EUR: 329,44 Ft
CHF: 301,04 Ft
2019. december 14., szombat
Szilárda

Belföld

Orbán Viktor: Minket nem lehet kizárni, és nem lehet felfüggeszteni

Orbán Viktor nemzetközi sajtótájékoztatón értékelte az Európai Néppárt döntése után a helyzetet – írja az Origo

A miniszterelnök azzal kezdte a sajtótájékoztatót, hogy elmondta, ez egy tanulságos vita volt.


Orbán Viktor arról beszélt, hogy egy nagyon érdekes, izgalmas és tanulságos vita után vagyunk. Mindig tudnak történni olyan dolgok, amik korábban nem történtek – mondta a kormányfő. Az EPP jövője kérdésessé vált, a vita a néppárt jövőjéről szólt. Egy különleges kísérlet az EPP, mert meglehetősen széles ideológiájú erőket fed le. Így lett az EPP a legnagyobb erő.

Azt a megoldást választottuk az egység érdekében, amit 2000-ben már egyszer kipróbáltunk – mondta Orbán Viktor. Akkor az Osztrák Néppártot akarták kizárni, mert koalícióra léptek az Osztrák Szabadságpárttal. Akkor három bölcset kértek fel a vizsgálódásra. Ami jó volt az osztrákoknak, az jó lesz nekünk is – mondta Orbán Viktor. Ez egy vállalható megoldás – tette hozzá.


Az elmúlt hetekben az történt, hogy ennek a színes közönségnek a balliberális része azzal a javaslattal állt el, hogy az EPP keresztény-konzervatív részét zárják ki – idézi az Origo Orbán Viktort. Egy liberális súlypontú pártot akartak a baloldali erők – tette hozzá. Az EPP jövőjéről szólt a vita, miközben egy választási kampány elején vagyunk. Ennek a vitának a leginkább azok az erők örültek, akik fel akarták szeletelni az EPP-t. A fő kérdés az volt, hogy az EPP képes-e egységesen fellépni a szocialistákkal szemben – mondta Orbán Viktor. Azt nem tudtuk elérni, hogy 13 kizárásunkat akaró párt vonja vissza a kizárásunkat, ezért egy vitára került sort – mondta Orbán Viktor. Mi azt szeretnénk, ha az EPP maradna a legerősebb párt.

Minket nem lehet kizárni, és nem lehet felfüggeszteni  – mondta Orbán Viktor. Azt a megoldást választottuk, amíg a három ember elkészül a jelentésével, addig felfüggesztettük a szavazati jogaink gyakorlását. Utána ismét tárgyalni fogunk. Mi is kiválasztottuk a magunk három emberét. Az Európai Néppárt jó döntést hozott – mondta Orbán Viktor. A politikánkon nem kívánunk változtatni: erős Európát akarunk – idézi a miniszterelnököt az Origo a percről-percre tudósításában.

A portál beszámolójából kiderül, Orbán Viktor kérdésre azt mondta, azt hogy a választások után a Néppárt balra, vagy jobbra megy-e, ez a legfontosabb kérdés. Ha valaki meg akarja őrizni az egységet, az nem veti fel ezt a kérdést – tette hozzá. A kormányfő kérdésre válaszolva kifejtette, úgy jött Brüsszelbe, hogy 13 párt megtámadott minket. Bennünket el akartak távolítani – tette hozzá. Az a kísérlet történt itt, hogy átalakítsák a Néppárt szellemi karakterét. Úgy gondoltuk, hogy a Néppárt maradjon olyan széles mint amilyen volt – mondta Orbán Viktor. Ott volt a kezemben a Fidesz kilépéséről szóló levél a vita során – mondta a kormányfő.

Orbán Viktor kérdésre azt mondta, hogy az unió azért népszerű Magyarországon, mert a fontos kérdésekről megkérdezi őket a kormány. A Fidesz csak olyan frakcióba ül be a választások után, ami bevándorlásellenes és kiáll a keresztény értékek mellett, valamint nem köt háttéralkukat.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek