2019. november 12., kedd
Jónás, Renátó

Külföld

Súlyos terrorcselekményt követtek el két új-zélandi mecset ellen

Kettős terrormerényletet követtek el pénteken az új-zélandi Christchurch két mecsete ellen. Egy vagy több támadó lőfegyverből tüzet nyitott az imára összegyűlt hívekre, és 49 embert meggyilkolt. A sebesültek száma 48, közülük húsz állapota súlyos. A hatóságok eljárást indítottak egy feltehetőleg rasszista, bevándorlásellenes ausztrál férfi ellen a tömeggyilkosságok miatt.

A Christchurch központjában lévő Maszdzsid al-Núr mecsetnél 41, Linwood külső kerület mecseténél pedig hét ember halt meg, egy pedig kórházba szállítása után vesztette életét. Az áldozatok között gyerekek is vannak.


Mike Bush új-zélandi rendőrfőkapitány, “nagyon alaposan kiterveltnek” nevezte a kettős merényletet. Beszámolt arról, hogy a rendőrség a mecsetek környékén két házilag készített, járművekhez erősített robbanószerkezetet talált, amelyeket a tűzszerészek hatástalanítottak.

Az új-zélandi rendőrség közölte, hogy őrizetbe vettek három férfit és egy nőt, akiknek szélsőséges nézetei vannak, de egyikük sem szerepelt semmilyen bűnügyi nyilvántartásban.


Az egyik férfi, egy 28 éves ausztrál ellen eljárást indítottak gyilkosságért, és szombaton vizsgálóbíró elé állítják – tették hozzá.

Feltehetőleg ez az a férfi, akiről Scott Morrison ausztrál miniszterelnök azt mondta, hogy agresszív viselkedésű, ausztrál jobboldali szélsőséges.

Az ausztrál férfi a fejére szerelt kamera segítségével a Facebookon élőben közvetítette ámokfutását a Maszdzsid al-Núr mecsetnél. A 17 perces videón látszik, ahogy autón megérkezik az épülethez, bemegy, és elkezd lőni a bent lévőkre. Ezután visszamegy az autójához, egy másik fegyvert vesz a kezébe, újra bemegy, és ismét lőni kezd. Ezután elhajt az autóval, de vezetés közben is lő még a mecset felé. A férfi a közvetítés előtt közölt egy 74 oldalas kiáltványt, amelyben leszögezi: fehér bőrű ausztrál, rasszista, tettét bevándorlásellenessége motiválta.

A Reuters hírügynökség szerint ezeknek a dokumentumoknak a hitelességét egyelőre nem lehet ellenőrizni. Az sem világos, hogy a linwoodi mecsetnél is az ausztrál hajtotta-e végre a támadást.

A rendőrség Twitter-oldalán arra kérte az új-zélandiakat, hogy ne nézzék meg a videót, és ne osszák meg.

Egy szemtanú a Reutersnak elmondta, hogy a támadó fehér bőrű volt, szőke, sisakot és golyóálló mellényt viselt. Akkor rontott be a mecsetbe és kezdett el lőni minden irányba, amikor a hívek éppen térdeltek ima közben.

Jacinda Ardern új-zélandi miniszterelnök bejelentette: a legmagasabbra emelték a terrorfenyegetettség szintjét, ennek megfelelő intézkedéseket vezettek be a kikötőkben és repülőtereken.

“Ez Új-Zéland egyik legsötétebb napja” – jelentette ki a kormányfő. Később a nemzethez intézett üzenetében azt írta: a tettesek nem azért választották Új-Zélandot a bűncselekmény elkövetésének helyszíneként, mert az a szélsőségesség szigete lenne, ahol elnézik a rasszizmust.

“Azért választották ki, mert sokszínűségéről, kedvességéről, együttérzéséről ismert, otthona azoknak, akik osztoznak értékeinkben” – tette hozzá.

Az iszlám világból számos politikai és vallási vezető ítélte el a terrortámadást.

Recep Tayyip Erdogan török elnök egy volt miniszter temetésén közölte: a nyugati társadalmakban egyre több támadás éri a muszlimokat. Felszólította az egész világot, de különösen a nyugati országokat, hogy sürgősen hozzanak intézkedéseket ez ellen.

Imran Hán pakisztáni miniszterelnök szerint is az egyre inkább terjedő iszlamofóbiának tudható be a christchurch-i kettős terrortámadás. Szerinte ez a muzulmánokat egységesen sújtó iszlámgyűlölet az Egyesült Államok ellen 2001. szeptember 11-én elkövetett terrortámadások hatására alakult ki.

Elítélte a kettős merényletet Ferenc pápa, az Európai Unió, az Egyesült Államok és számos más ország is.

Kapcsolódó Cikkek