2019. szeptember 17., kedd
Zsófia

Sport II.kerület

Pillangó klasszisok csapnak össze a debreceni ob első napján

Világnagyságok versenyeznek a szerdán kezdődő debreceni országos úszóbajnokság első versenynapján. Biczó Bence, Kenderesi Tamás, ifjú reménységünk, Milák Kristóf és a sportág nagy „öregje”, az olimpia ezüstérmes, világ- és Európa bajnok Cseh László 200 pillangón csap össze.

Milák Kristóf
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

A tét óriási, hiszen itt lehet megszerezni az idei kvangdzsui világbajnokságra az indulási jogot. Az SzPress Sporthírszolgálat gyors elemzése szerint a papírforma a címvédő Milák győzelmét ígéri, hiszen a 19 éves úszó a tavalyi ob-n 1:52.71 perces idejével csupán egy századdal maradt el Cseh László 2008-ban a pekingi játékokon felállított Európa-rekordjától. A novemberben Érdről a Honvédba átigazolt versenyző idén is a nemzetközi rangsor első helyét foglalja el, miután a közelmúltban véget ért izraeli edzőtáborozás utolsó napján is hatalmasat úszott.


– Nem ígérhetünk olyan meglepetést, amivel Kristóf szolgált a tavalyi országos bajnokságon de most is benne van a pakliban egy igazán jó idő. Olyan, amivel megerősítheti a vezető helyét a világranglistán – nyilatkozta az SzPress Hírszolgálatnak Selmeci Attila, az Európa-bajnok Milák edzője. – Hat számban neveztünk, és nem lepne meg, ha három győzelmet aratna. Izgalommal várom a bajnokság zárónapját, amikor Kristóf – ha hibátlanul masírozik előre – 52 perc alatt a 200 gyors és a 100 pillangó döntőjét is bevállalja. Nem féltem, mert regenerációs képessége – „Phelps-i” hasonlattal élve – már-már földönkívüli.”


Cseh László (MTI/EPA/Atef Szafadi)

 

A magyar válogatott úszók többségével ellentétben a rutinos Cseh László Törökbálinton és új klubja, a BVSC-Zugló Szőnyi úti uszodájában készült.


– Laci ragyogóan felépítette magát, és azt is sikerült kiderítenie, hogy egy bizonyos ponton, miért ütközik a terhelhetőség plafonjába, és miért képtelen a versenysúlyát hozni – nyilatkozta Plagányi Zsolt, Cseh Laci mestere az SzPress Hírszolgálatnak. – Kiderítette, hogy az energia-háztartás szempontjából fontos szénhidrátbevitel mennyiségével és minőségével van baj. Egy akadályt viszonylag gyorsan sikerült kiiktatnia, most már csak a fejében kell rendet teremtenie, mert ezen áll vagy bukik céljainak elérése.

Cseh László dolgát nehezíti, hogy a válogatási elvek szerint nem elég győznie az országios bajnokság döntőjében 200-as pillangón, a vb csapattagsághoz jobb időt kell elérnie, mint amivel tavaly Milák Eb-nyert (1:52.79), mögötte Kenderesi pedig ezüstérmes lett (1:54.36).

– Most csak arra van esélyem, hogy ott legyek az első kettőben, és összejöjjön egy 1:54.30 körüli idő, máskülönben be kell látnom, hogy a 200 pillangón nincs helyem a dél-koreai világbajnokságon – ismerte el Cseh László, aki hat számban indulna, és az ob-rajt sikere vagy kudarca javíthatja vagy éppen ronthatja is hangulatát.

Kenderesi Tamás hangulata azonban a lehető legjobb, hiszen a két edzőtáborozása jól sikerült, a napi 14-15 kilométeres medencei penzumokat is jól bírta, pedig alaposan kifacsarta magát, így itthon már kifejezetten élvezte a könnyített edzések úgynevezett lazaságát.

– Idén még egyetlen versenyen sem próbáltam ki magamat – árulta el az SzPressnek Kenderesi. – Annak ellenére, hogy a papírforma Milák győzelmét ígéri, nem tekintem lefutottnak a versenyt. Ha észnél leszek, az olimpiai bronzérmet jelentő 1:53.62 perces egyéni csúcsomat is megcélozhatom.

Kapcsolódó Cikkek

 • Jövőre is a világcsoportban folytatjuk

  Jövőre is a világcsoportban folytatjuk

  Jól sikerült Davis-kupa-csapatunk túlórája: a hétfőre áthúzódó meccsen Balázs Attila 6:4, 7:5-re verte Ilja Marcsenkót, s ezzel Magyarország 3:2-re nyert Ukrajna ellen, és jövőre is a világcsoportban szerepelhet.

 • Ronaldo könnyezve beszélt édesapjáról

  Ronaldo könnyezve beszélt édesapjáról

  Könnyekben tört ki egy régi videofelvétel láttán Cristiano Ronaldo. A Juventus portugál futballcsillaga a Good Morning Britain című tévéműsorban vendégeskedett, amely során az ismert riporterrel, Piers Morgannel beszélgetett.

 • Magyarok is pályára lépnek a BL-ben

  Magyarok is pályára lépnek a BL-ben

  Hosszas várakozás után ma este kezdetét veszi a labdarúgó Bajnokok Ligája 2019/20-as idényének csoportköre. A selejtezők során eddig 91 mérkőzést játszottak le Európa legjobb csapatai, amelyeken összesen 240 gól született, meccsenként 2,64 találatot láthattunk.