EUR: 321,61 Ft
CHF: 282,53 Ft
2019. április 25., csütörtök
Márk

Egyéb Szeged

Pistruiék sokmilliós tartozást halmoztak fel

Korábbi cikkünkben kiderítettük, hogy újabb kapcsolat látszik kialakulni a Szeviép-milliárdos Pistrui László és családja, valamint az önkormányzat között. Most azt is sikerült megtudnunk, hogy a família cége még bérleti díjat sem fizetett az önkormányzatnak, végül jóval több mint kétmilliós tartozást halmoztak fel.

Több mint két és fél millió forintos tartozást halmozott fel Pistruiék Benczúr 41 Kft.-je a Híd utca 6. szám alatti, nem lakás célú ingatlanban – derült ki abból a közérdekű adatigénylésből, amelyet előző cikkünk megírása után adtunk be. Az IKV érdeklődésünkre azt írta, a tartozás miatt felmondták a bérleti szerződést a céggel.


A Benczúr 41-ben tulajdoni részt birtokló P. T. C. Plus Kft.-ben korábban vezető tisztséget töltött be a jelenleg házi őrizetben lévő Pistrui László csődbűntettért letöltendő börtönbüntetésre ítélt Szeviép-vezér, valamint fia, Pistrui László Bence, a Benczúr 41 tulajdonosa.

Úgy tűnik tehát, hogy a Pistrui családnak a helyiség bérleti díjára nem futotta, csak egzotikus utakra.


Havi 205 ezer is sok volt – az IKV elaludt

Az már az előző közérdekű adatigénylésünkben is szerepelt, hogy a Benczúr 41-gyel kötött szerződés megszűnt. Ebben viszont azt írta az önkormányzati cég, hogy február 12-én adták át az ingatlant, azaz pont egy nappal azt megelőzően, hogy érdeklődésünkre válaszoltak volna. Erről az IKV azt állítja, hogy nincs összefüggés a dátumok között, mert erről már januárban tájékoztatták a bérlőt.

Cél volt az ingatlanszerzés

Két pillanat Pistruiék luxusnyaralásának pillanatairól

A szerződés szerint a tartozás a polgári törvénykönyvben meghatározott mértékben emelkedett a késedelmi kamattal. Azonban a szerződés értelemszerűen azt is tartalmazza, hogy a jogszabályok szerint amennyiben a cég nem fizeti a bérleti díjat, a bérbeadó felbonthatja a szerződést.

Ebből úgy tűnhet, hogy az IKV hosszasan várt, mire felbontották a szerződést a Benczúr 41-gyel. Ez különösen érdekes a szerződés értelmében, amely erre az esetre vonatkozó passzusokat is tartalmaz.

A kötelezettség teljesítésére a bérbeadó a bérlőt 15 napos határidő tűzésével előzetesen írásban felszólítani köteles. Amennyiben a bérlő a felszólításban foglaltaknak nem tesz eleget, a bérbeadó az elmulasztott határnapot követő 8 napon belül élhet felmondási jogával. A felmondás az elmulasztott határnapot követő hónap utolsó napjára szólhat” – írja a megállapodás.

Ráadásul a szerződéskötés előtt a Benczúr 41-nek 418 ezer forint biztosítékot kellett fizetnie, ami a 30 napot meghaladó bérletidíj-hátralék fedezését is szolgálja.

A többmilliós hátralék az IKV szerint úgy állt össze, hogy 584 ezer forintos tartozásnál felbontották a szerződést Pistruiék cégével, ezt követően pedig a jogcím nélküli státusza folytán a helyiségrendeletben foglaltak szerint kiszámlázott, a bérleti díj kétszeresének megfelelő összegű használati díjak összege a 2,6 milliós tartozás.

Fényes kapcsolat

A dokumentumban arra is kitérnek, hogy kezességi szerződést kötnek a bérlővel.

A kezességet pedig Fényes Adél, a cég ügyvezetője vállalta magára. Múlt heti számunkban írtuk, hogy a Benczúr 41 ügyvezetője hosszú ideje kapcsolatban áll az elítélt Szeviép-vezérekkel, még az egyik olyan cégnek is ügyvezetőjéül nevezték ki, amelyiknek résztulajdonosa volt mind az önkormányzat, mind a csődbe ment építőipari vállalat.

Ennek ellenére a szocialista városvezetés rendületlenül tagadja, hogy nincs kapcsolatban a Szeviéppel. Ebben a tagadásban az sem zavarja őket, hogy tényekkel és dokumentumokkal igazolható: a Botka-érában összesen csaknem 16 milliárd forinttal tömték meg Szegeden a vállalatot.

Kapcsolódó Cikkek

 • A föld napját ünnepeltük

  A föld napját ünnepeltük

  Április 22-én volt a Föld napja, melyet Magyarországon 1990 óta ünneplünk meg rendszeresen. Ilyenkor az egész világon a környezettudatosság kerül előtérbe és az, hogy legalább olyan körülményeket biztosítsunk az eljövendő generációknak, mint ami nekünk megadatott.

 • Jöhet még egy gyerek?

  Jöhet még egy gyerek?

  A tavalyi siker után idén is tart „egyszerre gyermekemelés” programot a Három királyfi…

 • Az utolsó két lépés Köln felé

  Az utolsó két lépés Köln felé

  Csütörtök este 8 órától (lapunk megjelenésének napján) teheti meg az utolsó előtti, május 5-én vasárnap 19 órától pedig az utolsó nagy lépést is megteheti a kölni Bajnokok Ligája Final 4 felé a MOL-Pick Szeged kézilabdacsapata.

 • Választ kapnak a jövő kihívásaira

  Választ kapnak a jövő kihívásaira

  Beszédszintetizátor, legórobot, CNC-marógép, lézervágó, 3D-s nyomtató és pendrive-ról vezérelhető varrógép is helyet kapott a Szombathelyi Műszaki Szakképzési Centrum Akacs Mihály utcai épületében újonnan kialakított Digitális Közösségi Alkotóműhelyben.