EUR: 330,93 Ft
CHF: 300,81 Ft
2019. október 21., hétfő
Orsolya

Belföld

Óriási veszélyt rejt az oltásellenesség

Világszerte terjednek az oltásellenes nézetek, ezek nyomán például az Egyesült Államokban újra megjelent a kanyaró. A kanadai Vancouverben tapasztalható járványról kiderült, hogy szintén egy oltásellenes család miatt lépett fel. A jelenség azokra is veszélyes, akik be vannak oltva.

Az oltásellenes mozgalmak miatt folyamatosan terjed a kanyaró az Egyesült Államokban – jelentette be Anthony Fauci, a fertőző betegségek intézetének igazgatója a kongresszusban, aki arról is beszámolt, hogy csak Washington, Colorado és New York államokban 159 új megbetegedést jegyeztek fel január eleje óta.


Ukrajnában 18 halálos áldozatot szedett a 2018-ban tomboló kanyarójárvány, amelyben több mint 35 ezren betegedtek meg, a fertőzöttek kétharmada gyermek volt.

A magyar lakosság 91,4 százaléka egyetért azzal az állítással, hogy a védőoltások biztonságosak, ez a negyedik legmagasabb érték Európában.


Az oltásellenességet elsősorban az interneten olvasható tévhitek okozzák, ezeket helyre téve kellene meggyőzni a szülőket a védőoltások fontosságáról – mondta az M1-nek Szlávik János infektológus főorvos. Kiemelte, hogy Magyarország nagyon jó helyzetben van, hiszen itthon vannak kötelező védőoltások, és magas az átoltottság, egyes betegségek ellen 98 százalék, ami kiemelkedően jónak számít. Ilyen átoltottság mellett a lakosság biztos lehet abban, hogy nem lesz járvány.

– Nagyon könnyű oltásellenesnek lenni mindaddig, ameddig be nem üt a baj. A bajt most a helyileg kialakuló kanyarójárványok jelentik. Idehaza működik egy nagyon jó oltási rendszer, nagyon jó hatékonysággal, közel százszázalékos átoltottsággal, és ennek az oltási fegyelemnek komoly eredményei vannak – mondta el lapunknak dr. Bense Tamás orvos, aki szerint az oltásellenesek veszélyeztetik a beoltottakat is. – Egy ilyen ember a társadalomban a jóhiszeműekkel szemben gyilkosként szerepelhet, tehát óriási felelőtlenség nem beadatni a védőoltásokat. Lehetséges, hogy néhány év múlva, ha százszázalékos lesz az átoltottság, ki tudjuk mondani, hogy egyes betegségek – mint most a fekete himlő – már nem léteznek, de ehhez pont az kell, hogy ne üljünk fel buta kampányoknak és ostobaságoknak.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

  • Karácsony köpönyegéből előbújnak Gyurcsány emberei

    Karácsony köpönyegéből előbújnak Gyurcsány emberei

    Lampert Mónika, Demszky Gábor és Magyar György neve is előkerült a Főpolgármesteri Hivatal környékén. Karácsony Gergely főpolgármester úgy tűnik, hogy megkezdte a régi, bukott balliberálisok és gyurcsányisták helyzetbe hozását Budapesten.

  • Melegrekordok dőltek meg vasárnap

    Melegrekordok dőltek meg vasárnap

    Melegrekordok dőltek meg vasárnap, mintegy 10 fokkal volt melegebb az ilyenkor szokásosnál – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnap a Facebook-oldalán.