EUR: 319,72 Ft
CHF: 280,32 Ft
2019. április 21., vasárnap
Konrád

Belföld

Sarkozy: Európa az összefogás szinonimája, de most megosztott

Európa az összefogás és a kompromisszum szinonimája, és Európa most azért gyenge, mert megosztott – mondta Nicolas Sarkozy, Franciaország volt elnöke szombaton a Mathias Corvinus Collegium budapesti migrációs konferenciáján.

Kifejtette: még soha nem volt ennyire szükségünk Európára, de Európa még sosem volt ennyire megosztott, mint most; sokan azért fordulnak el Európától, mert úgy gondolják, Európa gyenge, és ennek oka a megosztottság.


Közölte: az uniós tagállamoknak össze kell fogniuk, akkor is, ha nagyon különböznek egymástól, ugyanis kompromisszum nélkül nem működhet Európa. Tiszteletben kell tartani az eltérő identitást, de ha nincs bennünk készség a kompromisszumkötésre, Európa nem győzhet – jelentette ki.

Megjegyezte: a Brexit “tévedés” a briteknek és az EU számára is, mert félő, hogy a megosztottság nem fog itt megállni.


A volt francia elnök úgy fogalmazott: lehet, hogy nem értünk egyet mindenben, de ez természetes, meg kell érteni egymást, kompromisszumokat kell kötni. Most arról kell beszélni, mi lesz Európával a következő ötven évben, és Emmanuel Macron francia államfőnek igaza volt, hogy megnyitotta a vitát erről – fűzte hozzá.

Hangsúlyozta: Európának joga van ahhoz, hogy határai legyenek, és joga van ezeket a határokat megvédeni. Ha egy Európán kívüli ország európai segélyekben akar részesülni, küzdenie kell az illegális bevándorlással szemben – mondta. Hozzátette: nagy fejlesztési tervet kellene kidolgozni Afrikára vonatkozóan, hogy minden fiatal találjon munkát a saját országában.

Nicolas Sarkozy arra is kitért, hogy nem lehet folytatni a “szociális turizmust” Európában, a külföldiekre vonatkozó szabályokat harmonizálni kell, hogy ne az alapján válasszanak új hazát az emberek, hogy hol a legkedvezőbbek a segélyek.

Azt is mondta: túl sok mindennel foglalkozik az EU, egyes témaköröket vissza kell adni a nemzetállamoknak, így sokszínű, de működőképes lesz Európa.

Megjegyezte: nem akar Brüsszeltől leckét kapni, de ő maga sem ad leckét másoknak.

A volt francia elnök úgy fogalmazott, Magyarország “édesapám országa”, nagy történelme van, bátor nemzet, mélységesen európai ország az értékeinél, a kultúrájánál és a történelménél fogva, továbbá demokratikus ország. Ha valaki háromszor egymást követően megnyeri a választást egy instabil világban, az tiszteletet érdemel – tette hozzá, a Fidesz 2010-es, 2014-es és 2018-as parlamenti választási győzelmére utalva.

Orbán Viktor is beszédet mondott a konferencián.

Orbán Viktor arra hívta fel a figyelmet, hogy mindig megtisztelő az ország számára, ha neves külföldi vendégek érkeznek. A kormányfő elmondta, hogy Magyarország sajátos szerepet játszik az európai migrációs politikában. Az utóbbi tényt semmi sem indokolja, mivel egy 10 milliós ország vagyunk, a hadseregünk kicsi – tette hozzá. A mi méretünk nem predesztinál arra, hogy mi bármilyen vitában olyan kiemelkedő szerepet játsszunk, mint amit a migrációs vitában megteszünk. Nem mi választottuk ezt a természetellenes helyzetet – idézi az Origo Orbán Viktor szavait.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek