2019. május 21., kedd
Konstantin

Egyéb Kecskemét

Patkók dobogtak, puskák ropogtak

Március 15-én tartotta megemlékezését a Szabadságharc 1848–1849 Alapítvány és a KEFAG Zrt. a Nyíri-erdőben. A színes műsorkavalkád mellett idén is a Bács Megyei Huszár Bandérium és Tüzérüteg, valamint a Kiskun Huszár és Honvéd Hagyományőr Egyesület bemutatója aratta a legnagyobb sikert.

1972 óta hagyomány, hogy március 15-én színes megemlékezést tartanak a Nyíri-erdőben, az 1848–49-es forradalom és szabadságharc hősei előtt tisztelegve. A színes műsor minden évben sokakat csábít a Szent Hubertus Parkerdőbe. Szemereyné Pataki Klaudia polgármester ünnepi beszédében hangsúlyozta: országlakosokból egy csapásra nemzet lett, országból haza, Kossuth vezetésével pedig a nemzet újra egyesült.


– 1848 talán legszebb üzenete az önzetlenség. Egy örökkön önző világban egy csapásra ledőltek a társadalmi korlátok, és létrejött valami új, egy közös érték, mely olyan tettekre sarkallta az embereket, amelyeket korábban elképzelhetetlennek tartottak – emelte ki Szemereyné Pataki Klaudia.

Az általános iskolások megható műsorral készültek az ünnepre

A színes műsorok és a beszédek után következett a nap legjobban várt eseménye, az „Élő történelem”, a Bács Megyei Huszár Bandérium és Tüzérüteg, valamint a Kiskun Huszár és Honvéd Hagyományőr Egyesület puskaropogástól és ágyúdörgéstől hangos, látványos bemutatója. A program zamatát az adta, hogy Szkenderovics Zoltán és Vörösmarty Imre rendkívül könnyed, mégis szakértő hangnemben narrálta a magyar és az osztrák csapatok összecsapását.

Kapcsolódó Cikkek

 • Rendbe tették a Rómait

  Rendbe tették a Rómait

  A Közösségi és Turisztikai Egyesület a Római-partért szervezésében második alkalommal tartottak nagytakarítást a Római-parton.

 • Családbarát Józsefvárost!

  Családbarát Józsefvárost!

  Gyermek- és családbarát városrészt szeretne létrehozni az önkormányzat Józsefvárosban. A kerületvezetés eddig is sokat tett a közbiztonság növelése, a környezet alakítása, az egészségügy és az oktatás-nevelés támogatása érdekében.

 • Száztíz új munkahely

  Száztíz új munkahely

  Száztíz új munkahelyet teremt a szerb tulajdonú, papírgyártással foglalkozó Drenik Hungary Kft. nyolcmilliárd forintos gyártási kapacitásnövelő és termékportfólió-bővítő beruházása Szolnokon – jelentette be a Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.