EUR: 338,24 Ft
CHF: 315,67 Ft
2020. január 28., kedd
Károly, Karola

Külföld

Szenzáció! Végre megtalálhatják Petőfi Sándor maradványait

Magyar és román régészek összefogásával és csúcsmodern technikával felszerelve akár még az idén megtalálhatják az ország történelmének talán legmeghatározóbb költőzsenijét.

Amit biztosan tudunk: 1848. július 31-én a Segesvár melletti Fehéregyháza és Héjjasfalva közötti területen vereséget szenvedett Bem 1200 fős honvédcsapata, és a csatában eltűnt Petőfi Sándor – írja a Ripost.


Amikor Szendrey Júlia megkapta férje halálhírét, minden követ megmozgatott, hogy megtudja, hol és hogyan halt meg, de nem járt sikerrel. Egyesek szerint a sárpataki hídon látták utoljára, és a Küküllő vizébe esve halt meg, karddal a kezében. Mások szerint a székelykeresztúri Lengyel doktor látta utoljára, amint Héjjasfalva felé tart. Ezen a helyen, az Ispán kútnál emlékművet állítottak a költőnek. Székelykeresztúron, ahol a csapat állomásozott, emléktábla van azon a házon, ahol állítólag Petőfi utoljára megszállt. Megvan még az ágy, amiben utoljára aludt, a csésze, amiből az utolsó teát itta. A helyi temetőben is van egy sírja – tudatja a portál.

Különböző szemtanúk viszont állításuk szerint látták a költőt a csata után Olaszországtól kezdve egészen Oroszországig, sírja is többfelé van világszerte.


A tudomány mai állása szerint biztos, hogy Petőfi elesett a Segesvár melletti csatában. Sok évtizeden át azonban nem lehetett ásatásokat végezni a csata színhelyén, a román hatóságok ebben nem voltak partnerek. Most azonban megdőlhetnek a legendák, kiderülhet az igazság: magyar és román régészek együtt dolgoznak majd a feltáráson – számol be a Ripost.

A lap információi szerint az ügyet a Honvédelmi Minisztérium vette kézbe: megállapodást kötött a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum a Petőfi Irodalmi Múzeummal, és Romániával is sikerült megegyezni. Modern régészeti módszerekkel fogják kutatni a helyszínt. Először is, meghatározták pontosan a kutatás helyszínét.

Kapcsolódó Cikkek