2020. április 08., szerda
Dénes

Belföld

Orbán: Erős Európát akarunk

Keresztény kultúra nélkül nem lesz szabad élet Európában, keresztény kultúránk megvédése nélkül elveszítjük Európát, és Európa nem lesz többé az európaiaké – mondta Orbán Viktor miniszterelnök március 15-én, az 1848–49-es forradalom és szabadságharc ünnepén.

Több mint 20 ezer ember előtt beszélt Orbán Viktor miniszterelnök a Múzeumkertben március 15-én. A kormányfő szerint a szabadság gondolata a kereszténységből fakad, és keresztény kultúra nélkül nincs magyar szabadság, és nincs szabad Magyarország sem.


Budapest, 2019. március 15.
Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond az 1848/49-es forradalom és szabadságharc emléknapja alkalmából tartott állami ünnepségen a Múzeumkertben 2019. március 15-én.
MTI/Szigetváry Zsolt

– Azt kívánjuk Európa népeinek, hogy szabaduljanak meg a farkasvakságtól. Vegyék észre, hogy egy liberális európai birodalomban mindannyian elveszítjük a szabadságunkat. Szabad ember csak az lehet, aki egy szabad nemzet fia, és nem egy birodalom alattvalója – fogalmazott.

A miniszterelnök kifejtette: a magyarok voltak azok, akik 1848-ban a legtovább harcoltak, és azok is, akik 1956-ban szembefordultak a szovjet hadsereggel, és azok is magyarok voltak, akik megállították a migránsinváziót Magyarország déli határánál.


– Azok is mi vagyunk, akik erős Európát, erős nemzetállamokat és új, erős vezetőket akarunk látni Európa élén, akik nem a bajt hozzák ide, hanem a segítséget viszik oda – mondta, hozzátéve, hogy új kezdetet akarunk, hogy megállítsuk Európa hanyatlását, hogy véget vethessünk az Európai Egyesült Államokról szóló lázálmoknak.

A miniszterelnök előtt lengyel kollégája Mateusz Morawiecki is beszédet mondott a Múzeumkertben.

Kossuth-nagydíj Törőcsik Marinak

Orbán Viktor személyesen adta át Törőcsik Marinak a Kossuth-nagydíjat, amit a színművész a nemzeti ünnep alkalmából kapott, de betegsége miatt nem tudott átvenni a Parlamentben. A miniszterelnök velemi otthonában látogatta meg a nemzet színészét, aki nagyon örült a Kossuth-nagydíjnak, mint mondta, megtisztelve érzi magát. A kormányfő az ablakon keresztül búcsúzott el Törőcsik Maritól, közben viccesen megjegyezte, hogy olyanok, akár Kukorica Jancsi és Iluska.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

  • Nem kötelező személyesen beiratkozni az általános iskolába

    Nem kötelező személyesen beiratkozni az általános iskolába

    Hétfőn megkezdődött az általános iskolai beiratkozás, a koronavírus-járvány miatt azonban másként zajlik, mint korábban: minden intézhető online, és a lakóhely szerinti körzetes iskola mindenkit automatikusan felvesz, aki nem jelzi, hogy másik intézményt választott.

  • Döntöttek! Lezárják Szentendrét

    Döntöttek! Lezárják Szentendrét

    A város honlapján jelentette be a polgármester, hogy a veszélyhelyzetre való tekintettel, elrendelte Szentendre belvárosának részleges lezárását a húsvéti ünnepekre.