintot ajánlott az LMP-s Midi Melániának, hogy visszalépjen a választástól.

A parlament mentelmi bizottsága egybehangzóan azt javasolt az Országgyűlésnek, hogy Polt Péter legfőbb ügyész kérésére függesszék fel a jobbikos Farkas Gergely mentelmi jogát, mert nyomozási adatok szerint a jobbikos frakcióvezető-helyettes részt vehetett a választás rendje elleni bűncselekmény elkövetésében.


Mint ismert: a tavalyi választás előtt került elő az a hangfelvétel, amelyen a jobbikos Farkas Gergely 600 ezer forintnyi költségtérítés kifizetését ajánlotta fel az LMP kiskunhalasi jelöltjének, Midi Melániának, hogy visszalépjen. A zöldpárti nem fogadta el az ajánlatot, viszont az Origo hozzájutott a kettejük beszélgetéséről készült hangfelvételhez, az ügyészség pedig nyomozást indított az ügyben.

MTI/Kovács Attila

 

Ezután a legfőbb ügyész kezdeményezte a politikus mentelmi jogának felfüggesztését, ezt tegnap az Országgyűlés 151 igen és hat nem szavazat mellett támogatta. Maga Farkas sem tiltakozott, aki a mentelmi bizottságban szintén  mentelmi joga felfüggesztését kérte. A fentiek után Farkast gyanúsítottként is kihallgattatja az ügyészség.


Érdekesség, hogy tavaly az ügy kipattanása után Farkas azzal próbált védekezni, hogy csupán viccelt a felvételen. Most Jakab Péter, a párt szóvivője próbálkozott hasonlóval, amikor nemrég viccnek nevezte a párttársa elleni nyomozást. Bár az ügyészségi szerint súlyos bűncselekmény gyanúja merült fel az ügyben, Jakab szerint „Magyarországon bárki visszaléphet, azt, hogy ezt ingyen tenné, vagy pénzért, az az ő saját belátásán múlik” – nyilatkozta korábban az Indexnek.

 

Ha kifizetjük, visszalépsz?”
„Nekem minden szavazat számít” – mondja a hangfelvételen Farkas, aki arról győzködi az LMP-st, hogy lépjen vissza. Midi Melánia ezután elmondja, hogy neki már legalább 600 ezer forintjába került a kampány, az összeget pedig nem kapja meg, ha visszalép. „Ha kifizetjük, visszalépsz?” – kérdezi Farkas, mire az LMP-s jelölt megrökönyödik, majd annyit mond: „Ez kicsit erős volt”.
További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek