EUR: 319,72 Ft
CHF: 280,32 Ft
2019. április 20., szombat
Tivadar

Életmód

Snidling, a hagymaízű fű

A tavasz egyik klasszikus íze a metélőhagyma, vagyis a snidling. Szelíd aromája feldob minden fogást. Világos helyen a konyhaablakban, teraszon is könnyen nevelhetjük, ha időnként visszavágjuk, és megfelelően öntözzük. Májustól júniusig lila, kékeslila virágot bont, a vegyszerrel nem kezelt virágokat is beletehetjük a salátába.

Sajtmártás
Hozzávalók: 10 dkg reszelt trappista sajt, 5 dkg reszelt füstölt sajt, 3 evőkanál vaj, 3 evőkanál liszt,
1 dl tejföl, 2 dl tej, de víz is jó, só, tetszés szerint snidling


Elkészítés: A vajat megolvasztjuk egy kisebb lábosban, átforrósítjuk benne a lisztet. Felöntjük 1 dl tejjel vagy vízzel, beletesszük a reszelt sajtokat és a tejfölt, összekeverjük, és ha túl sűrű, akkor beleöntjük a maradék 1 dl tejet vagy vizet. Tejföllel, tejjel vagy vízzel tovább hígíthatjuk. Picit megsózzuk, végül beleszórjuk az apróra vágott snidlinget és összeforraljuk.

Lepénykenyér
Hozzávalók: 25 dkg liszt, 1 kk. szódabikarbóna,  1 kk. oregánó,  3-4 ek. snidling, 1 kk. só, 2 ek. olvadt vaj, 5 dkg juhtúró,  120 ml víz, 120 ml tej,  5 dkg reszelt sajt


Elkészítés: Egy tálba keverjük össze a lisztet a sütőporral és a fűszerekkel. Adjuk hozzá a megolvasztott vajat, a juhtúrót, és kezünkkel morzsoljuk össze. Keverjük hozzá a reszelt sajtot, a felaprított snidlinget, majd a tej és a víz hozzáadásával formázzuk cipóvá. Egy kisebb jénai tálat kenjünk ki olajjal, egyengessük el benne a tésztát. Késsel vágjuk be, mint a tortaszeleteket, spricceljünk kis vizet a tetejére és tegyük 200 fokra melegített forró sütőbe. 15-20 perc alatt süssük készre. Nagyon jól illik házi készítésű kencékhez, pástétomokhoz.

/Fotó:  Profimedia, Panthermedia

Pesto

Hozzávalók: 2 nagyobb csokor snidling, 10 dkg sós mogyoró, 10 dkg reszelt parmezán sajt, 1 gerezd fokhagyma, ¾ dl extraszűz olívaolaj, ízlés szerint őrölt bors, ízlés szerint só

Elkészítés: A snidlinghez fokhagymát, földimogyorót és reszelt parmezán sajtot adunk, és géppel finomra aprítjuk. Beledolgozzuk az olívaolajat  és sűrűre, krémesre verjük. Ha kell, sózzuk, és kissé megborsozzuk.

/Fotó: Profimedia

Kapcsolódó Cikkek

  • Ezek a dolgok elengedhetetlenek húsvét ünnepén

    Ezek a dolgok elengedhetetlenek húsvét ünnepén

    A húsvéti ünnepkörben olyan ősi dolgoknak van nagyon fontos szerepük, mint a tűz, a víz, a zajcsapás és a zöld ág. A húsvétvasárnaphoz kapcsolódik a zöldághordás szokása, amelynek lényege, hogy a fiatal lányok és legények kimentek a közeli erdőbe, onnan zöld ágakat hoztak, majd ezeket szétszórták a falu utcáin, ezzel jelképezve, hogy behozták a tavaszt.

  • Eredményes a vastagbélrákszűrés

    Eredményes a vastagbélrákszűrés

    Már több mint 61 ezer mintát küldtek a laborokba a háziorvosoknál elindult vastagbélrákszűrési programban, a vizsgálatok húsz esetben igazoltak rosszindulatú daganatot – írta a Világgazdaság csütörtökön.