EUR: 320,08 Ft
CHF: 279,96 Ft
2019. április 22., hétfő
Csilla, Noémi

Belföld

Orbán Balázs: A teljes brüsszeli elit a valóságtagadás állapotába menekült

A teljes brüsszeli elit a valóságtagadás állapotába menekült: ez jól látható azokból a kijelentésekből, amelyek szerint mostanra az unió megoldotta a migrációs válságot – mondta Orbán Balázs az Origónak adott interjújában. Világossá kell tenni, hogy ez az álláspont a józan ész talaján állva tarthatatlan – tette hozzá a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára.

Az államtitkár szerint nincs mit csodálkozni, hogy a migráció teljes mértékben az európai parlamenti választás központi témájává vált, mivel Európa közvetlen szomszédságában továbbra is kritikus a helyzet.


A migráció évtizedes távlatból is sorsdöntő kérdés marad. Ráadásul ez lesz az első olyan választás, ahol az összes európai uniós választópolgár elmondhatja erről a kérdésről is a véleményét. Magyarországon annyiban más a helyzet, hogy a magyar választók tavaly áprilisban már világos felhatalmazást adtak a kormánynak abban, hogy az illegális migrációt meg kell állítani, a határokat pedig meg kell védeni, és – látva a továbbra is heves európai vitákat – abban bízunk, hogy május 26-án a kabinet eddig következetesen képviselt álláspontja ismételten erős megerősítést kap – mondta az Origónak Orbán Balázs.

A portálnak adott interjúban hangsúlyozta, egyelőre nem túl biztató a helyzet, mivel a teljes brüsszeli elit a valóságtagadás állapotába menekült: ez jól látható azokból a kijelentésekből, amelyek szerint mostanra az unió megoldotta a migrációs válságot – tette hozzá. Világossá kell tenni, hogy ez az álláspont a józan ész talaján állva tarthatatlan. A balkáni útvonal továbbra is nagyon aktív, miközben Törökországban már nem három, hanem több mint négymillió migráns tartózkodik, s egyre nagyobb a feszültség. S ugyan az olaszországi migrációs útvonalon átmeneti nyugalom van, 95 százalékkal csökkentek a számok, de ez csak az olasz kormánynak köszönhető. Mindeközben Líbia továbbra is instabil, több százezer szubszaharai bevándorlóval bármikor újra komoly áteresztő ponttá válhat.


a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára elmondta, a Száhel-övezetben és attól délre pedig a Gallup kutatása alapján 710 millióan mondták azt, hogy el szeretnék hagyni a születési országukat. Ha ezeknek az embereknek csak 1 százaléka eléri Európát, akkor már jóval a 2015-ös hullám fölött vagyunk. Eközben felsejlik annak esélye, hogy Algériában az arab tavaszhoz hasonló instabil helyzet alakul ki, mindeközben Spanyolországban már most folyamatosan nő az érkezők száma. Ezek a szikár tények. Mindezek ellenére az EU továbbra is tagadja a problémát. Ennek pedig így nem lesz jó vége, amikor a valóság majd rárúgja az ajtót a bürokratákra úgy, mint 2015-ben.

Orbán Balázs arra kérdésre, hogy hogyan értékeli a kormány, hogy a Magyarország által elutasított ENSZ migrációs paktumot az uniós szervek kötelezővé akarják tenni, az alábbiakat mondta.

„Óvakodom a görögöktől, még ha ajándékot hoznak is” – hangzik a mondás. Mindenki azt állította, hogy egy kiegyensúlyozott szöveg fog majd születni, s úgyse lesz kötelező. Mi viszont azon az állásponton voltunk, hogy tekintettel arra, hogy az ENSZ-tagállamok háromnegyede migrációs szempontból kibocsátó, nem pedig befogadó, nem sok esély van rá, hogy a mi érdekeinket is megtisztelik, ráadásául az ilyen típusú dokumentumok könnyedén, szokásjogi úton, kötelező erőre tudnak emelkedni a nemzetközi jog alapján. Mindkét félelmünk jogosnak bizonyult! Ebben a helyzetben egy dolgot tudunk tenni: minden uniós intézménynél figyeljük a jogalkotási folyamatokat, és ahol a migrációs paktumra való hivatkozás előkerül, ott felemeljük a szavunkat, és megpróbáljuk kigyomlálni az utalásokat az előterjesztésekből. Ez sok konfliktust szül, de szükséges, ugyanis “néma gyereknek az anyja se érti a szavát”. Az egész ügy egyébként világosan mutatja, hogy a szavak szintjén Brüsszel ugyan kiáll az illegális migrációval szemben, ez azonban csak taktikai húzás, mivel a felszín alatt folyamatosan a migrációs utak legalizálásán dolgoznak.

Az Origo teljes cikkéből kiderül az is, hogy hogyan foglalná össze a mostani brüsszeli politika lényegét.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • Mozart legismertebb operáját tűzik műsorra

  Mozart legismertebb operáját tűzik műsorra

  Mozart legismertebb operáját, A varázsfuvolát tűzi műsorra a Pannon Filharmonikusok zenekar (PFZ) német nyelven, magyar feliratozással, Hábetler András rendezésében április 30-án a pécsi Kodály Központban – tájékoztatta az együttes az MTI-t.

 • Szijjártó: Európának új vezetőkre van szüksége

  Szijjártó: Európának új vezetőkre van szüksége

  Európának új vezetőkre van szüksége, olyanokra, akik felismerik az európai emberek érdekeit, és képesek is azokat megvédeni – reagált Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az Európai Bizottság elnökének kijelentésére.

 • Ne engedjék a házi kedvencet a szabadban kószálni

  Ne engedjék a házi kedvencet a szabadban kószálni

  Csaknem háromszor nagyobb eséllyel kapnak el valamilyen fertőzést azok a macskák, amelyeket gazdáik hagynak szabadon kószálni a külvilágban, mint azok a cicák, amelyeket nem engednek ki a szabadba – állapították meg amerikai kutatók, megjegyezve, hogy a házi macskák bizonyos betegségei az emberre is átterjedhetnek.