EUR: 326,55 Ft
CHF: 289,77 Ft
2019. május 21., kedd
Konstantin

Külföld

Svédországban toboroznak a visszatérő terroristák

Hatalmas problémát jelentenek a Svédországba visszatérő egykori Iszlám Állam harcosok, akik most fiatal muszlim bevándorlókat radikalizálnak.

A Svéd Biztonsági Szolgálat (Sapo) adatai szerint 150-en térhettek vissza Svédországba abból a 300 emberből, akik korábban a Közel-keletre utaztak, hogy az Iszlám Állam nevű terrorszervezet oldalán harcoljanak. A Sapo jelentése arra is kitér, hogy a visszatérők egy része azon dolgozik, hogy fiatal migránsokat toborozzon és radikalizáljon. Az erőszakmentességet hirdető aktivista, Michael Helders úgy látja, hogy az egykori dzsihadisták hősök lehetnek azoknak a fiataloknak a szemében, akiknek nincs jövőképük. Egy Rosengardban élő édesanya is úgy látja, hogy elég rossza a helyzet. A svéd nagyváros Rosengard nevű részét gyakran csak no-go zónaként emlegetik a sajtóban, az aggódó szülő szerint ez azért van, mert ott egyre növekszik a dzsihadisták befolyása – számol be a Ripost.


A svéd hírszerzés egyik korábbi jelentése egybevág az édesanya által elmondottakkal, az ő információjuk szerint ugyanis mintegy 20 Iszlám Állam harcos élhet Malmőben. Az egyik svéd lap kérdésére, miszerint hogy fordulhat elő, hogy még egyetlen visszatért terroristát sem állítottak bíróság elé, Karolina Wieslander ügyész azt válaszolta, hogy hosszútávú gondolkodásra van szükség, és az azonnali büntetés helyett meg kell mindenkinek adni a lehetőséget, hogy beilleszkedjen a svéd társadalomba – tudatja a portál.

További cikkek:


Kapcsolódó Cikkek