EUR: 320,37 Ft
CHF: 280,14 Ft
2019. április 23., kedd
Béla

Belföld

Sokasodnak a botrányok Márki-Zay körül

Bár rendre átláthatóságról papol, Márki-Zay Péter ügyei egyre zűrösebbek – mutatott rá az Origo tegnap megjelent összeállítása. Lapunk is bemutatja, milyen gyanús ügyekben játszott szerepet Hódmezővásárhely első embere.

Adóelkerülés a családi cégben


A Te Szülésed Kft.-t polgármesteri jelöléséig Márki-Zay Péter, utána felesége, Vincze Felícia vezette. A cég több csecsemőhalállal végződő otthonszülésben is érintett. Az Origo szerint a kft. a bevételeit is eltitkolhatta, mivel korábbi beszámolójukat alapul véve 2016-ban 60 otthonszülést végeztek, amiért a honlapjuk szerint esetenként 180 ezer forintot számláztak. Ez összesen 10 millió 800 ezer forintos bevételt jelent, de a cég abban az évben mindössze 5 millió 564 ezer forint adóalapot vallott be, vagyis a fenti összegnél több mint 5 millió forinttal kevesebbet.

Márki-Zay Péter vezette a céget, amikor az mintegy 10 millió helyett 5 millió után adózott

 

Lakásmutyi a bizalmassal


Márki-Zay helyi szocialista bizalmasa, Nagy Ernő önkormányzati képviselő lánya úgy jutott hozzá egy önkormányzati lakáshoz rendkívül kedvezményesen – ráadásul a pályázati szabályokat több ponton is megsértő módon –, hogy abban apja a lakásügyi testület elnökeként segítette. Emellett Márki-Zay is segítséget nyújtott azzal, hogy az új rendeletben a korábbi pályázók számára kiskaput biztosítottak a kedvezményes vásárlásra. A botrányt követően Nagy lánya visszalépett a lakásvásárlástól.

Nagy Ernő saját lánya ügyében döntött a lakásügyi testületben

 

Megkerült közbeszerzés

A Közbeszerzési Hatóság (KH) januárban indított jogorvoslati eljárást, mert a Márki-Zay által vezetett önkormányzat megkerülte a közbeszerzési törvényt, amikor a fedett 50 méteres városi uszoda építtetése során kettészedte az uszoda vízellátását biztosító csővezeték-hálózat és az ugyanazt a medencét ürítő csővezeték-hálózat beruházását, így azok összege nem érte el a közbeszerzésre kötelezett értékhatárt. Viszont mindkét munkálattal ugyanazt a vállalkozót bízták meg. Később arra is fény derült, hogy a beruházáshoz szükséges szerződéseket Márki-Zayék úgy kötötték meg, hogy arra nem állt rendelkezésre keret a város költségvetésében. Ezért a KH egymillió forintra megbüntette az önkormányzatot.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • Szír őrjöngött a villamoson

  Szír őrjöngött a villamoson

  Múlthét szerdán 15 óra magasságában kaptak riasztást a rendőrök, hogy egy férfi kirúgta a Nyugati térnél a hatos villamos egyik ablakát.

 • Brüsszel megint Sorosnak kedvez

  Brüsszel megint Sorosnak kedvez

  Az Európai Parlament bevándorláspárti többsége szerdán újabb, a migrációt támogató tervet fogadott el. Az előterjesztés szerint Brüsszel még több pénzt ad a Soros-szervezeteknek, hogy azok még több bevándorlót hozzanak be Európába.

 • Orbán Viktor meglocsolta unokáját, Alízt is

  Orbán Viktor meglocsolta unokáját, Alízt is

  Orbán Viktor is hű a húsvéti hagyományokhoz, mindig meglocsolja családjának hölgytagjait. A miniszterelnök húsvét másodnapján korán reggel egy locsolóverset posztolt ki Facebook-oldalán, amint meglocsolja unokáját, Alízt.

 • Öt hónapos babát vertek félholtra

  Öt hónapos babát vertek félholtra

  Mind a négy gyermekét elvették attól az Ötvöskónyiban élő édesanyától, akinek élettársa félholtra verte öt hónapos kisbabájukat, Danikát.